24.4 C
Chișinău

În timp ce ministrul Adrian Efros susține că în Republica Moldova nu mai există grupări criminale organizate, realitatea arată altfel. Dovadă sunt chiar comunicatele de presă ale poliției | VIDEO

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros susține că în Republica Moldova nu mai există grupări criminale organizate. El a făcut această declarație legat de crima teribilă din sectorul Rîșcani al Capitalei, când liderul unei grupări criminale a fost împușcat în văzul tuturor de către un killer ce se deplasa pe o trotinetă. Presupunerea de bază e că a fost o răfuială între grupări criminale străine, a spus Efros.

ADRIAN EFROS, ministru al Afacerilor Interne: „- În Moldova nu există grupări criminale?
– Grupări criminale organizate pe teritoriul Republicii Moldova au fost lichidate.
– Deci, nu avem niciun fel… Nu avem”.

Activitatea poliției arată însă altceva. Și asta pentru că periodic sunt publicate comunicate care anunță despre reținerea membrilor unor astfel de clanuri, care fie că se ocupă cu traficul de droguri, furt sau, mai nou, escrocheriile cu ”ruda implicată în accident”.

Pe 5 iulie, Poliția a anunțat despre reținerea unui tânăr de 18 ani din Ungheni, implicat într-un caz de escrocherie săvârșită prin această schemă. La început, infracțiunea se înregistra în capitală, dar în ultima perioadă, în capcana impostorilor cad oameni din mai multe localități ale țării, care rămân fără sume mari de bani.

De asemenea, în data de 13 februarie, poliția anunță că a reținut în flagrant alți trei membri ai unui grup criminal organizat din raionul Căușeni. Aceștia au șantajat un tânăr de 23 de ani, obligându-l să le ofere 1000 de euro din vânzarea automobilului său. Banii trebuia să ajungă în așa-numitul ”obșciak”.

Totodată, din comunicatul de presă, publicat pe 11 iulie, aflăm despre destructurarea activității infracționale a unui grup criminal organizat, specializat în contrabanda și contrafacerea cafelei, vândută în regiunea de nord a țării. Valoarea mărfurilor ridicate era de circa 300 de mii de lei.

Iar pe 20 iunie, oamenii legii au anunțat despre desființarea unui alt grup criminal organizat, specializat în comercializarea drogurilor în mediul online. În acest caz polițiștii au reținut patru suspecți, locuitori ai capitalei, care procurau drogurile din Odesa și le vindeau la noi prin Telegram, narcoticele fiind plasate în ascunzișuri pentru consumatorii finali.

Un alt caz, la fel, legat de droguri, au descoperit polițiștii în 16 mai. Și aici este vorba despre un grup criminal organizat, în cadrul căruia doi bărbați și o femeie ar fi avut rolul de curieri de substanțe interzise. Aceștia au fost aduși în Moldova din Ucraina de către liderul grupului infracțional, care gestiona un magazin de stupefiante pe o aplicație mobilă.

Autoritățile deseori vorbesc și despre grupări criminale în rândul politicienilor, însă nici acestea nu au fost menționate de către ministrul de Interne, Adrian Efros.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE