24.4 C
Chișinău

Taxe mai mari de studii la instituțiile de învăţământ superior din Republica Moldova: Cele mai scumpe contracte – la medicină și arte | VIDEO

Taxele de studii la instituțiile de învăţământ superior din Republica Moldova s-au majorat. Cel mai scump contract este la Universitatea de medicină și farmacie.

Absolvenții care aleg Stomatologia vor fi nevoiţi să achite 55 de mii de lei anual, cu 12.700 mai mult decât anul trecut. Specialităţile Medicină şi Optometrie s-au scumpit cu 800 de lei, până la 33.000, Fiziokinetoterapie și reabilitare cu 400 de lei, până la 22.000, iar Sănătate publică, Asistență medicală generală și Tehnologii în radiologie și imagistică cu 700 de lei, până la 20.000.

Și la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice taxele de studii s-au majorat cu aproximativ 25%. Astfel, viitorii solişti vor fi nevoiţi să scoată bani grei din buzunar. La specialitatea Canto academic contractul pentru un an costă aproape 52 de mii de lei, cu peste 10 mii mai mult decât anul trecut, iar la Canto estradă sau scumpit cu aproape 8,5 mii lei, până la 42 de mii.

Celelalte universități de stat nu au domenii pentru care taxa de studii să ajungă la zeci de mii de lei.

La Universitatea Tehnică din Moldova cele mai scumpe sunt specialitățile Arhitectură şi Design interior unde contractul anual este de 19 mii de lei, iar Medicina veterinară costă 17.000. Astfel, preţurile au crescut cu 2 mii de lei.

La Universitatea de Stat, cel mai scump contract este la Facultatea de drept și ajunge la 15 mii de lei anual, cu 3 mii mai mult faţă de anul trecut. Specialităţile Producție multimedia şi Designul jocurilor costă 14 mii, cu 5 şi, respectiv, 4 mii mai mult decât în 2023.

La Universitatea Pedagogică de stat „lon Creagă” cele mai mari taxe de studii sunt pentru specialităţile Animaţie şi Designul jocurilor – 13 mii de lei anual, cu o mie mai mult decât anul trecut.

Potrivit Ministerului Educației, în acest an candidații la admitere vor putea depune actele la 12 universități publice și 4 private, iar înscrierea se va desfăşura doar online în perioada 22-29 iulie. Rezultatele finale vor fi afișate în 9 august.

Ministerul mai menționează că urmare a sistării/suspendării activității didactice, conform deciziei fondatorilor, nu vor organiza admitere în acest an următoarele instituții private de învățământ superior: Universitatea Slavonă, Institutul de Științe Penale și Criminologie Aplicată, Institutul Internațional de Management IMI-NOVA, Universitatea Americană.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE