Procesul de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană a fost suspendat. Bruxelles-ul a înghețat și ajutoarele în valoare de 30 de milioane de euro , în timp ce în toamnă, după alegerile parlamentare din această țară, vor fi discutate și alte sancțiuni. Despre aceasta a declarat ambasadorul UE în Georgia, Pavel Ghercinschii, la Tbilisi, în cadrul unei conferințe internaționale pe tema extinderii Uniunii Europene. Diplomatul a scris pe rețelele de socializare că decizia de suspendare a procesului de aderare a Georgiei a fost luată de liderii UE la ultima reuniune a Consiliului European, care a avut loc la 27 iunie.
Potrivit portalului Civil, Ghercinschi a confirmat că motivul deciziei a fost adoptarea legii „cu privire la transparența influenței străine”.
„Intențiile actualului guvern georgian sunt neclare pentru liderii Uniunii Europene. Retorica anti-occidentală, antieuropeană este complet incompatibilă cu scopul declarat de aderare la Uniunea Europeană”, a spus ambasadorul UE.
Gherchinski a mai spus că „acesta este doar primul pas, vor mai fi și alții. Vom limita sprijinul nostru direct pentru guvernul georgian și vom încerca să direcționăm ajutor, prin guvernul georgian, către societatea civilă și mass-media.”
Georgia a obținut statutul de țară candidat pentru aderare la UE în decembrie 2023. Câteva luni mai târziu, partidul de guvernământ „Visul Georgian” a prezentat repetat în parlament proiectul de lege „Cu privire la transparența influenței străine”, care ca mass-media și organizațiile neguvernamentale care primesc mai mult de 20% din buget din surse externe, să se înregistreze ca „agenți de influență străină”.
Opoziţia a fost împotriva adoptării acestui proiect. Mii de oameni au protestat în țară timp de câteva luni. Președintele georgian, Salome Zurabishvili, a respins documentul prin veto, dar „Visul Georgian” l-a depășit și legea a intrat în vigoare în luna iunie.
Ulterior, autoritățile georgiene au depus spre examinare și un pachet de legi care interzice propaganda LGBT. În tot acest timp, țările din occident au amenințat în mod deschis Georgia cu diverse tipuri de sancțiuni. Deși, așa cum se spune în partidul de guvernământ din Georgia, legea privind transparența influenței străine a fost scrisă după modelul american și nimeni din Statele Unite nu a considerat acest lucru o încălcare a democrației.
Când Georgia a introdus o măsură similară, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că Washingtonul își va revizui cooperarea cu Tbilisi. Ulterior, SUA au anunțat o nouă politică privind acordarea de de vize.
Declarații despre o posibilă revizuire a cooperării au început să vină și din partea autorităților Uniunii Europene, care, în cele din urmă, au decis să suspende procesul de aderare a Georgiei la UE și să înghețe asistența financiară pentru țară.
După cum au declarat autoritățile georgiene, justificându-și decizia, în țară activează aproximativ 10 mii de ONG-uri, majoritatea fiind sponsorizate de Occident, și anume – de SUA, UE și Fundația Soros. Și toate servesc de fapt interesele geopolitice ale donatorilor lor, care adesea sunt contradictorii intereselor naționale și problemelor de securitate ale Georgiei.