Fără încă o universitate în Moldova. Este vorba de cea Slavonă, pentru alolingvii din Chișinău, care își suspendă activitatea deoarece nu ar fi reușit să-și acrediteze programele de studii de Licență și de Master. Ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat că instituția, deși nu aveau dreptul să înmatriculeze studenți a făcut-o, iar aceștia, cu toate că plăteau contracte de studii, rămâneau fără diplome și nici nu susțineau examene.
DAN PERCIUN, ministrul Educației: Universitatea Slavonă își suspendă activitatea, este o decizie pe care a luat-o consiliul de administrare a universității slavone ca urmare a faptului ca nu au nici un program acreditat, nici nu pot din principiu face admiterea la nici o specialitate și noi ținem să atenționăm potențialii studenți despre acest fapt și să fie foarte vigilenți pentru că înscrierea la această universitate nu se va finaliza cu o diplomă”.
Potrivit ministrului, cazul a fost transmis și la CNA pentru a fi clarificată activitatea acestei universități.
DAN PERCIUN, ministrul Educației: „Deja urmează CNA-ul să califice aceste fapte și suntem într-o discuție cu CNA-ul pentru a vedea cum se evaluează aceasta situație de către ei și să ne asigurăm ca o să avem și o finalitate pe aceasta dimensiune de aceea am și comunicat public despre asta pentru ca și potențialii studenți să cunoască că nu este cazul să se înmatriculeze la această universitate pentru ca ea și-a suspendat activitatea respectiv o să întâmpine ulterior dificultăți în a susține examenul și a obține diplome”.
Astfel, studenții Universității Slavone vor fi transferați la aceleași programe de studii acreditate în cadrul altor instituții superioare de învățământ.
DAN PERCIUN, ministrul Educației: „Deci noi vorbim de suspendarea activității privind admiterea în acest an, cei care învață la moment acolo, ar trebui să fie transferați la alte instituții de învățământ și asta este o procedura care s-a mai întâmplat dar urmează universitatea slavonă să facă acest lucru într-adevăr. Pot merge la oricare alte universități e o procedură clasică de transfer”.
Acum o săptămână, rectorul universității a declarat că instituția nu își va suspenda activitatea. Am contactat conducerea pentru a confirma dacă această poziție rămâne valabilă, din ce cauză nu a reușit să-și acrediteze programele de studii de Licență și de Master, precum și alte detalii, însă, nimeni nu ne-a răspuns la apeluri.
Am telefonat și la CNA pentru a întreba la ce etapă de examinare se află acest caz. Purtătorul de cuvânt al CNA a declarat pentru Canal 5 că materialele primite încă sunt studiate.
De la începutul anului trecut, Ministerul Educației a reorganizat câteva instituții de învățământ superior, chiar dacă reforma a stârnit nemulțumiri și proteste în rândul rectorilor. Un proiect al Ministerului Educației, care urmează să fie supus consultărilor publice, prevede reorganizarea mai multor instituții de învățământ tehnic și fuzionarea lor cu unele colegii din țară.
Un alt proiect prevede trecerea copiilor din gimnazii cu un număr mai mic de 50 de copii la cele 35 de școli modele pe care vrea să le creeze. Potrivit unui proiect de lege, Ministerul Educației va oferi 1000 de lei per elev părinților care vor accepta să își dea copiii la școli mai mari.