16.1 C
Chișinău

PAS, la trei ani de guvernare. Realizările privind drumurile, rețele de canalizare, creșterea pensiilor, prezentate de Igor Grosu – date peste cap de cifrele reale și experți. Cum arată realitatea | VIDEO

Partidul aflat la putere, Acțiune și Solidaritate, a prezentat raportul după trei ani de guvernare. Realizările au fost enumerate de Igor Grosu, care și-a început discursul cu infrastructura.

IGOR GROSU, președintele PAS: „În trei ani am construit și renovat 700 km de drumuri naționale, regionale și locale, 57 de poduri”.

Grosu a subliniat că PAS a reușit să avanseze în reabilitarea infrastructurii în ciuda faptului că avem un război la graniță. Asta cu toate că Ucraina construiește străzi, artere și cartiere întregi, în plin război.

În plus, lucrurile par a nu fi atât de roz, precum le-a prezentat Grosu. Spre exemplu, un drum construit de actuala guvernare la ieșirea din raionul Telenești, care duce spre satul Budăi, poate fi parcurs în doar 40 de secunde. Imagini video cu această porțiune au devenit virale pe rețelele de socializare și au stârnit reacții în mediul online.

Într-un alt proiect, trei kilometri dintr-un traseu au fost reparați în trei ani. Artera ce leagă trei sate din raionul Soroca trebuia să fie gata încă anul trecut, dar din mai multe motive, lucrările s-au întins pe încă doi ani. Așa că, la această oră, drumul are mai multe neconformități decât realizări.

„Eu deja am distrus mașina pe aceste drumuri”.

Localnicii sunt convinși că se bate pasul pe loc din cauza incompetenței și a corupției.

„Ce fel se sat european acuma se spune, da? Se vorbește că ne ducem la sat european și Maia Sandu ne convinge, da, că noi vrem sat european, ce fel de sat european cu atâtea furturi?”.

Un drum nou a fost construit până la capăt de PAS, dar nea costat prea mult – peste 250 de milioane de lei, pentru 3 km și jumătate, și a devenit subiect de anchetă penală.

Primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean, a refuzat să ia în primire lucrările de pe traseul Leova-Bumbăta, numind proiectul „primul muzeu al corupției în aer liber” din Republica Moldova.

În prezentarea sa, Igor Grosu a vorbit și despre alte obiective bifate.

IGOR GROSU, președintele PAS: „800 de km de apeduct în peste 100 de localități în toată țara. 100 km de rețele de canalizare”.

Dar și la acest capitol, realitatea diferă de tabloul prezentat, unele proiecte, fiind implementate pe jumătate. O astfel de situație am întâlnit-o în satul Șestaci, raionul Șoldănești, unde de proiectul de aprovizionare cu rețea de apeduct și canalizare beneficiază doar 100 de gospodării din peste 400. Ca să asigure întreaga localitate, primarul trebuie să caute încă 15 milioane de lei, la cele doar 10 milioane primite în cadrul Satului European.

IACOB GUJA, primarul satului Șestaci, Șoldănești: „Unicul regret care îl avem noi, oamenii de la țară, este că birocrații în instituțiile statului se asigură cu apă din contul bugetului de stat, adică ei beau zilnic apă din butelii cumpărate din banii oamenilor, dar statul când vine vorba, deși Constituția obligă statul să asigure oamenilor un trai decent și doar noi vrem să fie asigurat accesul la apă nu să fie oferită apă fără bani cum folosesc ei apă fără bani din contribuția oamenilor. Ei, iată, ne bagă-n concursuri”.

Iar în satul Bozieni, raionul Hîncești, a fost asigurat un apeduct, dar și nu și o rețea de canalizare. Astfel, cele peste 3 milioane de euro accesate într-un credit se duc pe apa sâmbetei. În plus, din cauza proiectului incomplet, oamenii primesc apă de calitate proastă și plătesc mai mult ca să întoarcă banii împrumutați.

„Noi mai tare o folosim la spălat, la rufe, dar cu apa murdară se strică și mașinile. În acest an, am reparat deja mașina spălat cu 1.800 de lei”.

Iar sătenii din Delacău, raionul Anenii Noi, se numără printre cei care nici măcar nu au ajuns în statistica PAS-ului. Oamenii nu au un sistem centralizat de apă și canalizare și folosesc fântânile publice, care nu corespund normelor sanitare.

„-Dar să nu fost aceste fântâni ce era să faceți?
-Era să beu apă din Nistru, ce era să facem altceva?
-Ați vrea condiții mai bune?
-Vrem, dar nu se primește nimic. Tot depinde de la parlament. Parlamentul ce spun ce vor aceea fac”.

Liderul PAS s-a lăudat și cu 700 km de iluminat stradal, în 145 de localități pentru 200 de mii de oameni; cu renovarea a 80 de muzee, cămine culturale și case de cultură.

IGOR GROSU, președintele PAS: „Am renovat 80 de case de cultură, muzee și cămine culturale”.

În acest proiect a fost inclusă și modernizarea sălii de dans a ansambului Hecenii numai după ce artiștii din raionul Sângerei sau remarcat la concursul de peste Prut „Românii au talent”. Doar după asta, ei au primit de la Guvern peste un milion de lei. Numai că în situația acestor tineri artiști încă se mai află și alții din Moldova. Starea avariată a Casei de Cultură din satul Mereșeni obligă colectivul artistic local să evite repetițiile în clădire.

ANA CASMALÎ, directoarea Casei de Cultură din satul Mereșeni: „Avem un colectiv format de nouă ani de zile, se numește ”Vatra”, care activează până în ziua de azi. Cântând, participând la festivaluri, la concursuri, așa cum este, așa petrecem”.

Președintele formațiunii PAS a mai spus că în cei trei ani de guvernare au fost reabilitate spitale, școli și grădinițe.

IGOR GROSU, președintele PAS: „Am modernizat și reparat 200 de școli și grădinițe. 500 mil de lei – în modernizarea universităților și colegiilor – cea mai mare investiție în instituțiile de învățământ superior. Investim 1,3 mld lei într-o rețea de 35 de școli model”.

Toate astea se întâmplă pe fundalul unei reforme în învățământ în care unele școli sunt comasate cu altele, la fel ca și universități, colegii și școli profesionale. În același timp, se închid și cele recent renovate, pe care s-au cheltuit sume mari atât din bani bugetari, cât și din fonduri donatoare.

PAȘENCIUC SVETLANA, profesoară în gimnaziul din Cneazevca, raionul Leova: „Școala trebuie să existe. Noi vrem să lucrăm acasă. Noi nu vrem să plecăm peste hotare. Eu cred că dacă se închide școala mulți profesor își pierd locul de muncă”.

„Eu sunt bunică și aș vrea ca nepoțica mea să se ducă aici la școală, nu departe. Ea este micuță, decât să se scoale mai devreme mai doarme oleacă, mai mănâncă”.

„Mă doare inima pentru toată Moldova, pentru că dezastrul pe care îl face acum PAS, închide școlile. Copii aceștia, a cui soartă hotărăsc, a Americii sau a Moldovei?”.

Acesta a fost strigătul elevilor, dar și al profesorilor, care au rugat decidenții să nu pună lacăt pe ușa școlii lor. În ciuda apelului de disperare, colegiul din Lipcani a fost comasat cu cel al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

În raportul de totalizare, tot la capitolul succese, Igor Grosu a vorbit despre majorarea până la 20 de mii de lei a indemnizației la naștere pentru copii, dar și despre creșterea pensiilor, deși nici acum aceste alocații nu au ajuns la 2000 de lei promiși de PAS în electorală, dacă persoana nu are stagiul complet de cotizare.

IGOR GROSU, președintele PAS: „Pensia minima a crescut cu 1.635 de lei, iar pensia medie – cu 1.859 de lei. Am plasat cca 8 mii de oameni în câmpul muncii”.

Despre angajarea masivă a vorbit și economistul Veaceslav Ioniță. Acesta a declarat însă că multă lume lucrează fără contract de muncă. El a adus exemplul domeniul agriculturii.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „Numărul oamenilor angajați oficial în agricultură, care plătesc impozite rămân a fi mai mic de 20%. Dacă toți din agricultură ar fi angajați, bugetul public ar încasa 6.6 mlrd de lei”.

Toate acestea nu sunt deloc suficiente pentru a le oferi locuitorilor țării „vremurile bune” promise de PAS. Iar cel mai bun indicator al aflării acestui partid la putere, mulți experți menționează numărul record de oameni care au părăsit Moldova în ultimii 3 ani peste 168 de mii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE