9.4 C
Chișinău

Luna lui „Cuptor” și-a intrat în drepturi. Recomandările ANSA pentru a evita toxiinfecțiile alimentare

Odată cu încălzirea vremii, numărul comercianților stradali neautorizați s-a dublat. În context, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor trag un semnal de alarmă și avertizează că pericolul de îmbolnăvire este extrem de mare. Cele mai periculoase sunt bacteriile patogene: Ecoli, Salmonella, Listeria monocytogenes – principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare la temperaturi ridicate se înmulțesc rapid, scrie Deschide.MD.

Întru evitarea situațiilor neplăcute pentru consumatori, ANSA vine cu o serie de recomandări importante atât pentru comercianții de produse alimentare, cât și pentru cumpărători:

  • Asigurați-vă că personalul întreprinderii Dvs este, la fel, conștient de pericolele creșterii bacteriene rapide;
  • Alimentele ușor perisabile precum carnea, produsele din carne, lactatele, produsele de patiserie, etc. se păstrează la o temperatură mai mică de 8 oC, (preferabil mai mică de 5oC);
  • Odată gătite sau reîncălzite corespunzător, alimentele fierbinți trebuie păstrate la temperaturi de peste 63 oC;
  • Produsele culinare, deja reci, se comercializează la o temperatură mai mică de 4 oC.
  • Carnea, peștele şi legumele trebuie procesate pe sectoare diferite, iar interacţiunea dintre materia primă şi produsul finit trebuie evitată;
  • Se permite retragerea produselor alimentare, pe perioade limitate, din spațiile cu temperatură controlată pentru activitățile de preparare, transport, depozitare, expunere și servire a mesei, fără ca aceasta să creeze riscuri pentru sănătate.
  • ANSA precizează că nu se permite comercializarea produselor culinare și a produselor de patiserie la temperatura ambientală, direct în secția comercială sau pe suprafața vitrinelor frigorifice.

Totodată, inspectorii ANSA recomandă oamenilor să se abțină de la cumpărarea produselor realizate direct în stradă, chiar dacă prețul lor este mai atrăgător decât în magazine.

  • Evitați transportarea produselor alimentare timp îndelungat după procurare și păstrați-le la temperaturi optime;
  • Păstrați alimentele la temperaturi sigure atât pentru servire, cât și pentru depozitare: microorganismele se pot înmulți foarte rapid dacă alimentele sunt păstrate la temperatura camerei. Un frigider setat la sub 5°C va proteja majoritatea alimentelor în termenul de consum;
  • Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore;
  • Păstrați alimentele gătite fierbinți (mai mult de 63°C) înainte de servire;
  • Evitați decongelarea alimentelor la temperatura camerei (se recomandă decongelarea la frigider).

    „Stimaţi Consumatori, în cazul constatării unor nereguli sunteți în drept să depuneți reclamațiile respective, în conformitate cu legislația în vigoare, în adresa subdiviziunilor teritoriale ANSA sau la adresa electronică: info@ansa.gov.md, fără să puneți în pericol viaţa”, se arată în comunicat.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE