20.2 C
Chișinău

CNA va verifica legalitatea contractării de către Primăria Chișinău a cinci credite în valoare de 735 de milioane de lei. Pe caz a fost inițiată o procedură contravențională | VIDEO

Centrul Național Anticorupție va verifica legalitatea contractării de către Primăria Chișinău a cinci credite în valoare de 735 de milioane de lei. Pe caz a fost inițiată o procedură contravențională în urma unei sesizări făcute de consilierul PAS din Consiliul Municipal Chișinău, Dumitru Ivanov.

Acesta a anunțat întro postare că „în perioada anilor 2021–2023, municipalitatea s-a împrumutat ilegal de la mai multe bănci comerciale din țară, fără acordul CMC. Mai mult, nimeni din consilierii municipali nu a fost informat despre scopul, valoarea creditelor şi perioada de rambursare la momentul contractării, se mai menționează în mesaj. Ivanov aminteşte că primarul Ion Ceban, în primul său mandat, s-a împrumutat cu 1,5 miliarde de lei, respectiv datoriile Chișinăului au crescut de la 10 la sută din veniturile proprii în 2019 până la 25% în acest an. În prezent, chișinăuienii trebuie să întoarcă o pătrime din veniturile proprii pentru creditele accesate ilegal de edil. Bani, care nu vor fi investiți în infrastructură, dar în împrumuturi”, se mai arată în comunicat.

Canal 5 a solicitat o reacție de la serviciul de presă al Primăriei Capitalei, dar deocamdată nu am primit un răspuns.

Amintim că, acum două luni consilierii municipali PAS au cerut Procuraturii Generale ca edilul și cei implicați în aceste ilegalități să fie trași la răspundere contravențională și penală pentru abuz de putere.

În replică, Ceban a declarat că afirmațiile consilierilor PAS nu corespund realității. Totul este în termeni legali. Rata de îndatorare a scăzut și este de aproximativ 18 la sută pentru Primăria Chișinău, plafonul fiind de 30 la sută. Iar bugetul municipal este transparent și poate fi găsit ușor. Procuratura a spus atunci pentru Canal 5 că adresarea urmează să fie examinată potrivit legii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE