16.1 C
Chișinău

Temperaturile caniculare au afectat grav culturile agricole! Fermier: Dacă vom continua să vindem grâul cu 3 lei, nu ne vom acoperi nici cheltuielile | VIDEO

Temperaturile mari din ultimele zile au fost fatale pentru mai multe culturi agricole, distrugând hectare întregi de porumb și floarea soarelui. În lipsa unor măsuri de protecție, acestea nu au putut fi salvate, așa că multe au căzut sub seceră. Imagini dezolante au fost postate pe rețele de socializare de mai mulți fermieri din sudul țării.

Sergiu Stefanco, agricultor din raionul Căușeni, se plânge că a muncit o primăvară pentru o roadă bogată. Într-o înregistrare video el arată că pământul este uscat la adâncimea de circa un metru, iar dacă în următoarea săptămână nu va ploua, recolta de porumb riscă să fie afectată în proporție de o sută de procente.

SERGIU STEFANCO, agricultor din raionul Căușeni: „Iată, uitați-vă, porumbul. În zona Căușeni, o mare parte din câmpuri. Iaca așa arată porumbul, ce să îi mai faci la acest porumb, el deja se întoarce în jos, uite, cum s-a întors. Iată-l”.

Potrivit fermierului, recolta de porumb a fost compromisă practic în totalitate, așa că nu-și va putea recupera nici măcar investițiile.

SERGIU STEFANCO, agricultor din raionul Căușeni: „Grâu semănăm, nu depășim trei tone, trei tone și jumătate, asta sunt recolte foarte bune. La prețul de 3 lei nu se acoperă cheltuielile. Floarea-soarelui în arșiță strângem o tonă, dacă strângem o tonă este bine, dar cât poți să semeni floarea soarelui și așa noi încălcăm asolamentul și în loc de 7 ani noi facem rotația la 3, 4 ani. Porumbul, iată situația lui, este gata”.

Imagini cu pământul crăpat de soare a postat și un fermier din Cahul.

În aceeași situație se află și recolta de floarea-soarelui.

Am sunat și la ministerul Agriculturii ca să aflăm dacă-i la curent cu situația creată și dacă o să-i susțină pe fermierii aflați în impas.

VASILE ȘARBAN, secretar de stat la Ministerul Agriculturii: „Noi vedem care este situația. Noi am îndrumat producătorii agricoli ca să își întocmească acele acte de constatare a secetei. Deci procedura o știu cei din direcțiile agricole, deoarece noi și cum ei am făcut ședințe. Ei cunosc, mai mult ca atât, i-am rugat să informeze și primarii din localități, deoarece comisia instituită își face la nivel de primărie. În continuare, noi lucrăm cu institutele de cercetare și o să vedem care vor fi soluțiile de viitor, dar asta nu o să rezolve problema agentului economic care deja poate înregistra pierderi în acest an”.

Pe 13 iulie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că în condițiile de secetă din ultimii ani, agricultorii și autoritățile ar trebui să se gândească la ce fel de culturi agricole pot fi cultivate și cum putem să avem grijă de resursele noastre acvatice.

Amintim că, din 12 iulie, R. Moldova se află sub cod roșu de caniculă. Avertizarea va fi valabilă până la 17 iulie, iar în acest interval sunt așteptate temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE