21.1 C
Chișinău

Suntem tot mai puțini, iar mii de persoane sunt pasibile de sancțiuni de până la 2500 de lei. Rezultatele etapei de recenzare a Recensământului populației și locuințelor 2024 | VIDEO

Suntem tot mai puțini. O spune Biroul Național de Statistică care a prezentat rezultatele etapei de recenzare a Recensământului Populației și Locuințelor. În total, au fost chestionate aproape 2,5 milioane de persoane, cu peste 350 de mii mai puțin decât la numărătoarea din 2014. În schimb, de data aceasta au fost recenzate mai multe locuințe – circa 1,7 mil., față de 1,2 mil. acum 10 ani. De data asta, recenzorii au numărat vilele și anexele. Autoritățile au mai anunțat că 50 de persoane au fost deja amendate pentru că nu au dorit să participe la acest exerciţiu, iar alte câteva mii sunt pasibile de sancțiuni de până la 2500 de lei.

OLEG CARA, directorul Biroului Național de Statistică: „În total noi am avut peste 10 mii de refuzuri categorice pe parcursul perioadei de recenzare. În finalul recenzării numărul lor a fost mai mic de 4 mii. Deci, s-a lucrat cu fiecare, în fiecare casă în parte, am purces şi la întocmirea şi transmiterea scrisorilor cu aviz pentru a mobiliza şi a descuraja persoanele de la neparticipare la recensământ”.

Potrivit BNS, una din cinci persoane a refuzat să ofere codul personal din buletin. În timpul recensământului au avut loc și incidente. Oamenii legii au intervenit în peste 30 de cazuri de agresiune verbală și fizică asupra recenzorilor, dar şi deterioarea bunurilor acestora.

GABRIELA LUNGU, supervizoarea recenzorilor: „Am avut şi situaţii din astea: cu bruscări verbale, fizice. Unul îmi zice că-i revoltat că nu i-au dat indemnizaţia, altul spune că nu i-au dat compensaţie”.

ALINA BEŞLIU, recenzoarea recensământului: „Am bătut la uşa unei familii, unei gospodării, soţia m-a invitat în ogradă ca să-mi ofere informaţia, soţul, fiind puţin în stare de ebrietate, m-a scos la poartă. Pe urmă dânsul şi-a cerut scuze, mi-a spus că nu m-a recunoscut, mi-a oferit informaţia. În rest, dificultăţi nu prea am avut”.

VITALIE TIMOTIN, şeful-adjunct al INSP: „Au fost înregistrate 53 de cazuri de intervenţie a salariaţilor Poliţiei urmare a apelurilor la 112. Avem întocmite de către Poliţie 27 de procese-verbale contravenţionale. Din totalul de cazuri în 20 de cazuri de intervenţie a salariaţilor Poliţiei faptele nu şi-au găsit confirmarea”.

BNS urmează să efectueze o anchetă post-recenzare, care va avea loc între 15 iulie și 11 august. Scopul este evaluarea activității de numărare, inclusiv estimarea gradului de acoperire și a erorilor de conținut a datelor.

Rezultatele preliminare vor fi făcute publice la sfârșitul anului, iar cele finale detaliate, inclusiv pe grupă de vârstă, sex, localitate etc. – până la finele lui 2025.

Amintim că Recensământul Populației și Locuințelor s-a desfășurat în perioada 8 aprilie-7 iulie și este primul exercițiu de numărare, desfășurat în format digital. Toate datele colectate de la populație prin interviu față-în-faţă, de cei peste 4000 de recenzori, au fost înregistrate online, cu ajutorul tabletelor și hărților digitale.

Mai amintim că în perioada recensământului, mai mulți locuitori ai Capitalei se plângeau pe reţele de socializare că s-au trezit cu înștiințări de la BNS, precum că recenzorii ar fi fost la ei, și nu i-ar fi găsit, deşi ei erau acasă. Autorii mesajelor se temeau că vor fi acuzați de neparticipare la numărătoare și amendați pe nedrept. Iar la sfârşitul lunii aprilie, BNS a reziliat contractul cu unul dintre recenzori, care ar fi completat chestionarele în locul cetățenilor.

Totodată, BNS s-a plâns atunci că au fost cazuri de defăimare premeditată în mediul online a acestui exercițiu, dar și situații de obstrucționare a activității recenzorilor. Pentru recensământ din bugetul de stat au fost alocate 329 milioane de lei. Alte peste două milioane de euro au fost donați de UNFPA și UE.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE