17.7 C
Chișinău

O nouă ședință pe cazurile Marinei Tauber, Evgheniei Guțul și Svetlanei Popan. Avocaților li s-a refuzat conexarea cauzelor într-una singură, Tauber îl acuză pe Pavel Postica de falsuri | VIDEO

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a respins cererea de conexare a dosarului penal în care este cercetată bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, cu cel al deputatului independent Marina Tauber, ambele învinuite de finanțarea ilegală a Partidului interzis Șor. Decizia a fost luată chiar dacă apărătorul celor două a spus că în ambele dosare sunt aceleași acuzații și aceleași infracțiuni „pretinse a fi comise”, precum și aceiași martori.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Autonomiei Găgăuze: „Era de așteptat, cererea avocaților noștri, ca ale noastre dosare, care sunt identice 100% cu Marina Tauber, să fie comasate, dar, din păcate instanța a decis ca dosarele noastre să fie examinate separat de Marina Alexandrovna. Mâine am o nouă ședință de judecată, de aceea, îmi cer iertare de la locuitorii din Găgăuzia, astăzi totul se face pentru a opri munca noastră menită să îmbunătățească viața locuitorilor din Găgăuzia! Totul se face pentru ca eu tot timpul să mă aflu aici”.

În cadrul ședinței, a fost audiat vicepreședintele CEC, Pavel Postica în calitate de persoana responsabilă de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale.

PAVEL POSTICA, vicepreședinte CEC: „Am explicat instanței care au fost argumentele și aspectele care au dus la adoptarea hotîrârilor CEC de sancționare a PP ”ȘOR”, inclusiv a Marinei Tauber prin anularea înregistrării, inclusiv la alegerile locale din Bălți”.

Deputatul Reghina Apostolova a criticat dur declarațiile lui Postica.

REGHINA APOSTOLOVA, deputat independent, membru Blocului ”Victorie”: „Atunci când o persoană vorbește neîncrezut, foarte încet, când se încurcă în declarații, asta vorbește despre faptul că totul ce spune este „fabricat”. Cel mai important, o persoană cu așa o funcție nu a fost la curent cu faptul că în 2021 partidului „ȘOR” nu i-a fost deschisă finanțarea. Acesta a fost argumentul principal în cazul examinat astăzi în judecată. Al doilea moment, domnul Postică vorbește de finanțare ilegală, dar, s-a constatat că acele donații pe care noi de bună voie le dădeam pentru alegeri în 2021, 2023, asta se consideră bani criminali, asta se consideră bani ai grupării criminale”.

Înainte de începerea ședinței, Marina Tauber a publicat documente pe rețelele de socializare care confirmă că Postica știa sigur că partidul Șor nu avea la acea vreme un cont bancar.

„El a declarat că nu știe de ce și cum Partidul ”Șor” a rămas fără cont bancar în 2021, abuz care, alături de alte falsuri, a fost folosit pentru a-l elimina ulterior din cursa electorală de la Bălți. Prezentăm mai jos dovezi – de câte ori am solicitat CEC -ului și altor instituții să rezolve problema contului bancar, însă aceste petiții au fost complet ignorate”, se spune în postarea lui Tauber.

MARINA TAUBER, deputat independent, membru Blocului ”Victorie”: „A mințit de mai multe ori doar ca să ne scoată de la mai multe campanii electorale. Dar așa cum am spus și anterior, având așa o echipă, având așa o echipă, având așa o familie, având oamenii dragi în spatele nostru, noi știm că Victoria o să fie a noastră”.

Vicepreședintele CEC a respinsa acuzațiile făcute de cele două parlamentare.

PAVEL POSTICA, vicepreședinte CEC: „Calific declarațiile drept declarații politice. Eu nu am mințit instanța de judecată, dar am explicat care au fost argumentele și faptele care au confirmat, inclusiv prin hotărâri judecătorești definitive și irevocabile aspectele ce țin de ilegalitatea finanțării PP ”ȘOR” și a campaniilor electorale desfășurate”.

Ca de fiecare dată, susținătorii blocului „Victorie” s-au adunat în fața Judecătoriei Buiucani, unde au cerut justiție corectă.

Și de data aceasta, în fața sediului s-au adunat mai mulți ofițeri de poliție, dar și carabinieri.

La protest a venit și membrul Blocului „Victorie”, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, care a menționat că echipa din care face parte demonstrează încă odată că este o familie mare.

ALEXEI LUNGU, președintele Partidului ”Șansă”: „O familie de moldoveni care-și iubește țara, care-și iubește neamul, limba și steagul. Vreau să vă spun că la ziua de astăzi doar noi cu voi suntem cei care luptă pentru această țară”.

Amintim că, la mijlocul lunii aprilie, cauza penală în privința bașcanului Găgăuziei și a unei secretare din cadrul Oficiului central al fostului Partid Politic ”ȘOR” a fost trimisă în instanța de judecată. Cele două sunt învinuite de acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral și partidului politic din partea unui grup criminal organizat, în calitate de complice. Ambele resping acuzațiile.

Deputatul Marina Tauber este acuzată de complicitate la finanțarea ilegală a Partidului interzis ”ȘOR” și de falsificare a raportului financiar privind alegerile pentru primăria municipiului Bălți din 2021, la care a participat. Deputatul consideră că dosarul său este politic, acuzații respinse de reprezentanții puterii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE