16.1 C
Chișinău

Temperaturile mari din ultimele zile, fatale pentru mai multe culturi agricole din țară. Fermier: „Cheltuielile care le-am introdus la moment nici pe departe nu este posibil de recuperat”. Ce spune Ministerul Agriculturii | VIDEO

Temperaturile mari din ultimele zile au fost fatale pentru mai multe culturi agricole, distrugând hectare întregi de porumb și floarea soarelui. În lipsa unor măsuri de protecție, acestea nu au putut fi salvate, așa că multe au căzut sub seceră. Imagini dezolante au fost postate pe rețele de socializare de mai mulți fermieri din sudul țării. Sergiu Stefanco, agricultor din raionul Căușeni, se plânge că a muncit o primăvară pentru o roadă bogată. Într-o înregistrare video el arată că pământul este uscat la adâncimea de circa un metru, iar dacă în următoarea săptămână nu va ploua, recolta de porumb riscă să fie afectată în proporție de o sută de procente.

SERGIU STEFANCO, agricultor din raionul Căușeni: „Iată, uitați-vă, porumbul. În zona Căușeni, o marte parte din câmpuri. Iaca așa arată porumbul, ce să îi mai faci la acest porumb, el deja se întoarce în jos, uite, cum s-a întors. Iată-l”.

Potrivit fermierului, recolta de porumb a fost compromisă practic în totalitate, așa că nu-și va putea recupera nici măcar investițiile.

SERGIU STEFANCO, agricultor din raionul Căușeni: „Grâu semănăm, nu depășim trei tone, trei tone și jumate asta sunt recolte foarte bune. La prețul de 3 lei nu se acoperă cheltuielile. Floarea-soarelui în arșiță strâgem o tonă, dacă strângem o tonă este bine, dar cât poți să semeni floarea soarelui și așa noi încălcăm solamentul și în loc de 7 ani noi facem rotația la 3, 4 ani. Porumbul, iată situația lui, este gata”.

Imagini cu pământul crăpat de soare a postat și un fermier din Cahul.

În aceeași situație se află și recolta de floarea-soarelui.

Iar un fermier din satul Hîrtopul Mic, raionul Criuleni, se plânge că a pierdut sute de mii de lei pe care i-a investit în cele 80 de hectare de porumb.

NICOLAE SPRÎNCEAN, agricultor: „Ploile care au fost în luna mai care au permis să se dezvolte cât de puțin plantele, acum se opăresc de la temperaturile de 40 de grade și s-a compromis roada complet. Se văd crăpăturile de un metru și ceva în pământ. Cred că este suta la sunt compromis, nu o să avem nimic sămânță pentru anul acesta. Prin credite, dar o să mergem înainte, nu dăm mâinile jos”.

Vadim Ceban, fermier din satul Bușăuca, raionul Rezina, spune că dacă nu va ploua, tot porumbul va merge la siloz, dar și acela ar putea ieși necalitativ în lipsa precipitațiilor.

VADIM CEBAN, fermier: „Cheltuielile care le-am introdus la moment nici pe departe nu este posibil de recuperat și nu știu cum o să fie mai departe și ce o să se aleagă până la urmă din toată afacerea de agricultură. Cheltuieli din împrejur de 12, a 13 mii de lei la hectar dar după cum se vede, chiar dacă să facem silozul dar la moment ne ocupăm doar cu cultura mare, nu avem zootehnie, nu avem animale. Dar chiar nici la silozul poate să se primească necalitativ”.

Am sunat și la ministerul Agriculturii ca să aflăm dacă-i la curent cu situația creată și dacă o să-i susțină pe fermierii aflați în impas.

VASILE ȘARBAN, secretar de stat la Ministerul Agriculturii: „Noi vedem care este situația. Noi am îndrumat producătorii agricoli ca să își întocmească acele acte de constatare a secetei. Deci procedura o știu cei din direcțiile agricole, deoarece noi și cum ei am făcut ședințe. Ei cunosc, mai mult ca atât, i-am rugat să informeze și primarii din localități, deoarece comisia instituită își face la nivel de primărie. În continuare, noi lucrăm cu institutele de cercetare și o să vedem care vor fi soluțiile de viitor, dar asta nu o să rezolve problema agentului economic care deja poate înregistra pierderi în acest an”.

Guvernul aprobase anul acesta alocarea a 50 de milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru agricultorii care au avut de suferit din cauza secetei și a grindinei din anul trecut, din sudul țării, dar și de la Edineț și Briceni.

Asociația Forța Fermierilor spunea că, agricutorii din țară ar avea nevoie de aproximativ 400 de milioane de lei pentru a-și acoperi pagubele. Ministrul a recunoscut că, suma de 50 de milioane de lei este mică, dar că ajutorul va merge țintit către cei care au suportat pierderi pe o suprafață mai mare de 60 la sută din culturi.

Pe 13 iulie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că în condițiile de secetă din ultimii ani, agricultorii și autoritățile ar trebui să se gândească la ce fel de culturi agricole pot fi cultivate și cum putem să avem grijă de resursele noastre acvatice. Amintim că, din 12 iulie, R. Moldova se află sub cod roșu de caniculă. Avertizarea va fi valabilă până la 17 iulie, iar în acest interval sunt așteptate temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE