29.2 C
Chișinău

Veniturile vor fi reduse cu 800 de milioane de lei, cheltuielile vor crește cu 500 de milioane de lei, iar deficitul va ajunge la aproape 17 miliarde de lei. Bugetul de stat, rectificat de Parlament, în prima lectură | VIDEO

Parlamentul a adoptat, în primă lectură, proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2024, care prevede o creștere a deficitului cu 7,6%, până la 16 miliarde 777 milioane de lei. Conform amendamentelor elaborate de Ministerul Finanțelor și aprobate de Guvern, se propune reducerea veniturilor la bugetul de stat cu 801 milioane 500 de mii de lei – de la 66 de miliarde 632 de milioane la 65 de miliarde 830 de milioane de lei. În același timp, cresc cheltuielile cu 520,5 milioane de lei – de la 82 de miliarde 222 de milioane la 82 de miliarde 608 milioane de lei.

Astfel, deficitul bugetar crește cu 1 miliard 187 milioane de lei.

Anterior, Ministerul Finanțelor a explicat principalele diminuări intervin la încasările din impozitul pe venitul întreprinderilor – cu 650 mil., precum şi din TVA la mărfurile importate – cu 1 miliard, 200 de milioane de lei, în rezultatul scăderii importurilor cu 6,6% în primele trei luni ale anului curent. Pe fondul scăderii veniturilor din impozite și taxe, intrările de granturi de la parteneri externi, dimpotrivă, se propun a fi majorate cu 29 de milioane de lei comparativ cu cele aprobate inițial.

Comentând proiectul Ministerului Finanțelor, fostul vicepremier Alexandr Muravschii a menționat că acestea contravin declarațiilor recente ale ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, potrivit căruia „observăm din ce în ce mai multe semne de redresare economică”.

„Ministerul de Finanțe indică faptul că aceste schimbări se datorează unei redresări economice mai lente decât era planificată la etapa de elaborare a bugetului, adică lucrurile merg prost”, a afirmat Alexandr Muravschii, care se întreabă: „deci cine are dreptate -. ministrul Economiei sau Ministerul Finanțelor?”

La rândul său, economistul Vladimir Golovatiuk a remarcat că, în condițiile scăderii veniturilor și a creșterii cheltuielilor, autoritățile vor acoperi deficitul din împrumuturi mult mai mari – atât interne, cât și externe. reieșind din asta, expertul concluzionează că „lucrurile merg prost în economie și că Guvernul nu vede că s-ar putea îmbunătăți în viitor”.

Rectificările la Legea bugetului de stat urmează să fie votate în cea de-a doua lectură.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE