24.4 C
Chișinău

Cazul omorului cetățeanului turc: Lilian Carp dă vina pe Biroul de Migrație, în timp ce deputații blocului ”Victorie” spun că Moldova a devenit un refugiu pentru infractorii internaționali | VIDEO

Audieri cu ușile închise la Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, în cazul omorului cetățeanului turc, împușcat săptămâna trecută, la o terasă din sectorul Rîșcani al capitalei. În cadrul ședinței, au fost audiați sunt audiați reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Procuraturii Generale, ai Ministerului Afacerilor Interne și ai Serviciului de Informații și Securitate.

LILIAN CARP, președintele Comisei pe securitate națională, apărare și ordine publică: „E cu regim închis ședința. Sunt date cu caracter secret”.

Ulterior, Lilian Carp a făcut declarații pentru presă, în cadrul cărora a vorbit doar despre bărbatul ucis, că venise în Moldova în 2020, odată cu valul de refugiați ucraineni, după izbucnirea războiului și că ar fi trebuit să nu primeacsă statut de azilant pentru că fusese anunțat în urmărire internațională.

LILIAN CARP, președintele Comisei pe securitate națională, apărare și ordine publică: „Legea prevede că atunci când o persoană prezintă risc și procedura este una rapidă în raport cu această persoană. Din păcate, Biroul Migrație și azil nu a folosit această prevedere”.

În acest mod, Carp, practic, a dat vina pe Biroul de Migrație pentru prezența în țară a unui cetățean aflat în căutare.

În ceea ce privește faptul că turcul nu a fost extrădat, în ciuda a 4 solicitări primite din Marea Britanie, Carp a dat vina pe judecători pentru că au întârziat examinarea avocaților străinului care au contestat refuzul de azil. Totuși, săptămâna trecută Consiliul Suprem al Magistraturii a negat vinovăția magistraților, menționând că cele întâmplate au fost legate de acțiunile structurilor implicate în examinarea cazului.

Deputatul PAS nu a spus însă nimic despre killer, care nici acum nu se știe unde se află. Jurnaliștilor care au cerut informații acesta le-a reiterat ce se știe deja – că au fost reținuți doi posibili complici. Carp a motivat că nu știe nimic altceva pentru că nu ar exista acces la dosar.

Am solicitat un comentariu de la Inspectoratului General de Migrație la declarațiile sale, dar până la momentul redactării acestui material nu am primit un răspuns.

Deputații blocului ”Victorie” susțin că, în urma discuțiilor de la Parlament, au ajuns la consluzia că Republica Moldova a devenit un refugiu pentru infractorii internaționali.

VASILE BOLEA, deputat blocul ”Victorie”: „Noi avem în țară 38 de persoane care au mandate de arest internațional emis, pe baza Interpol, care au săvârșit niște crime pentru care sunt sentințe de condamnare de 20-21-29, de ani, persoane care și-au găsit refugiul pe teritoriul RM. Folosind situația din justiție de la noi din țară, ei sunt bine merci aici”.

MARINA TAUBER, deputat blocul ”Victorie”: „Nu au suficiente persoane ca să prevină astfel de infracțiuni și să monitorizeze ce fac acești oameni în țara noastră. Nimeni nu a elaborat un plan concret de acțiuni și ceea ce este și mai periculos este că nimeni nu a fost dat afară, nu au fost aplicate sancțiuni. Fiecare pasa responsabilitatea pe altă instituție”.

La Parlament s-a mai decis inițierea unei anchete de serviciu în cadrul Inspectoratului General de Migrație și luate unele măsuri, fără să se menționeze care, în privința angajaților care au perfectat actele turcului ucis. De asemenea, instituțiile audiate urmează să vină până miercuri cu propuneri de modificare a legislației.

Amintim că pe 10 iulie, un cetățean turc de 41 de ani a fost împușcat în timp ce stătea la o terasă pe strada Kiev. Suspectul circula pe o trotinetă electrică și a tras în victimă mai multe focuri de armă. În urma atacului, bărbatul a murit pe loc. Atacatorul nu a fost identificat și reținut de poliție nici după cinci zile de la întâmplarea tragică. Poliția a anunțat că bărbatul împușcat era dat în căutare internațională, fiind învinuit de comiterea unor infracțiuni de contrabandă și comercializarea heroinei, fiind membru al unei grupări criminale.

Oamenii legii menționează că bărbatul ucis nu a fost extrădat deoarece a depus anterior cerere de azil. Ultimul comunicat în contextul omorului a fost dat acum trei zile. Atunci, oamenii legii spuneau că „Siguranța cetățenilor nu este în pericol, menționând că au loc acțiuni de protecție, verificare și control pe tot teritoriul național”.

De atunci, alte informații la acest subiect nu au fost furnizate publicului. Potrivit datelor oficiale, în prezent, în Republica Moldova avem 38 de cetățeni străini, căutați pentru fraude bancare, evaziuni fiscale și, în câteva cazuri, infracțiuni cu violență. Guvernul a anunțat că ar putea fi modificată legislația în privința străinilor care au solicitat azil în țara noastră, având în vedere că acum solicitarea de azil de către un cetățean străin nu permite reținerea acestuia sau interdicția de a intra în țară.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE