24.4 C
Chișinău

„Am pierdut economia, sfera socială, toate drepturile noastre constituționale”. Blocul politic „Victorie” susține decizia PCRM de a participa la referendum și de a vota „împotriva” integrării europene | VIDEO

Blocul politic „Victorie” susține decizia Partidului Comuniștilor de a participa la referendum și de a vota „împotriva” integrării europene. „Împărtășim pe deplin necesitatea unei astfel de decizii. Suntem convinși că doar o poziție civică activă a moldovenilor ne va ajuta să oprim pericolul pierderii țării în Uniunea Europeană”, se arată într-un comunicat al Blocului „Victorie”. 

Doar așa vom putea să opunem rezistență manipulărilor autorităților, potențialelor fărădelegi și fraudării votului în timpul alegerilor. Suntem convinși că moldovenii împărtășesc necesitatea de a spune un „nu” categoric fărădelegilor și mișmașurilor puterii. Într-adevăr, nicăieri în lume, nici în țările membre ale UE, integrarea europeană nu este inclusă în Constituție. Pe parcursul ultimilor trei ani, regimul Sandu-PAS, nefiind parte a UE, a executat toate ordinile curatorilor europeni. Acest lucru a dus țara la sărăcie totală. Am pierdut economia, sfera socială, toate drepturile noastre constituționale. Acesta este modul în care în Uniunea Europeană este văzută țara noastră — o periferie a României fără rădăcini, fără trecut și, prin urmare, fără viitor”, se mai spune în comunicat, la finalul căruia, reprezentanții Blocului îndeamnă cetățenii să vină la urne pe 20 octombrie și să voteze împotriva aderării Moldovei la UE.

Menționăm că Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a adoptat o declarație, prin care îndeamnă cetățenii să participe la referendumul inițiat de Guvern , care va avea loc în data de 20 octombrie, pentru a vota „nu” la întrebarea din buletine: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” Comuniștii argumentează poziția prin faptul că „cetățenii Republicii Moldova trebuie să spună un „nu” categoric fărădelegilor și fraudelor comise de autorități, intenției PAS de a profana Constituția țării cu amendamente inutile și absurde. În nicio țară din lume, inclusiv în statele membre UE, integrarea europeană nu este inclusă în Constituție”.

În declarația PCRM se mai spune că schimbarea Codului electoral este o practica flagrată și lipsită de principii a actualei guvernări, care folosește resursele administrative în interesele proprii, acuzații respinse anterior de actuala putere. Această practică, potrivit comuniștilor, crește semnificativ șansele ca boicotarea referendumului prin refuzul de a lua buletinelor de vot, să eșuieze, dar, în același timp, crește artificial și procentul de cetăţeni care vor vota „pentru” schimbarea violentă a Constituţiei.

Precizăm că, în data de 20 octombrie cetățenii sunt așteptați la urnele de vot, unde își vor alege șeful statului pentru următorii patru ani. Concomitent cu a scrutinul prezidențial, autoritățile statului, la inițiativa președintelui Maia Sandu au decis să desfășoare și referendumul pentru modificarea Constituției, unde cetățenii vor răspunde la întrebarea cu „da” sau „nu” la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Opoziția, dar și mai mulți experți au criticat vehement decizia de a organiza cele două exerciții electorale concomitent. Maia Sandu a motivat ideea prin faptul că prezidențialele vor asigura un număr mare de participanți și la plebiscit.

Iar vicepreședintele CEC, Pavel Postica a declarat că soarta referendumului din toamnă ar putea fi decisă de doar 17 la sută din alegători, potrivit lui, de facto, circa 150 de mii de voturi sunt suficiente pentru a schimba Constituția Republicii Moldova în favoarea integrării europene.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE