21.6 C
Chișinău

Încă o școală riscă să fie închisă în raionul Leova. Elevii ar putea fi nevoiți să parcurgă 40 de km până la instituția de învățământ unde vor fi transferați | VIDEO

Se duce o clasă, dar riscă să se închidă o școală. Este situația în care s-a pomenit gimnaziul cu predare în limba rusă din Cneazevca, raionul Leova, după ce s-a decis trecerea clasei de a cincea, singura care învață în română, la un liceu din raion. Din cauza acestei mutări, în Cneazevca rămân prea puțini copii pentru ca școala să poată primi finanțare de la stat și funcționa în continuare. Prin urmare, anul acesta sunetul de clopoțel ar putea să nu mai aibă pe cine chema la lecții.

ODAINIC TATIANA, directorul gimnaziului din satul Cneazevca, raionul Leova: „Cea mai mare problemă este că în școala noastră sunt puțini elevi. Noi avem 57 de elevi și aceasta nu este suficient pentru finanțarea totală a instituției. Din aceasta cauză, noi avem deficit de buget și din cauza aceasta se ajunge la această problemă. Părinții au venit cu o rugăminte să nu ducem elevii atât de departe, deoarece este o distanță de 40 de kilometri, un drum foarte lung”.

Motivul pentru care clasa de română pleacă este numărul insuficient de cadre didactice pentru acești copii. Directoarea spune însă că profesorii care predau în rusă sunt gata să se recalifice ca să acopere deficitul.

ODAINIC TATIANA, directorul gimnaziului din satul Cneazevca, raionul Leova: „Noi tare ne dorim ca clasa cincea să rămână la noi. Pentru a preda în continuare în clasa șasea, în continuare, se adaugă specialiști și noi avem profesori care cunosc limba rusă, care predau în limba rusă, dar ei în momentul dat învață și limba română după programa națională. Ei sunt interesați de lucru și vor să să recalifice și să predea și în limba română”.

Profesorii se tem că dacă ideea directoarei nu va funcționa, ei vor rămâne șomeri.

PAȘENCIUC SVETLANA, profesoară de limba engleză și informatică: „Școala trebuie să existe. Noi vrem să lucrăm acasă. Noi nu vrem să plecăm peste hotare. Eu cred că dacă se închide școala mulți profesor își pierd locul de muncă. Mi-au promis că eu voi avea un alt loc de muncă, dar clar lucru că eu nu vreau să merg la o distanță așa de mare și nu se știe acolo ce condiții vor fi”.

Îngrijorați de soarta școlii și a elevilor sunt părinți și bunei, deopotrivă.

„Eu sunt bunică și aș vrea ca nepoțica mea să se ducă aici la școală, nu departe. Ea este micuță, decât să se scoale mai devreme mai doarme oleacă, mai mănâncă. Aici pe loc, mama o întâlnește, tăticu tot o întâlnește.Copilul o să se odihnească în timpul pe care-l pierde pe drum, iarna e greu. Transportul poate să se defecteze, pentru că e tehnică”.

„Foarte tare îmi fac griji pentru sănătatea copilului meu, să nu să se întâmple ceva. În al doilea rând, sunt diverse cercuri, de exemplu sportive, de pictare, unde îi dăm pe copii. Dacă se va duce dis de dimineață și va veni la ora patru, când el va reuși să se mai ducă și la acest cerc. Asta înseamnă că trebuie să-i privăm pe copii de orice, pentru că tot timpul se duce pe drum, mai mult nu rămâne pentru nimic”. 

„Mă doare inima pentru toată Moldova, pentru că dezastrul pe care îl face acum PAS, închide școlile. Copii aceștia, a cui soartă hotărăsc, a Americii sau a Moldovei? Copii sunt nevoiți să se trezească mai devreme cu o oră jumătate-două, să se ducă tocmai în raion la școală. Copilul mic de clasa întâi are patru lecții, copilul de clasa a noua are șapte lecții și ăștia mici trebuie să stea trei ore ca să-i aștepte pe cei mari, dar ei obosesc, îs flămânzi, stau în frig, hai că vara mai stau pe acasă, dar vine toamna, iarna în frig să stea, asta-i dezastru. De ce să nu se păstreze școala în fiecare sat, copiii în fiecare sat să se ducă, mamele să fie mai liniștite, pentru că au și ele lucru, pe care ar trebui să-l lase ca să se ocupe de copii. Eu socot că ei vor să-i facă pe copiii noștri să nu vrea să învețe, să fie necărturari, analfabeți. Ei vor să-i facă pe oamenii din Moldova noastră să fie niște oi ascultătoare, cum spun ei, așa să facă, ei n-au nevoie de copii care să judece și să aibă părerea lor”.

Rămâne de văzut ce va fi cu gimnaziul din raionul Leova. Până acum, în urma reformei ministerului Educației, cinci instituții dintr-un alt raion, Sângerei au fost reorganizate, iar despre optimizarea a șase școli din raionul Taraclia încă urmează să se ia o decizie. Două instituții din acest raion au fost deja comasate.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE