20.2 C
Chișinău

După vizita la Kiev, premierul ungar Viktor Orban a mers la Moscova, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin: „Nu poți instaura pacea în Ucraina stând pe un scaun confortabil la Bruxelles” | VIDEO

Premierul ungar Victor Orban a fost vineri cu o vizită neanunțată la Moscova, unde s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin. Imediat după sosirea sa, el a postat o fotografie din aeroport pe rețelele de socializare cu inscripţia: „Misiunea de pace continuă, a doua oprire este Moscova”.

Din 1 iulie, Ungaria deține președinția Uniunii Europene. Și în 2 iulie, Orban a vizitat Kievul, unde s-a întâlnit cu Vladimir Zelenski, pe care l-a invitat să accepte încetarea focului pentru desfăşurarea negocierilor de pace cu Rusia.

După călătoria în capitala Ucrainei, Orban a declarat pentru postul de radio maghiar că Europa trebuie să țină busola păcii și umanității în mâinile sale și să facă totul pentru a da un imbold părților către pace. „Nu poți instaura pacea în Ucraina stând pe un scaun confortabil la Bruxelles”, a menționat premierul ungar.

Orban a spus că această întâlnire cu Vladimir Putin este una „specială” și că ar dori să discute mai multe probleme importante pentru Europa și să afle poziția Moscovei.

VICTOR ORBAN, prim-ministrul Ungariei: „Sunt foarte recunoscător, deoarece chiar și în condiții atât de dificile, ați fost de acord să mă primiţi. Trebuie să vă spun că numărul de țări care pot vorbi cu ambele părți ale conflictului se epuizează rapid”.

VLADIMIR PUTIN, președintele Federației Ruse: „Cu siguranţă știți despre discursul meu de la Ministerul Afacerilor Externe – a avut loc destul de recent la Moscova. Acolo este stabilită poziția noastră cu privire la o posibilă reglementare pașnică. Și, desigur, sunt dispus să discut cu dvs aspectele”.

Uniunea Europeană a reacționat negativ la vizita premierului ungar la Moscova. Șeful Consiliului European, Charles Michel, a scris pe rețele de socializare că Ungaria nu are un mandat de a negocia cu Rusia în numele Uniunii Europene.

Nu pot avea loc negocieri privind Ucraina fără Ucraina”, a subliniat oficialul.

Iar Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, în declarația sa, a subliniat că vizita lui Victor Orban la Moscova are loc exclusiv în cadrul relațiilor bilaterale dintre Ungaria și Rusia.

La rândul său, Orban a remarcat că într-adevăr nu are un mandat să poarte negocieri în numele Uniunii Europene.

Nici nu-mi trece prin cap asta”, a spus el, adăugând că pacea nu va veni de la sine și trebuie să lucrăm pentru a o apropia.

„Și Ungaria poate deveni un instrument bun în mâinile oamenilor care vor pace”, a spus Orban, citat de site-ul oficial al premierului ungar.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE