21.6 C
Chișinău

„Un semnal periculos întregului sistem judecătoresc”. Asociația „Vocea Justiției” critică decizia CSM de a respinge cererile a patru judecători de a fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă | VIDEO

Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției“ exprimă profunda îngrijorare față de deciziile Consiliului Superior al Magistraturii din 1 iulie, prin care s-au respins cererile a patru judecători de a fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, fără o justificare legală, inclusiv cererea judecătoarei Victoria Sanduța, președintele Asociației Judecătorilor „Vocea Justiției”.

Această hotărâre transmite un semnal periculos întregului sistem judecătoresc și societății, fiind adoptată contrar normelor constituționale și standardelor internaționale. Decizia CSM este controversată din mai multe aspecte: atentează la independența justiției, se bazează pe proceduri aplicate retroactiv şi este adoptată cu votul minorității, contrar prevederilor legale, se arată în comunicatul Asociației.

Potrivit mesajului, modificările aduse în 2021 la articolul 116 din Constituție spun că judecătorii sunt numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea CSM, eliminând perioada de probă pentru a proteja independența lor de influențe politice. Practica actuală a CSM de a calcula voturile în baza unui număr total de membri, adică 2/3 din 12, incluzând şi cei inexistenți, care încă nu au fost numiți, și de a ignora procedurile legale pentru examinarea suspiciunilor privind încălcările disciplinare sau etice este contrară prevederilor legii, hotărârilor Curții Constituționale și contravine principiilor unui proces echitabil și stârnește îngrijorări serioase cu privire la respectarea supremației legii în Republica Moldova, se spune în comunicat.

Asociația Judecătorilor cheamă toată comunitatea juridică și societatea civilă să apere independența judecătorilor şi să protesteze împotriva acestor atentate la independența magistraturii.

„Judecătorii independenți trebuie protejați, iar reforma justiției trebuie să fie autentică”, se arată în comunicatul organizaţiei. Aceasta face apel și la comunitatea internațională să sprijine și să apere independența judecătorilor din Republica Moldova şi spune că îndemnul va fi transmis către Comisia de la Veneția, Consiliul Europei, asociații internaționale de judecători și alte organizații internaționale relevante”.

Consilul Superior al Magistraturii nu a reacționat la comunicatul Asociației Judecătorilor „Vocea Justiției”, iar la solicitarea expediată de Canal 5 pentru un comentariu nu am primit, deocamdată, un răspuns.

Președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman, a declarat duminică, în platoul TV8, că a votat împotriva judecătoarei Victoria Sanduța pentru că ea a primit donații de la o rudă cercetată penal, şi „nu din cauza postărilor și comentariilor ei pe Facebook”.

Amintim că CSM, în data de 1 iulie, a respins cererea judecătoarei Victoria Sanduța, adresată repetat președintelui Maia Sandu de a fi numită în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. În reacție Sanduța a scris într-o postare că „reputația este mai importantă decât funcția”. Amintim că şi fostul vicedirector al CNA, Cristina Ciubotaru, a criticat dur refuzul CSM de a o numi pe Sanduța până la atingerea plafonului de vârstă și propunerea candidaturii acesteia şefului statului de a fi demisă din funcția de magistrat. Ciubotaru a criticat și atenția CSM-ului la postările magistratului de pe Facebook.

Amintim că, acum doi ani, şeful statului a respins candidaturile a 13 judecători, dintr-un total de 40 de magistrați, pentru numirea până la atingerea plafonului de vârstă. Printre aceștia se număra și Victoria Sanduța, numită judecător la Judecătoria Chișinău, pe termen de cinci ani.

Şi atunci Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” a calificat refuzul șefului statului ca fiind un semnal foarte periculos transmis către întreg sistemul judecătoresc. În replică, Sandu a spus că unii judecători au fost refuzați pentru că „nu-și merită” funcția. După asta Sanduța a fost foarte critică în mediul public la adresa guvernării și a reformei sistemului de drept în țara noastră.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE