24.4 C
Chișinău

Avocat: Crima din sectorul Rîșcani al capitalei, trebuie să se finalizeze nu doar cu demisii, dar și cu atragerea la răspundere a responsabililor | VIDEO

Crima din sectorul Rîșcani al capitalei, produsă acum cinci zile, când un bărbat de origine turcă a fost împușcat la terasa unei cafenele trebuie să se finalizeze nu doar cu demisii, dar și cu atragerea la răspundere a responsabililor. Declarația a fost făcută de avocatul Dorin Podlisnic în cadrul emisiunii PULS de la Canal 5. Potrivit lui, în ultimii ani, moldovenii devin sclavii și robi ai unei guvernări care habar nu are ce se întâmplă în țara pe care o conduc.

DORIN PODLISNIC, avocat: „Ei de sus, de acolo de la etajele de unde se află se uită la Piața Marii Adunări Naționale să nu fie vreo gheretă, vreun taxist să nu protesteze. În fața Președinției să nu protesteze nimeni, dar în rest, habar nu au ce se întâmplă. Haos total și niciun fel de dezvoltare”.

Apărătorul a criticat lipsa de reacții în urma omorului din partea președintelui Maiei Sandu și a reprezentanților guvernării.

Totodată, el susține că după săvârșirea tragediei, în zonă, mașinile și trotinetele circulau liber, lucru ce nu ar fi trebuit să se întâmple.

DORIN PODLISNIC, avocat: „Stăteau reprezentanții IGP, cu veste antiglonț și mitraliere, ca să nu fugă mortul. Pentru ce voi stați acolo? Voi trebuie să anunțați operațiune specială, să blocați arterele, străzile prin curțile blocurilor. Ei stau v reo 10 în veste antiglonț cu mitraliere lângă cadavru, pentru ce? Se crea impresia că parcă s-a făcut coridor verde pentru infractori ca să poată fugi. Tot era liber. Iar la ieșirile din oraș au făcut un fel de filtru: 10 mașini treceau, una era oprită. Asta, mai degrabă, era o parodie sau comedie în plan de acțiune a IGP”.

În opinia lui Podlisnic, acest caz vorbește de acte de corupție la nivel înalt. Mai mult, avocatul susține că cetățeanul în sectorul Rîșcani avea facilități din partea organelor de drept, altfel, trebuia să fie monitorizat 24/24. În aceste circumstanțe, avocatul este de părere că pe teritoriul RM avem o circulație ilegală a armelor.

DORIN PODLISNIC, avocat: „Killerul, el de undeva a obținut o armă și noi trebuie să nu uităm de acest fapt. El nu a săvârșit infracțiunea cu un cuți de bucătărie, cu pistol destul de sofisticat, de producție străină și așa arme nu este ușor să obții. Înseamnă că circulație ilegală pe teritoriul RM este”.

Juristul Pavel Midrigan susține că cazul din sectorul Râșcani nu este primul și nici ultimul, iar de vină ar fi reformele inițiate de autorități.

PAVEL MIDRIGAN, jurist: „Trebuie să ne ocupăm nu numai de armată, de avioane și nuștiu ce, noi avem nevoie de o securitate în interiorul țării, cetățeanul nostru acuma nu se flă în securitate. Oricine poate fi pe o terasă și să primească un glonte. Ați văzut că poliția până a venit, nu știau ce să facă, cu ce să se ocupe, fiindcă nici experiență nu mai au în acest domeniu. Ei umblă pe poligoane și împușcă din tancuri acuma.Noi avem nevoie de o liniște, o securitate, o conlucrare cu cetățenii, fiindcă foarte multe elemente s-au adunat, inclusiv și cu factorul războiului – noi nu știm cine trece. Un alt factor este emigrarea”.

Potrivit juristului, SIS și poliția putea preveni acest omor însă ei au alte preocupări.

PAVEL MIDRIGAN, jurist: „SIS-ul acuma se ocupă cu opoziția, cu banii… Pînă acuma, zei de ani toate partidele politice au folosit aceste mecanisme de a aduce bani de peste hotare și acuma vin, dar vin prin alte filiere. Ce credeți că toate campaniile electorale care se fac de alte partide sunt numai din cotizații? Prin urmare, toate aceste finanțări la toate partidele, mai ales la partidele mari, care au oficii prin raioane sunt bani care nu sunt declarați. Și oiată ei în loc să se ocupe cu securitatea internă, cu evidența tuturor cetțțenilor care se află ilegal sau legal în căutare, o parte care au cerut azil politic aici stau cu anii. Trebuie revăzută strategia securității naționale pentru interiorul țării, nu pentru exterior. Noi facem zarvă de război, dar în realitate, noi avem o stare destul de xplozibilă în interiorul țării de care eu consider că nu se ocupă nimeni”.

Reprezentanții Serviciului Informații și Securitate nu ne-au răspuns la telefon pentru o reacție. Nici de la reprezentanții Președinției și ai partidului de guvernare nu am primit un răspuns la declarațiile făcute până la redactarea acestui material.

Am încercat să luăm legătura și cu șeful IGP, dar nici Viorel Cernăuțeanu nu nea răspuns la apeluri.

Amintim că miercuri, 10 iulie, la orele amiezii, o persoană mascată pe o trotinetă, a tras șapte focuri de armă, în liderul principal al bandei Tottenham Turks din Nordul Londrei, în timp ce acesta se afla la terasa de pe strada Kiev 9. Asasinul a fugit de la locul crimei în direcția străzii Alecu Russo. Potrivit poliției, individul împușcat a fost anunțat în căutare pe canalele Interpol de către autoritățile de drept ale Regatului Unit al Marii Britanii, cu scop de arest și extrădare, fiind învinuit de comiterea unor infracțiuni de contrabandă și comercializarea heroinei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE