Moldova poate produce energie electrică pentru Ucraina folosind gazul natural provenit de acolo. Intenția a fost anunțată de ministrul Energiei, Victor Parlicov. Potrivit acestuia, pentru aceasta, pe teritoriul țării noastre vor fi construite centrale termice cu o capacitate de până la 500 de megawați pe oră.
VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „La noi se instalează aceste surse de generare, din Ucraina vine gazul, iar în sistemul energetic ucrainean se duce energie electrică. Asta este mecanismul pe care l-am propus și deocamdată este o propunere, care este în discuții, avem câteva opțiuni pe masă”.
Potrivit ministrului, nevoia de aprovizionare cu energie electrică de pe teritoriul nostru a apărut din cauza distrugerii multor centrale electrice ucrainene ca urmare a atacurilor rusești.
VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „Cei din Ucraina extrag gaz, dar sursele unde ar putea valorifica acest gaz, să-l ardă și să producă energie electrică, au fost o bună parte distruse. Toată lumea vrea soluții până la iarnă, din păcate însă, din punct de vedere practic, eu vă pot spune că până în iarnă nu se reușește, dar cu cât mai repede vom reuși cu atât mai repede o să putem menține un nivel cât de cât normal”.
Proiectul cu privire la producerea de energie electrică pentru Ucraina pe teritoriul Moldovei, potrivit ministrului Parlicov, a fost discutat săptămâna trecută în cadrul unei întâlniri trilaterale a miniștrilor de externe ai țării noastre, Ucrainei și României. În cadrul proiectului, statele intenționează să facă infrastructura de gaze „fiabilă din punct de vedere comercial”, au trasat Dmitri Kuleba, Mihai Popsoi și Luminita Odobescu.
În trecut, Republica Moldova s-a bazat în exclusivitate pe gazele naturale ruseşti, pe baza unui acord convenit cu grupul Gazprom. În 2022, concernul a redus cu 30 la sută volumul livrat, motivul invocat fiind probleme de tranzit pe teritoriul Ucrainei, țară aflată în război. Motivele tehnice au fost negate de Kiev.
Totuși, drept urmare a situației create, Moldova a trecut complet la achiziționarea de combustibil de la furnizorii europeni, gazul rusesc fiind trimis în regiunea transnistreană, pe teritoiul căreia se află Centrala Termoelectrică Cuciurgan, parte a Inter RAO, care funcționează cu gaz rusesc și rămâne principalul furnizor de energie electrică al Republicii Moldova.