21.6 C
Chișinău

Festivalul prieteniei popoarelor, cu genericul „Familia tradițională”, organizat de blocul politic ”Victorie” în mai multe regiuni ale țării. Ilan Șor: „Noi vom lupta pentru valorile noastre, pentru istoria noastră dată de părinți” | VIDEO

Festivalul prieteniei popoarelor, cu genericul „Familia tradițională” a avut loc, în acest weekend, în mai multe regiuni ale țării. Evenimentele organizate de blocul politic „Victorie” au avut scopul de a promova valorile tradiționale și bucătăriile țărilor membre ale Uniunii Economice Eurasiatice. La Orhei, sărbătoarea s-a desfășurat în parcul recent renovat din Grădina Publică, iar la intrare, toți oamenii au primit în dar turte dulci cu ornamentele naționale ale țărilor UEE imprimate pe stratul de glazură. Gestul i-a surprins plăcut pe vizitatorii, care au apreciat ospitalitatea gazdelor.

„Mulțumim frumos. Să fie sănătoși. La anul și la mulți ani”.

„Noi am venit aici de la Hîncești. Bravo. Au depus o muncă enormă cei implicați în organizare. Mă închin în fața celor care au făcut o asemenea sărbătoare frumoasă pentru oameni”.

Standurile țărilor UEE au fost decorate cu elemente specifice culturii și tradițiilor fiecărui stat. Au fost expuse veselă tradițională și multe alte articole confecționate manual care reflectă bogăția și frumusețea obiceiurilor uniunii.

De asemenea, organizatorii au pregătit tombole și concursuri distractive. Participanții au avut posibilitatea să se distreze și, în același timp, să câștige premii interesante, inclusiv o bicicletă electrică și un telefon mobil. Și copiilor s-au distrat de minune. Micuții au sărit pe tobogane, au participat la diferite masterclass-uri, iar animatorii le-au creat buna dispoziție.

La evenimentul dedicat familiei tradiționale a avut loc și un moment extrem de emoționant. În spiritul sărbătorii, pe scena din Grădina publică „Orhei” s-a desfășurat o ceremonie încărcată de simbolism – căsătoria civilă a unui cuplu, care a ales să-și unească destinele exact în această zi.

În fața mulțimii, mirii Ion și Lana și-au jurat iubire veșnică, iar publicul a fost profund emoționat de acest moment special. Certificatul de căsătorie le-a fost înmânat de autoritățile locale, cu tradiționala urare: „Casă de piatră”. Tinerii căsătoriți au primit în dar din partea liderului blocului politic „Victorie”, Ilan Șor, un televizor.

Iar mai multe cupluri care au fost împreună la bine și la greu timp de mai bine de 50 de ani au primit diplome de onoare din partea președintelui raionului și a primarului Tatiana Cociu. Acest gest vine în semn de recunoștință pentru răbdarea și înțelepciunea care i-a ajutat să treacă prin viață umăr la umăr.

Primarul municipiului Orhei, Tatiana Cociu, a declarat în fața mulțimii că evenimentul organizat are scopul de a promova familia tradițională.

TATIANA COCIU, primarul municipiului Orhei: „Știm că familia este sprijinul și susținerea fiecărui om. În familie ne naștem, în familie primi educație, în familie înțelegem ce este stima, respectul reciproc și știm că doar familia ne poate fi alături și la bine și la greu”.

În fața mulțimii a vorbit și liderul blocului politic „Victorie”, Ilan Șor. El a menționat că drumul Republicii Moldova este spre Uniunea Euroasiatică, care oferă țării noastre vaste posibilități pentru dezvoltarea economică.

ILAN ȘOR, președintele blocului politic „Victorie”: „Eu sunt sigur că anume alături de aceste țări vom putea reface economia, ideologia țării noastre ca să trăim bine. Dragi prieteni, vreau să vă spun că noi, indiferent de impedimentele care vin din partea europenilor, americanilor, noi vom lupta pentru valorile nosatre, pentru istoria noastră dată de părinți”.

Festivalul prieteniei popoarelor „Familia tradițională”s-a desfășurat și în municipiul Bălți, unde, la fel, a fost veselie și armonie. Cei mici, dar și maturii care au venit la eveniment au dansat și s-au distrat cum au știut mai bine.

„Ne place foarte mult și am vrea să dureze până la sfârșitul vieții noastre”.

„Emoții foarte frumoase”.

Deputatul Alexandr Nesterovschi susține că participarea unui număr mare de oameni la astfel de evenimente demonstrează că moldovenii vor să-și păstreze valorile.

ALEXANDR NESTEROVSCHI, deputat neafiliat, membru Blocului ”Victorie”: „Familia este cel mai important lucru pentru fiecare dintre noi, înseamnă mama, tata, soția, sunt cei mai apropiați oameni pentru noi și anume împreună cu dvs. trebuie să depunem efort ca familiile noastre tradiționale să dureze”.

Deputatul Marina Tauber este de părere că tradițiile frumoase merită preluate de la alte popoare, ca în acest caz – o sărbătoare demnă de toată admirația – ziua familiei tradiționale, sărbătorită inițial în Federația Rusă.

MARINA TAUBER, deputat independent, membrul Blocului ”Victorie”: „Iubirea poate avea loc doar între un bărbat și o femeie și cel mai frumos lucru care poate fi sunt copiii. Copiii trebuie să crească într-o societate sănătoasă. Dragi prieteni, noi vă felicităm și vă dorim să aveți familii puternice și frumoase, să aveți copii mulți și parte de iubire. Vrem să mulțumim Federației Ruse și partenerilor noștri din Uniunea Euroasiatică, pentru că atunci când noi am organizat acest eveniment ne-am gândit că suntem o familie mare. Am fost foarte bucuroși să gustăm astăzi din bucatele din Kazahstan, Belarus, Armenia și alte țări și să simțim cultura voastră în Moldova”.

Și-au dat întâlnire pentru a sărbători buna înțelegere într-o familie tradițională și locuitorii din Taraclia.

VEACESLAV LUPOV, primarul orașului Taraclia: „Familia este pentru ceea ce noi trăim. Când la mine s-a născut copilul, eu am înțeles că exist pe acest pământ pentru a transmite tot altui om și pentru a trăi pentru el. Eu consider că așa trăiesc toți părinții și cred că trebuie să facem de dragul copiilor noștri viața mult mai bună în țara noastră”.

VADIM FOTESCU, deputat independent, membrul Blocului ”Victorie”: „Eu vă felicit cu această sărbătoare, iar noai vom face tot posibilul pentru a păstra valorile și familia noastră tradițională să fie tot timpul prioritatea fiecărui om”.

Locuitorii satului Etulia din UTA Găgăuzia, au primit în dar o instalație de arhitectură urbană, intitulată „Inima Îndrăgostiților”. Gestul a venit din partea bașcanului Evghenia Guțul, care a spus că proiectul a fost implementat cu fonduri extrabugetare, cu sprijinul lui Ilan Șor. Totodată, guvernatorul autonomiei a subliniat că multe schimbări plăcute îi așteaptă pe găgăuzi.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „Un astfel de proiect este singurul nu numai în UTA Găgăuzia, dar este unicul în Republica Moldova. Vreau să mulțumesc lui Ilan Șor pentru acordarea suportului financiar pentru a oferi bucurie sătenilor și oaspeților noștri”.

Sătenii i-au mulțumit bașcanului și echipei sale pentru noua atracție. Ei au remarcat că credința ortodoxă, respectul pentru tradiții, respectul față de bătrâni stă la baza componentei spirituale și morale a poporului găgăuz.

„În primul rând vreau să mulțumesc Evgeniei Alexandrovna pentru un obiect de artă atât de minunat care a fost ridicat aici, în centrul satului. Desigur, este de mare importanță pentru sat. Sper din tot sufletul că vom avea o mulțime de cupluri tinere pentru care acest obiect de artă va fi începutul unei familii, începutul iubirii, începutul întâlnirilor. Suntem foarte bucuroși că acum există un loc unde ne vom putea întâlni cu familia și prietenii, vom putea sta cu copiii și vom putea face fotografii”.

„Aceasta este inima Găgăuziei. Este foarte plăcut că compatriota noastră, Evgenia Aleksandrovna și echipa ei au venit cu toate acestea. Este foarte frumos că aceasta este concetățeanca noastră. Odată cu venirea ei în Găgăuzia s-au făcut multe. Suntem foarte încântați să o primim astăzi aici și cred că totul va fi bine. Tot ce a început ea este foarte bine și va duce la bun sfârșit”.

Și la Vulcănești echipa Blocului „Victorie” a promovat prietenia și înțelegerea între popoare, de dragul păcii și a prosperității țării noastre.

VASILE BOLEA, deputat neafiliat, membrul Blocului ”Victorie”: „Evenimente similare ar trebui să aibă loc în toată țara. Noi trebuie să amintim tuturor că suntem un popor cu tradiții și pentru noi familia înseamnă totul. Mergând la astfel de evenimente împreună cu soția, copii, buneii, pentru noi ar trebui să devină un fel de alternativă la paradele pe care ni le impun forțele străine”.

Și aici a răsunat muzică, iar oamenii au încins hore pe ritmurile melodiilor preferate. Totodată, în cadrul evenimentului animatorii au fost adevărați maeștri ai distracției.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE