17.7 C
Chișinău

„Hotărârea pronunțată a fost adoptată cu încălcarea normelor legale în vigoare”. Reacția Victoriei Sanduța, după ce a fost respinsă repetat de CSM | VIDEO

Judecătoarea Victoria Sanduța a venit cu o reacție după ce, în data de 1 iulie, CSM i-a respins cererea adresată repetat președintelui Maia Sandu de a fi numită în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Într-o postare pe Facebook, magistratul menționează că, în opinia sa, hotărârea pronunțată a fost adoptată cu încălcarea normelor legale în vigoare, din mai multe puncte de vedere.

„În primul rând este inadmisibilă adoptarea unei hotărâri defavorabile judecătorului, cu 6 voturi pentru a fi admisă cererea privind reconfirmarea mandatului meu de judecător și doar 3 voturi împotrivă. Este o soluție ilegală pronunțată de Sergiu Caraman, președintele interimar al CSM, printr-un exces de putere. Actualmente Consiliul Superior al Magistraturii este în componența a 9 membri, 3 scaune sunt libere, ceea ce rezultă că pentru admiterea cererii mele, chiar şi în condițiile unei proceduri vechi, deja neconstituțională, în cazul efectuării calcului de 2/3 din membrii CSM, erau suficiente 6 voturi din 9. Pe care – ATENȚIE- leam obținut! Și oricum chiar și în această situație, toate voturile defavorabile trebuiau să fie argumentate în ședință, nu la Sfântul Aşteaptă. Eu am aşteptat deja 2 ani! Este ilegal să calculezi 2/3 din 12 voturi, în cazul în care există doar 9 potențiale voturi, fie toate pentru, fie toate împotrivă, fie oricum dorește fiecare. Cert este că dacă raportăm numărul de voturi obținut la numărul de scaune în CSM şi nu la numărul de oameni numiți, atunci rezultă că niciun judecător nu ar fi putut obține vreodată 12 voturi pentru admiterea cererii sale, pentru că Sergiu Caraman şi membrii care nu s-au opus acestei interpretări ilegale, consideră că doar voturile lor pot fi pro sau contra, iar voturile scaunelor libere din CSM pot fi doar împotrivă”, se arată în postarea magistratuilui.

Judecătoarea a precizat că, în acest sens, poate fi invocat Articolul 56 din Codul Penal al Republicii Moldova, intitulat: Eliberarea de răspundere penală în legătură cu renunțarea de bună voie la săvârșirea infracțiunii, însoțind, de asemenea, postarea și cu poze ale Articolului 328 – Excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu și Articolului 143 – Retragerea unui act administrativ.

Consilul Superior al Magistraturii nu a reacționat deocamdată la cele menționate de Sanduța, iar la solicitarea expediată de Canal 5 pentru un comentariu, nu am primit un răspuns până la redactarea materialului.

Amintim că la data de 1 iulie, Judecătoarea Victoria Sanduța a fost respinsă de Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Anterior, mai exact, în luna mai 2022, președintele Maia Sandu a respins candidaturile a 13 judecători, dintr-un total de 40 de magistrați, pentru numirea până la atingerea plafonului de vârstă. Printre aceștia se număra și Victoria Sanduța, numită judecător la Judecătoria Chișinău, pe termen de cinci ani. După aceasta, Sanduța a fost foarte critică în mediul public la adresa guvernării și a reformei sistemului de drept în țara noastră.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE