16.1 C
Chișinău

20 de vehicule militare donate de SUA, vor ajunge în țara noastră, în această săptămână. Ex-ministru: Înarmarea continuă se face pentru a atrage Moldova în război | VIDEO

20 de vehicule militare multifuncționale de mare mobilitate vor ajunge în Republica Moldova în această săptămână. Potrivit Ministerului Apărării, mașinile sunt o donație din partea Statelor Unite și vor fi utilizate de militarii Armatei Naționale în cadrul antrenamentelor și exercițiilor naționale și internaționale. Din cauza vremii caniculare, tehnica va fi transportată noaptea, mai precizează Ministerul Apărării. Înarmarea continuă a Moldovei se face pentru a atrage Moldova în război, consideră fostul ministru al Securității Naționale, Anatol Plugaru.

ANATOL PLUGARU, fost ministru al Securității Naționale: „Avioane, camioane, radare și altele sunt manevre, mișcări ce ne transformă într-o țintă a forțelor armate ale Rusiei. Sunt absolut convins că tot ceea ce se face este îndreptat spre atragerea RM în război. Într-un război care nu este al nostru și într-un război care nu este al lumii civilizate. Asta este clar deja că noi ne-am abătut de la neutralitatea permanentă a țării fixată în Constituție, ne-am abătut abuziv prin uzurpare de putere și însușire de funcții care nu sunt ale Maiei Sandu și nici ale Parlamentului. Problemele păcii și a războiului se rezolvă în exclusivitate prin consultare cu poporul și cum va decide poporul așa trebuie să fie. Da eu cred că în linii mari, noi avem un popor sănătos la cap și să-și trimită copiii la moarte sigură și în numele la nu se știe la ce, puțini își poate permite asta”.

Plugaru mai spune că, Moldova este folosită în acest război în interesul unor mari puteri, și, în plus, armamentul pe care-l cumpără ar fi vechi și de calitate proastă.

ANATOL PLUGARU, fost ministru al Securității Naționale: „Tot hlamul acesta, tot fierul uzat care vine pe bani de la americani și alte state, firme care produc armament și tot ce e învechit, pe noi nu ne apără. Asta nu este modernizare a armatei, asta noi descărcăm depozitele de armament ale marelor companii transnaționale care acuma scapă de ce este vechi, uzat ca să le vândă la proști alde noi. În ce constă câștigul moldovenilor din momentul în care ne-au transformat în neprieteni, în dușmanii Rusiei? Ce folos are țara din asta? Dacă vrem să scăpăm de război trebuie să scăpăm cât mai curând de Maia Sandu și de toată această bandă uzurpatoare de putere care acționează absolut abuziv în nume proprii. Moldova, în cazul de față, este folosită și impusă de a lovi în forțele armate ruse din teritoriul RM”.

Mai mult, fostul ministru al Securității Naționale susține că țara noastră este folosită și ca zonă de tranzit pentru Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas ne-a spus că nu comentează cele menționate de PLugaru. Reprezentanții Președinției nu ne-au răspuns pentru o reacție până la redactarea acestui material. Iar comunicatorul Ministerului Apărării nu ne-a răspuns deocamdată la solicitările expediate.

Menționăm că la sfârşitul lunii aprilie, Moldova a recepţionat un lot de echipamente medicale oferite gratuit de NATO, în valoare de aproape 700 de mii de euro. Este vorba de truse medicale individuale și colective, pentru unitățile militare.

Tot în cadrul cooperării cu Alianța, până în 2027, în țară urmează să vină un ajutor din partea Uniunii Europene, de 50 de milioane de euro. De menţionat că Moldova a primit anterior echipamente și utilaje de la NATO. Astfel, anul trecut, în depozitele Armatei Naționale au intrat 19 transportatoare blindate, mitraliere și drone. Și tot anul trecut, în aprilie, Polonia a trimis la Chișinău șase avioane încărcate cu arme și muniții.

În aceeași lună, statele UE au aprobat un ajutor de 41 de milioane de euro pentru sprijinirea Forțelor noastre Armate. Asistența, pentru țara noastră, neutră militar, vine după ce Franța a promis sporirea ajutorului de apărare destinat Chișinăului, inclusiv prin trimiterea unui atașat militar. Cei 41 de milioane de euro sunt oferiți Moldovei la fix un an după ce suma de 40 de milioane de euro a fost aprobată pentru țara noastră de Consiliul European pentru ”echipamente, materiale și servicii neletale, inclusiv instruire tehnică”.

De asemenea Moldova a cumpărat un sistem de supraveghere aeriană, cu 14 milioane de euro din bugetul de stat, iar la sfârșitul anului viitor urmează să ajungă și al doilea radar ce va costa 20 de milioane de euro. De asemenea, ministrul Apărării ia în calcul și cumpărarea unui sistem de doborâre a țintelor aeriene.

În 2022, la câteva luni după declanșarea războiului în Ucraina, Uniunea Europeană a aprobat o asistență militară tot de 40 de milioane de euro. În plus, bugetul pentru apărare a început să crească treptat.

Anul trecut, majorarea a fost de 650 de milioane de lei, până la aproximativ un miliard 700 de milioane de lei. Iar anul acesta este estimat la aproape 2 miliarde de lei, cu 262 de milioane de lei mai mult față de anul trecut. Asta în timp ce bugetul pentru educație, spre exemplu, a fost redus cu 524 de milioane.

În ultima perioadă, Moldova a obținut sau a cumpărat tehnică, blindate, arme, drone și diferite ajutoare pentru Armată de la NATO, Uniunea Europeană, dar și din Franța, Germania, România, Polonia. În total, am primit sau urmează să beneficieze de aproape 166 de milioane de euro.

Reamintim că, de la începutul lui 2024, exercițiile militare și antrenamentele rezerviștilor Armatei Naționale au devenit mai frecvente. Pe pagina web a Ministerului Apărării se publică săptămânal anunțuri privind organizarea de noi tabere de antrenament, care, potrivit Ministerului Apărării, se desfășoară în conformitate cu planul de instruire pentru acest an.

La 27 iunie, deputații PAS, partid aflat la guvernare, au adoptat în primă lectură un amendament la acordul dintre guvernele Republicii Moldova și României privind cooperarea militară. Documentul prevede instruirea comună și participarea militarilor din ambele țări la diverse misiuni și operațiuni sub egida ONU, OSCE, NATO sau Uniunii Europene.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE