24.4 C
Chișinău

„Republica Moldova vremurilor bune”. Tragedie cu două persoane decedate la Aeroport, tânără ucisă fiind însărcinată și crima din capitală. Moldova, marcată în ultimii ani de mai multe crime de răsunet | VIDEO

Moldova a fost marcată în ultimii ani de mai multe crime de răsunet. Una din cele mai grave este cea de la Aeroportul Chișinău, unde un polițist de frontieră și un agent de securitate au fost împușcați de un individ căruia nu i s-a permis intrarea în țară. Atacatorul a decedat câteva zile mai târziu, pe patul de spital din cauza rănilor. La nici un an de la tragedie, o altă crimă cu sânge rece a îngrozit întreaga țara. Este vorba despre cazul tinerei de 19 ani, din Orhei, ucisă însărcinată fiind în luna a șasea. Principalul suspect este un individ de 45 de ani, fost angajat al Poliției, care a fost reținut. Trupul fetei a fost descoperit într-o pădure la 21 de kilometri distanță de locuința bărbatului. Oamenii legii au stabilit că victima avea urme de moarte violentă și tortură.

Codul Penal nu a fost modificat ca să înăsprescă pedepsele pentru astfel de infracțiuni. În schimb, au fost făcute schimbări menite să prevină accidentele. Cu toate acestea, însăși oamenii legii, printre care carabinieri și polițiști de frontieră au comis coliziuni grave.

În acest an, un băiețel de 14 ani a decedat după ce a fost accidentat de către primarul satului Boldurești, fost comisar de poliție al raionului Nisporeni și care a fugit de la locul accidentului, dar a fost reținut a doua zi după impact.

Anul trecut un alt caz răsunător a avut loc în raionul Călărași, când un conducător auto, care s-a dovedit a fi un procuror, a intrat cu mașina în plin într-o căruță, provocând moartea a patru oameni și rănirea altor doi.

O altă tragedie a avut loc în localitatea Sîngera. În acest caz, o polițistă de 22 de ani, a urcat în stare de ebrietate avansată la volan și a lovit cu mașina mai mulți pietoni, iar în rezultat o persoană a decedat.

O altă stare de alertă provocată în capitală, la începutul acestui an, a fost atunci când un condamnat a dat bir cu fugiții chiar din incinta Inspectoratului de Poliție Botanica. Atunci, tot efectivul polițienesc a pornit căutările, blocând jumătate din sectorul Botanica. Fugarul avea la activ peste 60 de infracțiuni, majoritatea fiind spargeri de automobile. În cele mai multe din aceste cazuri anchetele încă sunt în derulare, nefiind pronunțată o decizie finală.

Pe fundalul unei astfel de serii de crime de crime sonore și de mare cruzime, despre care auzim din ce în ce mai des, s-a produs și omorul din amiaza zilei de 10 iulie, în sectorul Rîșcani al Capitalei, când cetățeanul turc a fost împușcat de către un bărbat de origine străină, a stârnit reacții în mediul online. Fosta comunicatoare a Ministerului Afacerilor Interne, Alina Zbancă a scris într-o postare pe facebook că poliția are alte priorități, cum ar fi lupta cu opoziția politică și nu întărirea și asigurarea securității publice, atunci când este vorba de cazuri grave care se comit de adevărații criminali.

„Adică, în timp ce dosare importante stau pe masa polițiștilor, cazuri de investigat, infracțiuni de descoperit…analize pe criminalitate de făcut – ei sunt antrenați în lupta cu “băbuțele lui Șor”. Da, da. Scoși din birouri chiar și ofițerii de investigații și ținuți cu zilele pe lângă acele grupuri de oameni. Acest caz și nu doar e un indicator de nesiguranță și criminalitate în creștere. (…) Dacă am avea voință și oameni profesioniști care să analizeze toate aceste consecințe și să recunoască că ceva undeva nu merge, poate am putea identifica și soluții. Dar voință nu e. E negare. Sau nu există problema, sau altcineva e responsabil, sau e vinovat trecutul, sau astea-s critici nejustificate”, a subliniat Alina Zbancă.

Activistul și președintele Unirea – ODIP, Vlad Bilețchi la fel și-a exprimat poziția cu referire la crima din sectorul Rîșcani. El a declarat că, în timp ce, în miezul zilei, este asasinat un om în Capitala Moldovei, poliția nu are timp să asigure ordinea publică, dar este ocupată să execute ordinele politice ale guvernării.

VLAD BILEȚCHI, președintele Unirea – ODIP: „Nu, nu este un scenariu al anilor 90, este Republica Moldova anului 2024, Republica Moldova vremurilor bune, condusă de ONG-iști care s-au deprins cu coffebreakuri și cu salarii luate în plic. Este Republica Moldova în care organele de forță și de anchetă, cum ar fi poliția și SIS-ul, nu au timp să se ocupe de asigurarea și menținerea ordinii publice, pentru că sunt prea ocupate să execute ordinele puterii politice de la Chișinău. Să stabilească cordon de 25 de metri în fața istanței de judecată, unde vin să protesteze, de parcă aceștia 25 de metri schimbă ceva pentru lozincile care sunt strigate în megafon”.

De asemenea, sociologul Ian Lisnevschi a declarat că rata înaltă a criminalității din țara noastră este cauzată de stresului care s-a instaurat în societate din cauza agresivității care este manifestată la fel în societate, printre forțele de ordine sau chiar politicieni.

IAN LISNEVSCHI, sociolog: „Acest lucru duce, în primul rând la creșterea criminalității, la creșterea dorinței de sinucidere, care a crescut iarăși cu 50 de procente și la starea psihologică a societății. În momentul dat, când starea este atât de gravă și politica polarizează societatea, este un mare risc ca oamenii vor fi agresivi unul cu altul. În momentul când ei văd agresivitate peste tot, în rețelele de socializare, emisiuni, talk-showuri, văd unele exemple, pentru că iarăși, politicienii, oamenii de onoare sau așa ziși de demnitate sunt exemplu pentru o parte din societate și când ei văd îndrumări la ură, îndrumări la violență, atac la persoană, comportament destul de urât, evident încep să se comporte și în realitate la fel”.

Am solicitat un comentariu la acuzațiile aduse în adresa poliției, mai sus, de la ofițerul de presă al Inspectorarului General al Poliției, însă până la momentul redactării știrii, nu am primit un răspuns. Reprezentanții puterii spuneau anteror că nu comentează declarații politice. În ciuda faptului că în statisticile oficiale totul arată bine, iar rata criminalității este în scădere de câțiva ani, în realitate vedem altceva. Acest lucru este confirmat de clasamente de top.

Menționăm că Moldova a ajuns printre cele mai criminale țări din spațiul post-sovietic. Portalul Numbeo a publicat clasamentul anual al criminalității. Cu cât poziția țării în listă este mai înaltă, cu atât lucrurile stau mai prost cu securitatea cetățenilor. Anul acesta, am ajuns pe locul 79 din 127 în ceea ce privește rata criminalității, înaintea Azerbaidjanului, Uzbekistanului și Georgiei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE