21.6 C
Chișinău

„Cetățeanul vede un dușman în guvernare. Moldova repetă versiunea ucraineană a „luptei” împotriva dezinformării”. Sociolog, despre semnarea unui memorandum dintre Moldova, Ucraina și România | VIDEO

Comentând semnarea unui memorandum privind cooperarea regională în lupta împotriva dezinformarii dintre Moldova, Ucraina și România, analistul și sociologul Jan Lisnievschi a declarat pentru Canal 5 că, impunerea unei informații ce ar fi corectă, închiderea posturilor tv incomode și alți pași similari făcuți de guvernare provoacă scăderea catastrofală a nivelului de încredere al oamenilor în mass-media, ceea ce s-a întâmplat deja în Moldova, care se vede clar că demult repetă versiunea ucraineană a „luptei” împotriva dezinformării”.

IAN LISNEVSCHI, analitic, sociolog: „Deja al doilea sondaj confirmă indicatorii noștri din martie că încrederea în mass-media a scăzut la 11%. Acest lucru este cauzat de faptul că autoritățile nu știu să lucreze corect cu informațiile. Nu știu să dea mai multe opinii, nu știu cum să ofere oamenilor o alegere – să aleagă informațiile pe care le consumă. Dar această impunere duce la faptul că avem un „război hibrid”. Pentru că atunci când oamenii văd presiunea autorităților, că ar trebui să știe doar acest lucru, încep să se îndoiască și încep să caute cu totul alte informații”.

Același efect l-au primit și politicienii europeni prin introducerea de restricții asupra drepturilor și libertăților democratice.

IAN LISNEVSCHI, analitic, sociolog: „Pentru că la început, în 2022, țările europene au început să ia aceleași măsuri – de exemplu, închiderea canalelor de televiziune care prezentau un punct de vedere diferit de cel al guvernelor. Dar au văzut că se întâmplă aceeași prăbușire a încrederii în massmedia și au renunțat, creând o media alternativă. De ce Republica Moldova a mers pe acveastă direcție este o alegere foarte ciudată în opinia mea, pentru că e dovedit de mult că ceea ce se face produce efect invers”.

Potrivit expertului, cu interdicții și impunereas propriului adevăr, autoritățile nu obțin decât reacția inversă a cetățenilor.

IAN LISNEVSCHI, analitic, sociolog: „Cetățeanul vede un dușman în guvernare care nu-i dă salariu, care nu-i dă pensie, care nu-i permite să decidă singur ce informații să consume. El vede guvernul ca pe un dușman, iar acest lucru o arată sondajele de opinie, conform cărora încrederea în guvern este de aproximativ 15-17%. Adică, peste 80% dintre noi văd un inamic în guvern. Și când societatea începe să-l caute pe dușmanul dușmanului său, îl găsește în Rusia și începe să se informeze despre asta din mai multe surse, din alte surse”.

Amintim că, din 2022, autoritățile moldovenești au închis deja 13 canale de televiziune și peste 40 de site-uri web fără procese de judecată sau investigații. Ultimul canal TV a fost închis în luna martie a acestui an. Puterea de la Chișinău și-a explicat acțiunile prin necesitatea „de a proteja spațiul informațional național și de a preveni riscul dezinformării și încercărilor de manipulare a opiniei publice”. Totodată, nu a fost prezentată nicio dovadă potrivit căreia aceste canale de televiziune ar fi amenințat securitatea statului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE