17.7 C
Chișinău

Ședința în dosarele Tauber și Guțul, pusă pe pauză până pe 8 iulie. Marina Tauber, către mulțimea adunată în fața judecătoriei: Suntem cei mai puternici și vom lupta până la capăt | VIDEO

Susținătorii blocului „Victorie” s-au adunat vineri în fața Judecătoriei Buiucani, unde au loc ședințele de judecată în dosarul deputatului Marina Tauber, privind finanțarea ilegală a campaniei sale electorale pentru funcția de primar al municipiului Bălți precum și în dosarul bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, și activistei Svetlana Popan. Și de data aceasta, în fața sediului judecătoriei s-au adunat mai mulți ofițeri de poliție, dar și carabinieri care au blocat intrarea în clădire. Oamenii au adus cu ei pancarte, pe care scria „Sandu și PAS sunt ciuma galbenă a Moldovei!”, „Moldovei Tauber și Victorie!”, „Sandu pleacă!”

La protest a venit și membrul Blocului „Victorie”, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, care, la ședința anterioară, a fost reținut cu forța de polițiști și dus la Inspectoratul de Poliție Buiucani, acolo unde s-a ales cu mâna traumatizată. Ofițerii de poliție nici de această dată nu l-au lăsat să-și exprime protestul pașnic, interzicându-i să se apropie de judecătorie.

„- Dumneavoastră vă subordonați cerințelor poliției.
– Vă spun, dumnevaoastră cunoașteți că această autorizație trebuie s-o dea Primăria, nu poliția. Poliția încalcă din nou în flagrant legislația.
– În cazul în care nu sunteți de acord cu poliția sunteți în drept să vă adresați în instanță.
– Corect. Deci dumneavoastră încălcați din nou legislația Republicii Moldova. O să abuzați din nou așa cum ați abuzat data trecută”.

Alexei Lungu a anunțat că se va adresa în toate instanțele, inclusiv, la CEDO, pentru a-i atrage la răspundere pe polițiștii care au aplicat forța în mod abuziv. Lungu s-a ales și cu un proces penal pentru huliganism.

ALEXEI LUNGU, președintele Partidului ”Șansă”: „Așa arată democrația în R. Moldova. Asta e calea noastră europeană. Asta e poliția noastră pe care o plătesc cetățenii din impozitele pe care le achită de fiecare dată. Este rezultatul indicațiilor lui Bîrliba, Garaz și Cernăuțeanu.  Garantat – încă o cauză va fi pierdută de Republica Moldova la CEDO. Soția mea a suferit de pe urma „adevăraților bărbați cu epoleți”, care nu știu a se comporta cu o femeie. Le doresc ca soțiile lor să nu treacă niciodată prin așa ceva, iar lor – RUȘINE!

Înainte de ședința de judecată, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul a mulțumit tuturor pentru susținerea de care dau dovadă de fiecare dată.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Autonomiei Găgăuze: „În spatele nostru stă adevărul, după noi trebuie să fie legea, după noi este dreptatea și faptul că veniți să o susțineți pe Marina Alexandrovna, asta îi oferă puteri.Astăzi, poporul își dorește un singur lucru, să trăiască bine și vă mulțumesc că ieșiți și ne susțineți, susțineți Găgăuzia noastră, pentru că noi suntem parte a Moldovei. Noi vrem să trăim într-o țară independentă, prietenoasă, unde nu vom fi divizați în găgăuzi, moldoveni, bulgari, ucraineni și tot așa mai departe”.

Deputatul independent Marina Tauber și-a exprimat convingerea și încrederea că dreptatea în cazul lor va învinge.

MARINA TAUBER, deputat independent: „Voi sunteți într-adevăr cei mai tari și fiecare ședință de judecată într-adevăr se transformă în bucurie, pentru că este o posibilitate să ne vedem și din nou să ne expunem că suntem cei mai puternici și vom lupta până la capăt. Lumea vede ce se întâmplă, suntem dezamăgiți în Maia Sandu și în politica ei”.

În fața Judecătoriei Buiucani, membrii Blocului ”Victorie” și deputații, care au venit să le susțină pe Marina Tauber și Evghenia Guțul au declarat că represiunile autorităților nu-i vor împiedica în lupta pentru dreptate.

PAVEL VEREJANU, membrul Blocului ”Victorie”: „Marina Tauber, Evghenia Guțul, Svetlana Popan sunt acei oameni, care astăzi se află sub urmărire politică și penală. Sunt acei oameni care au demonstrat că țara noastră se poate dezvolta. Evghenia Guțul în fruntea Autonomiei Găgăuze demonstrează zilnic că poate schimba viața în cea mai bună direcție. Desigur, noi înțelegem că din această cauză guvernarea se teme de noi, de aceea ei se sunt astăzi în agonie și nu mai știu cum să procedeze cu noi”.

REGHINA APOSTOLOVA, deputat independent, membrul Blocului ”Victorie”: „Dacă poporul vine să-i apere pe cei care luptă pentru adevăr și pentru țară, asta vorbește despre faptul că noi suntem pe calea cea dreaptă. Nu este secret pentru nimeni că în țara noastră fărădelegile continuă deja de patru ani și așa ceva nu s-a mai văzut în cei de peste 30 de ani de intependență. Noi înțelegem foarte bine că partidul PAS, conducerea țării și-au măturat sub ei absolut toate structurile de stat. Curând poliția la protestele noastre va fi mai multă decât noi toți”.

ALEXEI LUNGU, liderul Partidului „Șansă”, membrul Blocului „Victorie”: „Demonstrăm încă odată că suntem singura forță de opoziție din Republica Moldova. La ziua de astăzi doar noi suntem cei care apărăm drepturile cetățenilor. Suntem singurii care luptăm pentru țara noastră, indiferent cine suntem moldoveni, ruși, ucraineni, găgăuzi, români, romi, bulgari cu toții suntem moldoveni și trebuie să luptăm pentru țara noastră”.

După ședința de judecată, Marina Tauber a declarat că decizia de comasare a dosarelor împotriva Marinei Tauber, Evgheniei Guțul și Svetlanei Popan va fi luată în data de 8 iulie, pentru data când a fost stabilită și următoarea ședință de judecată.

MARINA TAUBER, deputat independent: „În timpul ședinței de judecată, avocații noștri au semnalat o mulțime de încălcări și au depistat că aceste învinuiri sunt doar copy-paste și este amuzat că au fost transmise în judecată în diferite etape și asta demonstrează încă odată presiunea politică care se exercită asupra echipei noastre. Astăzi, în sala de ședințe a fost prezentă o jurnalistă ZDC, care are statut și de martor, cu toate că la ședința trecută Pavel Postică nu a avut dreptul să fie prezent, chiar dacă tot era martor! Asta ne spune că procurorii și Judecătorii, cu toate modalitățile încearcă să ducă în eroare cazul de judecată. Domnul Iepure, care este principalul procuror în acest caz nici măcar nu s-a prezentat. Deși data trecută striga că acesta este un dosar de rezonanță”.

Amintim că, la mijlocul lunii aprilie, cauza penală în privința bașcanului Găgăuziei și a unei secretare din cadrul Oficiului central al fostului Partid Politic ”ȘOR” a fost trimisă în instanța de judecată. Cele două sunt învinuite de acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral și partidului politic din partea unui grup criminal organizat, în calitate de complice.

Evghenia Guțul respinge toate învinuirile și califică dosarul drept unul politic. Anterior, instituțiile satului au declarat că nu execută comenzi politice, iar reprezentanții PAS susțin că nu se amestecă în înfăptuirea justiției. Totodată în anul 2021, candidata Partidului ”ȘOR”, Marina Tauber, a fost retrasă din cursă și asta în condițiile în care, în primul tur de scrutin, a fost votată de aproape 48 la sută dintre alegătorii prezenți la urne.

Tauber crede că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, dreptul la apărare și dreptul de a alege și de a fi ales. Tauber și avocații ei numesc acest caz politic și, pe lângă absurditatea acuzațiilor, se referă la lipsa probelor suficiente și la graba cu care a fost analizat. Avocații ei au făcut un demers la CEDO.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE