21.6 C
Chișinău

Un trunchi de copac, sprijinit de niște bare ruginite: Așa arată o stație de așteptare a transportului public, la numai 30 de km de Chișinău | VIDEO

Părăsite definitiv și fără vreo urmă de civilizație. Așa arată multe dintre stațiile raionului Anenii Noi. Una însă le întrece pe toate. Este în satul Mereni, aflat la numai 20 de km de Chișinău, și e mai degrabă o oprire improvizată. Două bare sprijină acoperișul vechi din azbest, iar în loc de scaun a fost pus un trunchi vechi de copac.

Stația a fost construită cu 40 de ani în urmă de câțiva localnici, ne spun oamenii rămași în sat. Ei spun că în lipsa unei opriri noi se folosesc de cea care este.

„Da, așa stă lumea, sub buturuga asta. Nu ne place vrem ceva mai confortabil, ceva mai bun. Dar ce să facem, nu avem încotro”.

Totuși, să stai pe o buturugă este mai confortabil decât să aștepți transportul în picioare, așa cum fac localnicii din satul vecin, Merenii Noi.

„Să rezolve cu oprirea, să ne facă oprire aici. Doamne ferește de o ploaie, de o furtună, iaca vedeți ce soare. Iaca stăm la umbra sub copaci, să fie o oprire de protejare.
– Ați căzut în așa cazuri ca să ploaie afară și dumnevoastră să așteptați aici?
– Am stat, da cu umbrela. Am stat pe ploaie. Da. Trebuie să mă duc la maică-mea la spital și am stat.”

„Iaca așa așteptăm cu umbrela, cu ce putem. Ce să facem, unde să ne ducem”.

Acești oameni nu au cui se plânge și oricum ar fi în zadar, ne spun ei.

„Cine știe când ar face, celălalt nu a făcut tot nimic. Numai de spus, dar de făcut nu face nimic.10.28+10.41 Sunt vorbe goale numai spune nimic concret ca să facă ceva.10.46+10.58 Numai noi știm cum o ducem. O venit să te întrebe cineva dacă în casă dacă ai pâine sau ceva”.

Mergând prin raionul Anenii Noi, am văzut că practic în toate satele stațiile de așteptare sunt părăsite, vandalizate și murdare, iar din cauza mirosului insuportabil nici n-ar putea sta cineva acolo.

Mai aproape de Chișinău, pe un drum național, am găsit o stație nouă, una de care și-ar dori și oamenii de la sate. Totuși, la cum arată, costă prea mult, spun oamenii.

„În loc de o stație de aceasta, să facă altcineva de 4 ori mai ieftin a costa, decât prețurile lor. Dar și la Chișinău a făcut și care este sensul dacă mulți bani s-au vârât în buzunare.
– Dumnevoastră ați putea visa la o așa stație cu așa bani?
– 80 de mii, din 80 de mii pot să faci o mulțime de stații, tot orașul îl înconjori. Hai că metalul nu este așa de scump, de făcut lucru cu tot este alt preț”.

„Nu cunosc ce materiale, cât ar costa, adică în dependență de cât costă și materialele, dar din ceea ce văd eu acuma nu pare să fie 80 de mii”.

Câteva luni în urmă, ministrul Andrei Spînu s-a lăudat cu 19 stații auto moderne, montate pe drumurile naționale. Prețul unei unități, potrivit presei, ar ajunge la 200 de mii de lei. Spînu a respins informația și a declarat că un pavilion costă aproximativ 62 de mii de lei, ceea ce ar însemna că pentru toate cele 19 opriri au fost cheltuiți peste un milion de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE