14.2 C
Chișinău

„Proiect din domeniul fantasticului”. Fost ministru al economiei, despre posibilitatea de a produce în Moldova electricitate pentru Ucraina | VIDEO

”Proiect din domeniul fantasticului”. Așa a caracterizat fostul ministru al Economiei Octavian Calmîc declarația ministrului Energiei Victor Parlicov despre construcția de centrale electrice în Republica Moldova destinate producerii curentului pentru Ucraina vecină. Expertul a numit acest proiect nefezabil dintr-o serie de motive.

OCRAVIAN CALMÎC, fost ministru al Economiei: „Având în vedere tempoul în care ai noștri construiesc, vorbim chiar și de instalarea unor stâlpi, atunci construirea unei noi centrale electrice face parte din domeniului fantastic. Cred că sunt necesari cel puțin cinci ani. Ținând cont de modul în care ai noștri proiectează, dau în exploatare, proiectul are nevoie de cel puțin cinci ani. Cred că este o utopie”.

Totodată, Octavian Calmîc a amintit că acum Moldova însăși achiziționează energie electrică și, în consecință, se va putea vorbi despre exportul de curent după ce ne vom satisface propriile nevoi. Totodată, el consideră că țările UE pot furniza energie electrică Ucrainei în tranzit prin Moldova.

OCRAVIAN CALMÎC, fost ministru al Economiei: „În iunie, am cumpărat 90% din electricitate de la Cuciurgan. 90 la suta! Despre ce fel de export putem vorbi?  Aceasta este o utopie, este o altă aberație în sectorul energetic.  Infrastructura Republicii Moldova poate fi utilizată pentru tranzitul sau transportul energiei electrice din țările europene către piață sau direct în Ucraina. Acest lucru este adevărat. Chiar și utilizarea capacităților pe care le avem sau în regiunea transnistreană este posibilă. Dar pentru a construi noi centrale electrice pentru nevoile Ucrainei, repet, aceasta este din domeniul fantasticului”.

La rândul său, expertul în energie Sergiu Ungureanu a atras atenția asupra faptului că construcția unei centrale ar presupune costuri de sute de milioane de euro, pe care Moldova NU le are.

SERGIU UNGUREANU, expert în energetică: „Această idee de a construi o centrală este foarte scumpă, este un proiect scump, o plăcere scumpă pentru orice țară. Construcția unei stații cu o capacitate de 500 de megawați la prețurile curente pentru materiale va costa cel puțin 380-400 de milioane de euro”.

Următoarea întrebare importantă, după cum a remarcat expertul, este cine va deține aceste centrale electrice.

SERGIU UNGUREANU, expert în energetică: „Este foarte posibil ca acesta să fie un consorțiu. Și nici măcar Moldova nu o va deține, sau Ucraina, ci fie vreo bancă europeană, fie Banca Mondială, care va acorda un împrumut pentru toate acestea. Sau va fi transferat la o a treia companie care va fi creată între Moldova și Ucraina. Și poate fi o problemă cu cine îl va deține în final”.

De menționat că, după ce a anunțat posibila construcție de centrale electrice pe teritoriul Republicii Moldova destinate producerii de energie electrică pentru Ucraina folosind gazul furnizat din această țară, ministrul Energiei, Victor Parlicov, nu a menționat cine va deține aceste întreprinderi și cu ce cheltuială anume puteau fi construite.

După cum a afirmat recent Victor Parlicov în interviul său pentru portalul Newsmaker, în 2025 Moldova va continua să achiziționeze, cel mai probabil, cea mai mare parte a energiei electrice de la Centrala Termoelectrică din Cuciurgan. Aceasta este aproximativ 80% din consumul malului drept al Nistrului.

Republica Moldova primește energia electrică rămasă din surse regenerabile, iarna de la termocentrale și, dacă este necesar, o achiziționează din România. Reamintim că termocentralele din Chișinău sunt foarte uzate și necesită reparații și modernizari, ceea ce nu se face definitiv din diferite motive.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE