21.6 C
Chișinău

„Este vorba despre discriminare”. Avocatul poporului propune revizuirea procesului de recrutare a tinerilor în armată | VIDEO

Avocatul Poporului Ceslav Panico propune revizuirea procesului de recrutare a tinerilor în armată. În cadrul emisiunii „Moldova LIVE” de la Exclusiv TV, Panico a declarat că există discriminare între recruții din diferite pături sociale. În opinia sa, procesul de recrutare a tinerilor în baza lipsei diplomei de studii ar trebui revăzut și s-a referit la un caz în care un tânăr nu a reușit să absolve liceul, înscrierea în liceu încă nu se deschisese, iar tânărul fusese deja recrutat în armată. Acest caz este în curs de examinare în instanță.

CESLAV PANICO, Avocatul Poporului: „Înțelegem că trebuie să avem minimum de persoane recrutate, dar îmi apare întrebarea: de ce persoanele vulnerabile sunt mai des recrutate decât aceleași persoane care se plimbă și cu BMW-uri, nu e vorba de mașini, dar care la fel nu sunt angajate întrun sistem de educație și nu au trecut sub acel sistem de recrutare? Trebuie cumva metodologia de adaptat”.

Potrivit Avocatului Poporului, sistemul de învățământ militar obligatoriu nu ia în calcul pe deplin drepturile omului.

CESLAV PANICO, Avocatul Poporului: „Ce ține de comunicarea dintre recrut și persoana care coordonează acest proces. Trebuie să ținem cont de circumstanțe, de vulnerabilități, de sănătatea mintală, fiindcă în armată avem nevoie de persoane, în primul rând, sănătoase mintal. Trebuie să avem claritate privind dezvoltarea fizică și psihologică. Uneori o persoană nu are capacități să se adapteze acolo. Avem condiții nu atât de bune cazarme în care își petrec acest an de serviciu militar, de îmbunătățit alimentația”.

Potrivit lui Panico, o atenție deosebită ar trebui acordată îmbunătățirii condițiilor de trai și hrană pentru recruți. Avocatul poporului intenționează să propună o serie de amendamente la regulamentul privind recrutarea militară pentru a elimina discriminarea și a îmbunătăți condițiile de serviciu.

Am solicitat de la Ministerului Apărării un comentariu cu privire la declarațiile lui Ceslav Panico, însă la momentul redactării acestui subiect nu am primit niciun răspuns din partea ministerului.

Reamintim că, de la începutul acestui an, exercițiile militare și antrenamentele rezerviștilor Armatei Naționale au devenit mai frecvente. Pe pagina web a Ministerului Apărării se publică săptămânal anunțuri privind organizarea de noi tabere de antrenament, care, potrivit Ministerului Apărării, se desfășoară în conformitate cu planul de instruire.

La 27 iunie, deputații PAS, partid aflat la guvernare, au adoptat în primă lectură un amendament la acordul dintre guvernele Republicii Moldova și României privind cooperarea militară. Documentul prevede instruirea comună și participarea militarilor din ambele țări la diverse misiuni și operațiuni sub egida ONU, OSCE, NATO sau Uniunii Europene.

De la începutul războiului din Ucraina, Republica Moldova și-a majorat constant bugetul pentru apărare, care în acest an a ajuns la aproape două miliarde de lei, cu 262 de milioane mai mult decât anul trecut.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE