24.4 C
Chișinău

„Mulțumiri lui Ilan Șor că a avut grijă de noi”. Mii de pensionari și persoane cu dizabilități din Orhei si Taraclia au primit ajutor financiar pe cardurile bancare | VIDEO

Vera Zaharia are 62 de ani și locuiește în orașul Orhei. După ce a muncit o viață întreagă la uzină, la fabrica de conserve, apoi peste hotare, în grija permanentă pentru a-și hrăni familia, a ajuns cu o pensie mica, de doar 1800 de lei, care, spune femeia, nu-i ajunge mai de nimic.

VERA ZAHARIA, pensionară: „Am primit-o pe data de șase și, vă spun cinstit, dacă mai am vreo sută de lei. Azi am venit de la policlinică, unde mi-au prescris un fel de medicamente de 800 de lei. Pe ce să le cumpăr eu? Am plătit comunalele 1200”.

Doamna Vera ne-a mărturisit că a ajuns la vârsta ei înaintată cu mai multe maladii, așa încât, acum, medicamentele sunt vitale pentru sănătate. Nu și le poate însă permite pe toate care i le prescriu medicii, întrucât sunt mult prea scumpe pentru buzunarul său.

VERA ZAHARIA, pensionară: „Iau o cutie de un fel, o cutie de altul. Pe urmă iar o să iau o cutie de un fel, una de altul. Ce să fac, câte oleacă luăm, pe rând”.

Însă acum situația se va schimba. Vera Zaharia se numără printre cei 600 de beneficiari – pensionari și persoane cu dizabilități, care au primit deja bani în cadrul programului de susținere financiară, realizat la inițiativa liderului Blocului Victorie, Ilan Șor, în municipiului Orhei, prin intermediul băncii Promsviazibank din Federația Rusă.

Alocațiile, după cum s-a și promis este de două mii de lei. Banii sunt transferați către beneficiari prin intermediul cartelelor „Мир” și vor fi achitați lunar. Fiecare destinatar are instalată pe telefon o aplicația unde poate verifica intrarea banilor în cont.

VERA ZAHARIA, pensionară: „Am primit ajutor de 10 mii de ruble rusești – ieri. Poftim. E bun! Cu 2000 de lei tot acoperi o gaură!”.

Și Ana Prodan se numără printre beneficiarii programului. Ea spune că va cheltui banii primiți pentru medicamente și pentru mâncare. Ajutorul pe care îl primește este chiar mai mare decât pensia de doar 1600 de lei.

ANA PRODAN, pensionară: „Eu dau pe comunale 1400 și eu rămân cu 200, rămân fără pâine în casă. Nu am pe ce cumpăra pâine, nu am pe ce cumpăra nimic, nemaivorbind de ceva de îmbrăcat, de încălțat. Am primit un mic ajutor de la domnul Ilan Șor în valoare de 10 mii de ruble rusești. Sunt mulțumită și, în privința la asta, eu pot să spun că toată lumea de la noi așteaptă cu nerăbdare să primească toți ajutorul acesta”.

Potrivit autorităților locale, în raionul Orhei, 2729 de persoane au depus cereri pentru a primi ajutorul lunar în valoare de 2 mii de lei, prin intermediul cartelelor „Мир”. 680 dintre aceștia deja au beneficiat de alocații și au putut să-și verifice contul direct din aplicația de pe telefon.

„Am primit transferul Iată-l. 10 mii de ruble. Sunt foarte recunoscător și mulțumesc, chiar acum am probleme financiare, așa e foarte util. Și mulțumesc foarte mult”.

„Ieri am primit 10.000 ruble rusești și suntem foarte mulțumiți. Acest ajutor o să-l cheltuim pe medicamente, trebuie să mai mâncăm… Eu pensia am 2428 de le și nu-mi ajunge la nimic, nici de medicamente nu-mi ajunge”.

„O să-mi ajute la sănătatea mea, pentru că în curând trebuie să fac operație. Avem o pensie foarte mică – avem 3000 da ce poți să faci cu 3000? Nu poți să iei nimic, la piață totu-i scump. Dacă nu erau acești bani, nu știu ce aveam să fac. Trebuia să umblu cu cerșitul, cred că, cum umblă lumea cu cerșitul”.

Același program funcționează și în raionul Taraclia. Aci au fost depuse pesue 2000 de cereri, iar 800 de beneficiari și-au primit deja alocațiile. Oamenii spun că banii sunt un adevărat ajutor pentru ei.

„Sunt foarte, foarte multumită. Poate vom respira puțin mai ușor. Am acumulat o datorie mare pentru apă. Și voi achita apa. Voi merge cu siguranță, fuga la farmacie și voi cumpăra tot de ce am nevoie. Voi achita pentru medicamente, într-un cuvânt. Și îmi voi mai permite ceva – o bucățică de salam”.

„Trebuie să ne pregătim pentru iarnă acum. Lemnele de foc ne trebuie. Puțin câte puțin trebuie să mai punem de o parte ca să putem cumpăra lemne. Cinci metri steri de lemne de foc e cam vreo șapte mii de lei. Și pe lângă asta, vom mai plăti și serviciile comunale”.

„E un ajutor financiar foarte mare pe care ni-l acordă țările prietene. Recunoștința mea față de ei este mare – plecăciuni pentru faptul că ajută un stat străin, pe mamele și pe tații noștri. Tocmai am primit SMS-ul. Noi suntem acum doar la stadiul de primire. Dar am o cunoștință, prietena mamei mele, ei primesc aceste plăți deja a treia oară și este foarte mulțumită. Ea spune că dacă nu ar fi fost acest ajutor, nu știe cum aș fi supraviețuit”.

„Ar trebui să primesc 2 mii de lei pe card. Eu și soțul meu am depus toate actele. Sperăm, așteptăm. Suntem foarte recunoscători. Mulțumiri lui Ilan Șor că a avut grijă de noi. Mulțumesc foarte foarte mult”.

Precizăm că în Autonomia găgăuză, un astfel de mecanism de plată a alocațiilor pentru persoanele cu dizabilități, pensionari și bugetari funcționează de mai mult timp. Peste 25 de mii de oameni au beneficiat deja de astfel de plăți Inițial a fost prevăzut alt mecanism de plată. Se preconiza ca sponsorii să vireze banii pe conturile Direcției Generale Sănătate și Protecție Socială, pentru a fi transferați, lunar, către beneficiari, însă autoritățile de la Chișinău au blocat aceste fonduri. Ulterior, a fost găsită o oportunitate de a transfera banii prin sistemul rusesc de plăți.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE