24.4 C
Chișinău

Numbeo – Chișinăul se regăsește printre cele mai scumpe orașe ale Europei. „Suntem nevoiți să economisim și să cumpărăm de la second-hand”. Cum explică chișinăuienii această statistică prin propriile exemple | VIDEO

Viața devine din ce în ce mai scumpă, costurile produselor alimentare și ale celor de larg consum cresc, iar salariile și pensiile abia de mai țin pasul cu prețurile afișate de comercianți. Acest lucru o demonstrează și faptul că, în ultimul top realizat de serviciul sârb de statistici Numbeo, Chișinăul se regăsește printre cele mai scumpe orașe ale Europei, asta în condițiile în care salariile conaționalilor noștri sunt de câteva ori mai mici decât ale europenilor. În căutare de haine și alte lucruri necesare mai ieftine, mai pentru buzunarul moldoveanului de rând, mulți aleg să meargă la piețele Second Hend, unde, spun oamenii, și prețul e mai convenabil, dar și mărfurile – mai calitative.

Pe această mămică, pe nume Angela Burduja, am întâlnit-o exact la una dintre piețele din capitală, unde sunt comercializate haine la mâna a doua. Ea sune că a venit aici în căutare de prețuri mai accesibile și calitate mai bună.

„Eu vin după ciorapi aici, ciorapi pentru copii care sunt și mai ieftini, dar și mai calitativi”.

Femeia mai spune că are rude peste hotare, în Europa, iar din cele povestite de moldovenii plecați, prețurile la mărfurile de primă necesitate în țările europene ar fi comparabile cu cele de la noi, numai că veniturile noastre nu se compară cu ale lor.

„Practic, prețurile sunt ca la noi, dar salariile sunt diferite. Adică ei au salarii mari, la noi salariile sunt mici, dar prețurile practic sunt aceleași. În discuțiile cu rudele de peste hotare, reiese că însuși traiul – să te întreții, e cu mult mai ușor peste hotare decât la noi – asta se are în vedere ce salariu noi primim aici”.

Și pensionara Irina Ursachi spune că demult a înțeles că prețurile din capitala Moldovei nu sunt de buzunarul ei. Femeia demult a renunțat să mai facă cumpărături în magazinele obișnuite și vine la piețele Second Hand, în cazul în care are nevoie de ceva.

„De toate cumpăr de la second-hand încălțăminte haine – totul. chiar și chipiul acesta e de aici. Cumpăr doar de la piețele second hand.
– De ce?
– Banii nu-mi permit. Nu ne acordă deloc atenție nouă, pensionarilor. Deloc. Și pe urmă se mai miră de ce ieșim în piață și ne cerem drepturile. Am o pensie de 2600 de le. 1200 de lei achit serviciile comunale și îmi mai rămân 1300 de lei. dar mai trebuie sămi mai cumpăr și medicamente, de asta, atunci cândl la magazin, trec pe lângă produsele scumpe, nici nu mă uit la ele”.

Mai mulți oameni au recunoscut că viata în capitala Republicii Moldova devine tot mai scumpă, de la an la an, iar veniturile lor nu le ajung pentru trai.

„Salariile sunt la un nivel jos, iar prețurile sunt mari”.

„Până când vom avea așa o conducere, totul se va scumpi. În aprilie sau în mai, gazul s-a ieftinit, iat acum din nou se va scumpi, pentru că vine iarna. Dar produsele, ce să mai vorbim – iată laptele în pachetele tetrapac – putea fi cumpărat cu 4 lei 50 de bani, acum e aproape 6 le jumătate de litru. Dar carnea, peștele, pentru noi, pensionarii, rămân doar în vise. Totul s-a scumpit”.

De altă parte, moldovenii care locuiesc în străinătate afirmă că, deși chiria locuințelor, imobilele și unele servicii ar fi mai scumpe în țările europene, prețurile produselor de larg consum sunt mai mici peste hotare. Postări despre aceasta apar tot mai des pe rețelele de socializare. Este și cazul acestui moldovean, care afirmă că a cumpărat din Europa șapte perechi de încălțăminte de brand cu doar 252 de euro, pe care, în Moldova, nu ar fi procurat-o nici cu 10 mii de lei.

„Pe dânsa am dat 27 de euro. Cât am dat pe dânsa/ 39 de euro a costat, eu mătincă am luat-o cu 20, așa 36 de euro încălțăminte pentru copii. Arătați-mi, vă rog frumos, în Republica Moldova, la cele mai mari reduceri, dacă există așa ceva. Și nu vreau să o luați greșit că-s vinovați cumva agenții economici – nicidecum! E vinovat statul, pentru că au niște legi, care nu-s puse nici de europeni, nici de americani și, apropo, nu-s puse nici de ruși. Legile astea le fac parlamentarii noștri ca noi așa ceva acasă nici cu 10 miii de lei să nu cumpărăm”.

Întrucât mai mulți respondenți ne-au spus că, după părerea lor, autoritățile ar fi de vină pentru scumpirile în lanț, am solicitat o reacție de la purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas, care ne-a spus că nu comentează cele afirmate de cetățeni.

Precizăm că, în cel mai recent clasament al celor mai scumpe orașe din Europa, potrivit datelor serviciului sârb de statistici Numbeo, capitala Republicii Moldova se situează pe locul 79 dintr-o listă de 92 de state prezentate în top..

Baza de date online, elaborează cercetările sale, luând în calcul costurile din diferite orașe ale lumii, mai exact, prețurile de consum, prețurile bunurilor imobilele și indicatorii de calitate a vieții.

Cele mai scumpe orașe din Europa sunt Geneva și Zurich din Elveția, țară, a cărui Produs Intern Brut este de peste 800 de miliarde de dolari. Prin comparație, PIB-ul Republicii Moldova abia atinge 17 miliarde de dolari.

Potrivit datelor platformei germane de date statista.com, elvețienii au un salariu mediu pe economie care depășește 5.600 de euro lunar. Pe locul trei în clasamentul celor mai scumpe metropole europene se află capitala Islandei, orașul Reykjavik, liderul din Europa la salarii – cu o leafă medie pe economie de peste 6.100 de euro pe lună.

În top cinci cele mai scumpe orașe mai intră Oslo și Londra. Pentru informație,: atât norvegienii, cât și britanicii au un salariu mediu pe economie de peste 4.100 de euro.

Capitala României, orașul București, se află pe locul 67, adică cu 12 poziții mai sus decât Chișinăul. Calculele Numbeo, mai arată că viața în capitala Moldovei este mai scumpă decât în Kiev, capitala Ucrainei aflată în război. Mai mici sunt și costurile pentru cei din Minsk, capitala Bielorusiei.

Deși mult mai jos în clasament, Chișinăul este totuși printre cele mai scumpe orașe ale Europei. Costurile lunare de întreținere pentru o familie din patru persoane se ridică la peste 38 de mii de lei, asta, în cazul în care nu achită chiria locuinței, iar costurile lunare pentru o singură persoană sunt de aproape 12 mii de lei fără chirie, se arată în nota informativă pentru capitala Republicii Moldova. Menționăm că salariul mediu pe economie în Republica Moldova este de 13.700 de lei, ceea ce înseamnă 714 euro.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE