17.7 C
Chișinău

Consilierii PSRM și cei din PAS din Taraclia au votat pentru reorganizarea a două școli cu predare în limba rusă: Pericolul lichidării se menține | VIDEO

Consilierii raionali ai Partidului Socialiștilor și cei din Partidul Acțiune și Solidaritate din Taraclia au votat pentru reorganizarea a două școli cu predare în limba rusă, în urma reformei Ministerului Educației. La ședință, șefa Direcției raionale Educație, Lilia Sarsaman a prezentat un proiect de decizie actualizat în care cuvântul ”lichidare” a fost schimbat cu ”reorganizare”, asta chiar dacă a fost numit și un lichidator.

Potrivit documentului, instituțiile de învățământ vizate vor deveni filiale ale școlilor cu care vor fi comasate. Totuși, pericolul lichidării se menține dacă numărul copiilor în școli va fi mic, spune Sarsaman.

LILIA SARSAMAN, șefa Direcției Raionale Educație, Taraclia: „Pentru așa tip se lichidează statutul juridic al școlii. Este doar o chestiune tehnică, noi cu astfel de cazuri am mai lucrat și cei de la Agenția Servicii Publice anume așa ne-au zis să formulăm. Instituția publică să fie reorganizată așa, așa și așa, și obligatoriu să fie numit un lichidator”.

Astfel, gimnaziul-grădiniță Nicolai Gogol din satul Musait a fost comasat cu cel din Ciumai și tot aici va fi anexat și gimnaziul din satul Budăi. După modificări, elevii și profesorii vor rămâne în școli, iar directorii vor deveni directori adjuncți. Doar unul dintre ei va fi înlocuit pentru că nu corespunde vârstei. Din totalul de 26 de consilieri, PENTRU au votat 12 de la Partidul Socialiștilor, 1 de la PAS și 1 independent. Nouă consilieri din partea Partidului ”Renaștere” au votat împotrivă, iar doi s-au abținut.

Primarul orașului Taraclia a declarat că decizia a fost luată în grabă, iar proiectul ridică mai multe semne de întrebare.

VEACESLAV LUPOV, primarul orașului Taraclia: „Noi am invitat televiziunile, s-au adunat mulți părinți, profesori, directorii școlilor și toți ca unul au spus că sunt categoric împotriva închiderii acestor instituții de învățământ. Oamenii spun că s-a încercat să li se explice că se va îmbunătăți calitatea învățământului, dar ei spun că ceea ce se face oricum nu e corect, calitatea, din contra, va scădea, pentru că cea mai mare parte a copiilor, chiar dacă nu majoritatea, dar cea mai mică parte a lor pur și simplu va înceta să mai meargă la școală, ei pur și simplu vor pleca din țara noastră. Și atunci despre ce studii calitative putem să vorbim. Că în școli sunt puțini copii, da asta e un fapt, dar trebuie să lucrăm la aceea ca să fie mai mulți, trebuie să creăm condiții pentru copii, ca ei să-și dorească să rămână, nu să le facem condiții să plece”.

Și consilierul PDCM, Oleg Cosîh a declarat că reorganizarea școlilor va aduce efecte negative pentru viitorul Moldovei.

OLEG COSÎH, consilier raional Taraclia, PDCM: „Noi înțelegem că situația demografică este dificilă, dar asta nu ar trebui să însemne că de dragul economiei, a câtorva sute de milioane de lei trebuie tăiate destinele oamenilor. Toate justificările că vom schimba, că vom îmbunătăți și tot așa mai departe, nu merită acele câteva milioane de lei economisiți, este vorba despre destinele oamenilor. Chiar dacă și un singur copil din această școală mică va primi o șansă la viață, pentru societate va fi un mare beneficiu. Iar dacă el va ajunge în o altă școală și nu de-a Domnul acolo să se ciocnească de un bullying sau altceva, se va închide în sine și Moldova nu va primi, spre exemplu, un nou inginer în acest domeniu de activitate”.

Tot vineri urma să fie decisă și soarta gimnaziul cu predare în limba rusă Sofievca din raionul Taraclia, dar subiectul a fost amânat pentru o altă ședință. Amintim că, pe lângă gimnazii, Ministerul Educației reorganizează sau închide colegii, școli profesionale și universități. Motivul invocat de autorități este numărul mic de copii și lipsa resurselor necesare. Statul nu consideră necesară finanțarea școlilor cu puțini copii, dar a sporit investițiile în armată.

Anul trecut, bugetul pentru apărare a fost majorat cu 650 de milioane de lei, ajungând până la aproximativ un miliard 700 de milioane. Iar anul acesta este de aproape 2 miliarde, cu 262 de milioane mai mult față de anul trecut. Din bugetul pentru educație au fost însă tăiați 524 de milioane de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE