1.2 C
Chișinău

Decretul Maiei Sandu prin care l-a demis pe Alexandr Stoianoglo, declarat constituțional de Curtea Constituțională | VIDEO

Curtea Constituțională a respins sesizarea deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor care au solicitat verificarea legalității decretului semnat de președintele Maia Sandu privind demiterea lui Alexandru Stoianoglo din funcția de procuror general. Decizia a fost publicată pe site-ul instanței.

Potrivit comunicatului, „Solicitarea de verificare a constituționalității decretului Președintelui Republicii Moldova din 26 septembrie 2023, formulată de parlamentarii Diana Caraman, Vladimir Voronin, Oleg Reidman, Nikolai Rusol și Constantin Starîș, a fost declarată inacceptabilă. Decizia este definitivă, nu poate fi atacată, intră în vigoare în ziua adoptării și se publică în „Monitorul Oficial”, se spune în decizia Curții.

Autorii sesizării susțin că demiterea lui Stoianoglo a fost realizată pe baza unor prevederi aprobate de Consiliul Suprem al Procurorilor și nu conform legislației în vigoare. Totuși, Curtea Constituțională a decis că președintele Maia Sandu nu și-a depășit atribuțiile constituționale prin semnarea decretului de eliberare a lui Stoianoglo.

Avocatul acestuia, Iurie Mărgineanu ne-a spus că acest caz nu mai ține de competența Curții Constituționale, ci de instanțele de judecată.

IURIE MĂRGINEANU avocatul lui Stoianoglo: „Deputații comuniști credeau că numai Curtea Constituțională poate suspenda decretul prezidențial. Deși din punct de vedere juridic este de competența instanței de fond a sectorului Rîșcani, specializată în drept administrativ. Am intentat acolo un proces pentru a anula decretul de revocare din funcție”.

Recent, fostul procuror general Alexandru Stoianoglo a intentat un proces împotriva președintelui Maia Sandu. El cere anularea decretului de numire a lui Ion Munteanu în funcția de procuror general.

Stoianoglo consideră că există „suspiciuni serioase și întemeiate” cu privire la legalitatea acestui decret și, prin urmare, cere suspendarea executării lui.

La rândul său, Ion Munteanu susține că aceste acțiuni sunt «neîntemeiate».

În octombrie anul trecut, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că autoritățile de la Chișinău au încălcat drepturile lui Alexandru Stoianoglo când l-au demis din funcție. în anul 2021. CEDO a constatat că Republica Moldova i-a încălcat dreptul la un proces echitabil, nu i-a dat posibilitatea de a contesta decizia de revocare și a dictat o despăgubire de 3.600 de euro pentru fostul acuzator-șef al țării.

În prezent, un alt caz este pe rol la CEDO care se referă la arestarea ilegală a fostului procuror general și la urmărirea penală motivată politic. Exponenții puterii, dar și președintele resping acuzațiile lui Stoianolgo și susțin că au acționat în baza legii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE