22.7 C
Chișinău

Guvernarea Sandu ignoră solicitarea CEDO în dosarul interzicerii Partidului ȘOR: Săptămâna aceasta a expirat termenul în care agentul guvernamental urma să prezinte răspunsul | VIDEO

Guvernarea Sandu ignoră solicitarea Curții Europene pentru Drepturile Omului în dosarul interzicerii Partidului ȘOR. Potrivit unui comunicat al formațiunii, săptămâna aceasta a expirat termenul în care agentul guvernamental urma să prezinte răspunsul către CEDO.

Instanța de la Starsbourg a decis să audieze argumentele în cadrul procesului intentat de Partidul „Șor” împotriva deciziei autorităților centrale și a solicitat guvernului Moldovei să răspundă la apelul privind interzicerea formațiunii politice.

Este important de menționat că majoritatea solicitărilor către CEDO sunt respinse și nu sunt examinate, se mai menționează în comunicat.

Interesele formațiunii sunt reprezentate de un grup de avocați internaționali. Aceștia susțin că interzicerea Partidului „Șor” de către autoritățile din Moldova încalcă articolele 10 și 11 ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, care protejează drepturile la libertatea de exprimare, libertatea de întrunire și asociere. Guvernarea Sandu a ignorat solicitarea CEDO și până acum nu a oferit niciun comentariu.

Vom examina cu mare interes documentele când vor fi prezentate în instanță. Nu va mai fi posibil să se eschiveze, de aceea autoritățile tărăgănează cu răspunsul către CEDO, se mai arată în comunicatul formațiunii.

Reprezentanții Guvernului nu au venit deocamdată cu un comentariu. Săptămâna trecută, ministrul Justiției a declarat pentru Canal 5 că, deocamdată nu poate prezenta poziția Guvernului pe marginea acestui caz deoarece este în proces de pregătire și finalizare a observațiilor.

În iunie 2023, Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional Partidul „ȘOR” la cererea Guvernului. Acesta a invocat că formațiunea a acționat în contradicție cu principiile statului de drept, punând în pericol suveranitatea și independența țării. Reprezentanții partidului s-au arătat convinși că nu au existat temeiuri pentru interzicerea formațiunii, declarând că se vor adresa la CEDO.

Experții Comisiei de la Veneția spuneau, anul trecut, că declararea neconstituțională a unui partid politic reprezintă o ingerință în dreptul la libera asociere și întruniri, protejat de articolul 11 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, și va fi egală cu interzicerea acestui drept. Ulterior, deputații PAS au votat un amendament la Codul Electoral prin care s-a decis că, membrii din conducerea Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, nu au dreptul să candideze la alegeri pe o perioadă de la 3 la 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale.

Potrivit autorilor, în proiectul de lege „nu este vorba despre sancționarea individuală pentru acțiunile partidului. Aceasta este o măsură preventivă, care restricționează dreptul de a candida al unui anumit cerc de persoane din partidul declarat neconstituțional.”

Ilan Șor a calificat inițiativa PAS drept „ilegală” și „neconstituțională”. Ulterior, cinci deputați aleși pe lista Partidului ȘOR, scos în afara legii, au contestat decizia respectivă la Curtea Constituțională. Înalta instanță a admis recursul și a anulat prevederea Codului Electoral, potrivit căreia membrii partidelor neconstituționale nu pot participa la alegeri. A doua zi după hotărârea Curții Parlamentul a adoptat noi amendamente la Cod – în două lecturi prin care au interzis participarea la scrutin pentru unii membri ai formațiunii declarate neconstituționalitate.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE