„Trebuia să fiu mort”, a declarat candidatul la postul de preşedinte al Statelor Unite Donald Trump pentru New York Post despre momentul tentativei de asasinat, care a avut loc în cadrul unui eveniment de campanie în Pennsylvania. „Doctorul de la spital a spus că nu a mai văzut așa ceva și că asta este un miracol. Nu trebuia să fiu aici, trebuia să fii mort”, a spus Trump, citat de tabloidul american.
Atentatul a avut loc în 13 iulie, în cadrul discursului său la un miting în orașul Butler. Împuşcăturile au răsunat la cinci minute după începerea adunării.
Fostul președinte a fost acoperit de gărzile de corp, după care evacuat de urgență. Înainte de plecare, Trump și-a ridicat pumnul strâns, iar mulțimea a reacţionat cu frenezie.
Ulterior, el a spus că prin acest gest a vrut să le arate susținătorilor că totul este în regulă cu el, „că America merge înainte și suntem puternici”. El a explicat, de asemenea, cum a evitat un glonț care ar fi trebuit să-l lovească în cap, dar i-a atins doar partea superioară a urechii.
Potrivit Washington Examiner, în cadrul discursului său, Donald Trump s-a întors cu faţa la monitorul pe care erau afișate informații pentru cuvântare – în acel moment a răsunat o împuşcătură.
„Rareori îmi întorc privirea de la mulțime. Dacă nu aș fi făcut asta în acel moment, nu am fi vorbit astăzi”, a spus Trump într-un interviu pentru publicație.
Potrivit FBI, fostul președinte a fost împușcat de Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, care cu o zi înaintea incidentului a înregistrat un video în care vorbește despre ura lui față de Trump și republicani.
El se afla la 125 de metri de candidat, în afara spațiului destinat evenimentului, unde intrarea era permisă doar după o percheziție amănunțită. Criminalul înarmat cu o pușcă se afla pe acoperișul hangarului. Potrivit diverselor surse, acesta a tras 8 sau 9 focuri. În urma tentativei de asasinat, unul dintre spectatorii mitingului a fost ucis și doi au fost grav răniți. Atacatorul a fost lichidat de angajaţii Serviciului secret.
Associated Press, citând forţele americane de drept, a comunicat că în mașina suspectului și acasă la el au fost găsite „materiale pentru fabricarea bombelor”. Presa americană citează mai mulți participanți la miting care susțin că au observat un bărbat cu o armă pe acoperișul uneia dintre clădirile din apropiere. Ei au povestit polițiştilor despre bărbatul suspect, dar nu s-au luat nicio măsură.
Imediat după atac, Donald Trump a fost telefonat de oponentul său politic, actualul președinte american Joe Biden. Trump a menţionat că apreciază gestul și consideră conversația „minunată”. Președintele a fost foarte drăguţ în cadrul conversației, a spus Trump pentru New York Post.
Joe Biden s-a adresat și poporului american în legătură cu atentatul asupra fostului șef al Casei Albe și candidat republican la președinție.
„Trebuie să scădem temperatura în politica noastră. Acest tip de violență nu poate fi lăsat să devină o normă”, a spus Biden.
Presa notează că după tentativa de asasinat, ratingurile lui Trump au crescut brusc. Reuters a raportat că după atacul din Pennsylvania, staful electoral al lui Joe Biden și-a schimbat strategia de campanie: a decis să renunțe la atacurile verbale la adresa lui Donald Trump și să se concentreze pe un mesaj de unitate. Dar unitatea nu funcționează încă. Unii susținători democrați înregistrează și postează video pe rețele de socializare în care deplâng că atentatul a eșuat.
La rândul lor, după cum scrie BBC, cele mai fierbinți capete din tabăra republicană deja atribuie responsabilitatea pentru tentativa de asasinat democraților și lui Joe Biden personal, amintind că recent el a spus că este timpul „Trump să fie pus în centrul ţintei.” Președintele american a spus asta cu o săptămână înainte de incidentul din Pennsylvania în timpul unei conversații cu sponsorii, iar puțin mai devreme, în 28 iunie, adică a doua zi după dezbaterea cu Trump, Biden a spus, citat: „Donald Trump este o adevărată amenințare pentru această țară, pentru libertatea, democrația noastră. El este literalmente o amenințare pentru tot ceea pentru ce pledează America”.
Ultimul atentat asupra unui președinte sau candidat la acest post în Statele Unite a avut loc în 1981. Atunci liderul de la Casa Albă Ronald Reagan și trei persoane din anturajul său au fost răniți în timp ce părăseau un hotel din Washington.