6.1 C
Chișinău

Moldovenii transferă tot mai puțini bani acasă. Experți: „Dacă această tendință continuă și în acest an, va fi afectată creșterea economică” | VIDEO

Experţii economici spun că cea mai importantă cauză a faptului că moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă, este reducerea populaţiei în ultimii trei ani.

GHEORGHE COSTANDACHI, doctor în economie: „Majoritatea şi-au luat familiile, copiii, părinţii la unii au decedat, alţii i-au luat cu dânşii în Uniunea Europeană sau în ţările unde se află ei. Pe de altă parte, lumea a început să câştige mai puţin acolo. Totodată, s-au majorat toate utilităţile în UE şi ei singuri acolo abia supravieţuiesc, fiindcă salariile care ei le primesc acolo sunt mult mai mici decât a băştinaşilor. Dacă salariul mediu al unui băştinaş, să zicem, în Franţa sau Germania este de 2500 de euro, pentru un cetăţean din R. Moldova media este între 700-900. Diferenţa este foarte mare. Plătesc aceleaşi utilităţi, la aceleaşi costuri, la aceleaşi tarife, aceleaşi impozite şi aceleaşi contribuţii sociale şi medicale”.

TATIANA IOVV, doctor în economie: „Au crescut preţurile la resurse energetice, lumea, şi din Europa, cheltuie mai mult decât a cheltuit anterior, şi le rămân mai puţine resurse financiare disponibile pentru a le trimite rudelor. Al doilea motiv că mulţi din ei îşi iau deja rudele cu ei la locul unde se stabilesc, de bază. Deja Europa devine loc de bază şi nu doar sursă de câştig. În ultimii trei ani au plecat 210 mii de moldoveni, deci, nu prea este cui deja de trimis remitenţe”.

Potrivit analiştilor economici, şi remiterile persoanelor din țările CSI s-au diminuat de două ori în primul trimestru al anului, comparativ cu perioada similară din 2023, tot din cauza scăderii numărului de moldoveni, aflaţi în Rusia, dar şi a sancţiunilor impuse Moscovei.

GHEORGHE COSTANDACHI, doctor în economie: „Dacă în 2013-2018, în Rusia se aflau peste 700-800 de mii de cetăţeni moldoveni, pe urmă 500, 400 de mii, acum a rămas un număr foarte mic, redus de moldoveni, de câteva ori mai mic decât cel ce era în anii precedenţi. Pe de altă parte, noi vedem că majorându-se cele din UE şi alte ţări, lumea nu a venit în R. Moldova pentru a se angaja. Ei s-au reorientat în alte ţări. Sigur că sancţiunile destul de puternic îşi expun, cu toate că nu chiar aşa de mult, deoarece toate transferurile sunt controlate, iar toate transferurile care din Rusia veneau, sistemele de transferuri internaţionale au fost restricţionate, şi acum remitenţele ajung prin canale mai indirecte în R. Moldova”.

TATIANA IOVV, doctor în economie: „Desigur, dar sistemele bancare sunt deja necompatibile, nu se poate de primit prin sistemul nostru bani din Rusia”.

Potrivit experţilor economici, reducerea remiterilor din partea persoanelor de peste hotare afectează în primul rând oamenii şi mai puţin economia, iar dacă această tendinţă va continua, situaţia s-ar putea înrăutăţi.

TATIANA IOVV, doctor în economie: „Evident, mai puţine remitenţe, mai puţine surse financiare pentru moldoveni. Şi aşa a crescut costul vieţii în Moldova, iar, urmare a creşterii preţurilor la resurse energetice, care a declanşat valul de inflaţie, şi au crescut cumulativ peste 50% în ultimii 2-3 ani preţurile de consum. Pentru că din prestaţiile sociale de la stat sunt puţine şanse de a acoperi necesităţile”.

GHEORGHE COSTANDACHI, doctor în economie: „Nu putem să zicem că sectorul real al economiei ar suferi, fiindcă remitenţele, de fapt, nu sunt orientate şi nu sunt investite direct în sectorul real el economiei. Ele indirect merg la consum, iar o parte merg ca investiţii în bănci, adică la depozite bancare sau la colţun acasă. Dar dacă remitenţele se vor reduce şi anul acesta se va porni o tendinţă de reducere, atunci noi vom simţi, de fapt, influenţa asupra creşterii economice, deoarece indirect, prin consum, remitenţele îşi aduc aportul la creşterea valorii adăugate, la PIB, la mediul de afaceri ş.a.m.d., care produc şi salarii, beneficii, pensii, contribuţii sociale, inclusiv, dezvoltarea infrastructurii sociale, comunale ş.a.m.d.”.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, peste 237 mii de familii din Republica Moldova primesc bani de la rudele aflate la muncă peste hotare, iar aproape jumătate din acestea depind în totalitate de remitențe, conform celor mai recente date din 2021.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE