21.6 C
Chișinău

Veaceslav Lupov: Invazia lăcustelor din acest an în Găgăuzia și Taraclia este rezultatul inacțiunii și sabotajului de anul trecut din partea autorităților raionale. Poziția ANSA și Ministerului Agriculturii | VIDEO

Invazia lăcustelor din acest an în Găgăuzia și Taraclia este rezultatul inacțiunii și sabotajului de anul trecut din partea autorităților raionale. De asta este sigur primarul de Taraclia, Veaceslav Lupov. Potrivit lui, primul focar de insecte în zona Cairacliei, apărut în 2023, a fost mic, aproximativ de 60-70 de hectare, aşa că atunci costurile pentru rezolvarea problemei puteau fi mici.

VEACESLAV LUPOV, primarul de Taraclia: „Primăria din Cairaclia şi consiliul raional au luat atunci măsuri pentru distrugerea lăcustelor. Era o dronă, consiliul raional a alocat substanţele chimice, s-au alocat bani pentru asta, și recent m-am întâlnit cu un agent economic, foarte mare în raion și în Moldova în general, care a spus că a dat substanţe chimice de 200 de mii de lei anul trecut ca să înlăture această problemă. Pentru că el înțelege că dăunătorii vor migra ulterior pe câmpurile lui. Dar din anumite motive, președintele anterior al raionului Taraclia, când a revenit din Bulgaria, a dat toate aceste substanțe chimice agentului economic”.

Primarul satului Cairaclia spune că acțiunile fostului președinte al raionului Taraclia, socialistul Ivan Pîslari, sunt o diversiune.

NICOLAI CARACAŞ, primarul satului Cairaclia: „Au venit reprezentanţii consiliului raional şi au spus că la indicaţia directă a preşedintelui raionului Taraclia, iau otrava rămasă şi sunt încetate toate lucrările legate de lăcuste. Rezultă că din cauza inacțiunilor sau, cum să-i zicem, din cauza diversiunii fostului președinte de raion, avem astăzi această situație”.

Primarul de Taraclia, Veaceslav Lupov, spune că autoritățile competente ar trebui să examineze acest caz.

VEACESLAV LUPOV, primarul de Taraclia: „Cred că, în general, autoritățile respective ar trebui să abordeze această situație și să afle ce l-a determinat pe președintele raionului Taraclia, Ivan Pîslari, să retragă substanțele chimice din Cairaclia și să nu finalizeze tratarea împotriva lăcustelor”.

Ivan Pîslari, fostul președinte al raionului Taraclia, la rândul său, a declarat pentru Canal5 Five că nu a dat nicio indicaţie de încetare a lucrărilor de dezinfestare.

IVAN PÎSLARI, fostul președinte al Consiliului raional Taraclia: „Nimeni n-a returnat insecticidele, mai bine zis nu au fost decizii sau indicaţii de la președintele raionului de a le returna.  Noi am vrut să plătim suplimentar pentru pesticid, agentul economic l-a alocat fără plăți financiare, adică gratuit, pentru că era cointeresat să nu-i fie afectate câmpurile, dar nu a fost nicio dispoziţie a președintelui raionului ca să fie returnate insecticidele sau să fie încetate lucrările”.

La rândul său, Veaceslav Lupov a spus că banii alocați de autoritățile raionale în acest an au fost suficienți doar pentru închirierea unei drone pentru tratarea câmpurilor și achiziția inițială a insecticidului.

Lucrările propriu-zise au început doar după recepţionarea ajutorului de la Blocul „Victorie” în valoare de 300 de mii de lei. Dar, potrivit primarului de Cairaclia, deşi au fost tratate 400 de hectare de lunci, timpul a fost pierdut – lăcustele deja pot zbura și se mută în raioanele învecinate.

NICOLAI CARACAŞ, primarul satului Cairaclia: „Din păcate, deoarece nu am putut prelua din start controlul total asupra situației, lăcustele migrează. Și în prezent, dacă aici am tratat deja cele 400 de hectare ale noastre, acum se dovedește că o parte din insecte s-au mutat spre Vinogradovca, poate chiar undeva mai departe, și de asta, de îndată ce am aflat despre dăunători, trebuia să introducem starea de urgență, astfel încât să putem atrage resurse nelimitate pentru a stinge această problemă”.

VEACESLAV LUPOV, primarul de Taraclia: „Serviciile de stat nu au vrut să declare stare de urgență deoarece nu au fost produse pagube, pentru că lăcustele sunt în lunci și nu sunt prejudicii materiale, dar faptul că ele vor trece pe câmpuri, eu am vorbit cu agenții economici, ei spun că dacă insectele ajung pe câmp, într-o zi sau două din câmp nu rămâne nimic. Adică sute de hectare le distrug deodată. Serviciile raionale au alocat 60 de mii și consideră că au făcut o faptă eroică! Care eroism?! Trebuiau să sune, să scrie, să meargă la toate instanţele… Azi e la nivel raional, mâine va fi la nivel de stat”.

Primarul de Taraclia se întreabă de ce niciun reptrezentant al autorităţilor centrale nu vrea să fie atent la cifre? Pentru că anul trecut suprafața afectată a fost de 40 de hectare, iar anul acesta este de 1200. E straşnic să te gândești cât va fi anul viitor, spune Lupov.

Am încercat să obținem de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor un comentariu la situația din Cairaclia și declarațiile primarului. Purtătorul de cuvânt, Mariana Roler, ne-a promis un răspuns, pe care deocamdată nu-l avem. Site-ul ANSA doar anunță succint că iInspectorii fitosanitari monitorizează situaţia şi că în total în Copceac şi Cairaclia au fost tratate circa 550 hectare.

Poziția Ministerului Agriculturii este exprimată într-un comunicat pe pagina web a instituţiei unde se arată că responsabili de măsuri fitosanitare, de protejare și prevenire a invaziei de insecte sunt operatorii din domeniul agroalimentar și autoritățile publice locale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE