16.1 C
Chișinău

„Noi și copii noștri suntem în pericol la noi acasă”. Mai mulţi experți și politicieni critică dur sistemul de securitate din țară, după lichidarea unei autorităţi criminale din Turcia în plină zi, în capitală | VIDEO

Mai mulţi experți și politicieni au criticat dur sistemul de securitate din țara noastră, comentând lichidarea unei autorităţi criminale din Turcia în plină zi, în sectorul Rîșcani al capitalei. Fostul premier Ion Chicu și ex-procurorul Victoria Furtună consideră că străzile Chişinăului au devenit nesigure.

„Cred că mulți moldoveni abia acum au înțeles care-s urmările reale ale crimelor din dosarul „Interpol”. Anume din această cauză gangsterii internaționali ne-au invadat țară – pentru că acești analfabeți corupți din PAS i-au salvat de urmărire internațională. Recean – ești responsabil direct de ce se întâmplă acum în Chișinău”, a scris Ion Chicu într-o postare.

VICTORIA FURTUNĂ, președintele ONG „Vox populi, vox dei”: „Noi și copii noștri chiar suntem în pericol la noi acasă. Fie că suntem în stradă sau în loc public. Astăzi am constatat că putem deveni victime colaterale chiar în plină zi. Eu mă întreb, dacă se cunoaște dacă persoana este în RM de doi ani și aflată în căutare pentru trafic de droguri, ce a făcut MAI până în prezent, ce acțiuni a întreprins. Voi, cei de la MAI, chiar ați uitat care sunt atribuțiile dumneavoastră de serviciu, ce fac sectoriștii? Azi, în schimb, voi cu toată tehnologia posibilă din lume nu știți ce se întâmplă sun nasul vostru. Ori, viața bună înseamnă în plină stradă să poți deveni victimă colaterală. În ziua mare, nu noaptea. Ofițerii decedați în aeroport din cauza amatorismului unor conducători, cazul Interpol, omorul la comandă în plină zi în capitală – sunt efectele doar a lipsei de profesionalism a celor care sunt plătiți de noi să ne asigure securitatea. Nu pentru altceva. Haosul creează haos”.

Şi Andrei Năstase acuză conducerea țării de incompetență. Politicianul solicită restabilirea imediată a ordinii.

„Solicit autorităților să ia toate măsurile necesare pentru a preveni repetarea unor astfel de tragedii și pentru a asigura un climat de siguranță pentru oameni. Nu ne putem permite ca din cauza incompetenței guvernării, Moldova să ajungă un spațiu unde se fentează Interpolul, un poligon al reglărilor de conturi, al răpirilor de persoane, al asasinatelor, o zonă gri în care viața poate fi luată ziua în amiaza mare, pe străzile orașului sau chiar în incinta aeroportului”, a scris Năstase într-o postare.

Nu există o soluție mai bună decât prevenirea, care trebuie să fie o prioritate a autorităților, a menţionat politicianul.

Potrivit expertului în politici de securitate Valeriu Ostalep, problema securității în țara noastră este sistemică.

VALERIU OSTALEP, expert în domeniul politicii de securitate: „Mai devreme sau mai târziu, se întâmplă tragedii, când iese la iveală ceea ce tocmai am văzut. Asta este incapacitatea, în primul rând, de a anticipa. În al doilea rând, incapacitatea de a reacţiona. În al treilea rând, acest concept, când am văzut oameni în căști sovietice și veste antiglonţ cu inscripții în germană, este o bufonadă care arată adevărata stare a lucrurilor în sistemul de asigurare a ordinii publice în țara noastră. Această guvernare, în timp ce luptă cu bătrâne, cântăreți și muncitori migranți pe care nu-i plac, riscurile și amenințările reale rămân, în mod firesc, absolut deschise. Desigur, mai devreme sau mai târziu se profită de asta: ce s-a întâmplat la Aeroport anul trecut, pe care toată lumea l-a uitat deja bine-mersi, ce s-a întâmplat ieri și cunoscutul caz Interpol. Dar atenție: autoritățile noastre încearcă mereu ca o pisică să acopere ceea ce au făcut și nu explică niciodată publicului ce s-a făcut, ce concluzii s-au tras. Nicio demisie, nicio concluzie clară, nici o explicație clară de ce asta este posibil și, firește, în astfel de condiții asta nu doar se va repeta, ci chiar se va înrăutăți”.

Fostul ministru de externe Tudor Ulianovschi cheamă autoritățile la răspundere, menționând că, dacă această infracțiune nu este urmată de demisii la nivel înalt, asta va însemna că abordările Guvernului PAS, condus de premierul Recean, în materie de securitate și afaceri interne au fost superficiale și declarative.

Primul cuvânt pe care l-ați rostit, domnule prim-ministru, când ați fost numit în această funcție, a fost „disciplină”, iar anul trecut ați spus că veți începe cu Ministerul Afacerilor Interne. Dacă nici propriul minister pe care l-ați gestionat timp de mai mulți ani nu poate fi reformat și disciplinat atunci puteți asigura ordinea și securitatea în țară?”, a scris Tudor Ulianovschi pe canalul său Telegram.

„Cum a reușit acest criminal, și cel mai probabil cel care la omorât, să intre în țară? Ce protocoale de control aveți la frontieră sau la îmbarcarea pasagerilor într-o cursă avia din țara X sau Y? Ce se aude cu dosarul penal la nivel mondial privind câțiva funcționari din cadrul MAI, anchetă inițiată de către Interpol? Ce faceți dle Prim-ministru cu extinderea criminalității în Republica Moldova? Să ieșim sau nu cu copiii pe străzile Chișinăului? Câți criminali dați în căutare internațională se mai odihnesc pe la terasele din Republica Moldova?”, întreabă fostul ministru de externe.

Canal 5 a cerut o reacție de la purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, dar Adriana Vlas nu a venit cu o reacția până la momentul redactării materialului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE