17.7 C
Chișinău

Soarta referendumului din toamnă ar putea fi decisă de doar 17 la sută din alegători. Ideea nu este agreată de experți: „Nu este corect” | VIDEO

Soarta referendumului din toamnă ar putea fi decisă de doar 17 la sută din alegători. O spune vicepreședintele CEC, Pavel Postica. Potrivit lui, circa 150 de mii de voturi sunt suficiente pentru a schimba Constituția Republicii Moldova în favoarea integrării europene.

PAVEL POSTICA, vicepreședinte CEC: „În Constituție este menționat că modificarea Constituției care vizează neutralitatea, suveranitatea, integritatea și independența este obligatoriu pragul de 50 la sută, în rest, nu este obligatoriu și pragul este stabilit prin legea organică, adică prin Codul electoral. Codul electoral stabilește o treime și, Curtea Constituțională, când a elaborat avizul asupra proiectului de lege, a menționat că acest proiect nu vizează aceste patru elemente, nu se aplică pragul de 50 la sută pentru validarea rezultatelor, se aplică pragul simplu de o treime. În cazul în care au venit 34 la sută, asta ar înseamna în jur de 17% și ar fi acel număr minim în situația pragului de 34 la sută, atunci da. Cel mai prost scenariu posibil ar fi că da, Constituția poate fi modificată pe anumite subiecte, inclusiv cu 17 la sută din cetățenii care vor veni la referendum”.

Expertul în drept constituțional, Alexandru Cuznețov susține că soarta țării nu poate fi decisă doar de 17% din alegători, având în vedere că în listele electorale sunt înregistrați peste trei milioane de oameni cu drept de vot.

ALEXANDRU CUZNEȚOV, expert în drept constituțional: „Dacă să facem o analiză mai profundă al alegerilor atât locale, parlamentare, prezidențiale, care au avut loc din 2010 încoace, minoritatea a decis soarta multora care au venit la putere și asta nu este prea bine, nu este prea corect. Într-un final, indiferent de câți cetățeni vor ieși la referendum, ce procent va fi, care va fi rezultatul votării acestui referendum, până la sfârșit nu știu dacă vom avea acel impact asupra acelor care vor schimbări, care vor ieși la aceste alegeri și vor face zeci și sute de kilometri, pentru a vota. Nu este încă pregătit acest referendum la un nivel care să aducă modificări esențiale la structura internă statală care să fie gata pentru aderarea la UE”.

Expertul Teo Cîrnaț s-a arătat convins că referendumul nu va trece.

TEO CÎRNAȚ, expert în drept constituțional: „Actuala putere în frunte cu Maia Sandu trebuie să se oprească la vânarea partidelor, să se oprească de la reținerea liderilor de partide, să se abțină la agresiunea precum că aceștia sunt ai noștri și aceștia ai voștri și să găsească un numitor comun cu toate partidele parlamentare și extraparlamentare ca ideea referendumului să fie de interes național. În caz contrar, sunt riscuri foarte mari ca acest referendum să nu fie validat de Curtea Constituțională și nu pentru motivul că cetățenii vor vota împotriva lui, dar pe motivul că va fi absenteism la referendum. Eu cred că Uniunea Europeană, în raport cu netrecerea referendumului va avea o reticență, va avea o abținere, o temere ca să mai investească în RM, deoarece vor spune că este un cal troian care absoarbe numai fonduri, dar în realitate, fața este îndreptată spre Rusia și în rezultat, finanțările, proiectele susținute de UE, dacă nu trece acest referendum, direct nu va fi arătat lucrul acesta, dar indirect va fi simțit de cetățeni”.

Potrivit experților, acest referendum este mai mult o pârghie electorală ce are menirea de a-i asigura președintelui Maia Sandu un nou mandat.

ALEXANDRU CUZNEȚOV, expert în drept constituțional: „Este utilizată mai mult pentru a pune în față alegătorul. Vreți, mergem în Europa și poftim, avem referendum și participați sau nu. Este într-un fel șantaj politic electoral adresat alegătorului și nu este prea bine”.

TEO CÎRNAȚ, expert în drept constituțional: „Actualei președinte Maia Sandu îi trebuia o ideologie, îi trebuia un motou politic ca să umbrească toate insuccesele pe plan economic și social și acest motou la găsit cu încălcarea Constituție și cu încălcarea legii”.

Referendumul republican constituțional va fi organizat în data de 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Desfășurarea concomitentă a celor două exerciții electorale nu era posibilă, dar PAS a făcut modificări în lege, care acum spune că un referendum nu poate fi organizat cu 60 de zile înainte sau cu 60 de zile după alegerile parlamentare, prezidențiale sau generale, DAR poate avea loc în aceeași zi cu alegerile.

Ideea a fost criticată de mai mulți politicieni, printre care deputați din opoziție, și lideri ai unor partide extra parlamentare, unii dintre care au declarat că PAS vrea să-și promoveze astfel imaginea. Asociația Promo-LEX, de asemenea, a recomandat Parlamentului să-și revadă decizia de a desfășura referendumul republican în aceeași zi cu alegerile parlamentare sau prezidențiale.

Potrivit organizației, subiectul integrării europene este unul de interes public strategic pentru Moldova și „nu trebuie „monopolizat” în scop electoral de o anumită forță politică”. Întrebarea supusă referendumului va fi: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?

Potrivit CEC, Peste 61 de milioane de lei vor fi cheltuite pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale, a referendumului, dar și a votului prin corespondență.

Amintim că, organizarea plebiscitului privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană a fost criticată de mai multe partide, inclusiv extraparlamentare, iar cele pro-europene consideră că acesta trebuie desfășurat la finalizarea negocierilor. Același lucru l-au spus și unii reprezentanți ai societății civile, printre care directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, care a mai spus că, în lipsa unui consens larg în societate, există riscul politizării acestui exercițiu al democrației. Totodată, o serie de politicieni din opoziție consideră că referendumul va fi organizat în aceeași zi cu prezidențialele pentru ca Maia Sandu să-și asigure un nou mandat, acuzații respinse de către șeful statului. Maia Sandu a motivat ideea prin faptul că prezidențialele vor asigura un număr mare de participanți și la plebiscit.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE