29.2 C
Chișinău

Centrul de Resurse Juridice – circuitul banilor în natură. Ce se cunoaște despre activitatea și veniturile directorului CRJM și mai nou, membrului CSJ, Vladislav Gribincea | VIDEO

Săptămâna aceasta, fondatorul și directorul longeviv al Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, a preluat funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Canalul de Telegram „Гений Карпат” îl supranumește „devorator-explorator al bugetelor destinate reformei justiției și autorul a două astfel de reforme, cu calificativul „eșuate”.

Prima reformă a justiției a fost realizată de Gribincea și Centrul său de Resurse Juridice în perioada, în care la conducere era Partidul Democrat și Vladimir Plahotniuc. Politologul Bogdan Tirdea, care a publicat în anul 2020 o carte care conține investigații cu privire la societatea civilă din Republica Moldova, organizațiile neguvernamentale și granturile pe care le primesc acestea, a evidențiat că, numai în 2018, bugetul oficial al Centrului de Resurse Juridice a fost de peste 2,3 milioane de dolari.

Astfel, ONG-ul s-a plasat pe locul doi în topul celor mai bogate 15 organizații neguvernamentale din Moldova. În replică, Vladislav Gribincea l-a acuzat pe deputat de faptul că ar prezenta informații false, spunând că bugetul real al ONG-ului pe care l-a condus ar fi fost de patru ori mai mic.

Gribincea și organizația neguvernamentală pe care a înființat-o au continuat să absoarbă fonduri substanțiale, alocate reformei justiției din Moldova, și în perioada când la conducere au venit partidul PAS și Maia Sandu. Explicația e simplă – Vladislav Gribincea este ruda fostului ministru al justiției Sergiu Litvinenco, fapt pe care l-a confirmat el însuși în cadrul unei emisiuni difuzate la canalul de televiziune N4.

VLADISLAV GRIBINCEA, director de programe, Centrul de Resurse Juridice din Moldova: „
Suntem rude. El e căsăătorit cu sora soției mele”.

Cât despre Vladislav Gribincea, el însuși își definește cu modestie rolul său în reforma interminabilă și costisitoare a justiției din Moldova.

VLADISLAV GRIBINCEA, director de programe, Centrul de Resurse Juridice din Moldova: „Dvs personal, ce aveți cu actuala reformă a justiției? – Dar la care vă referiți anume? Că am văzut multe lucruri și ni se spune că eu mai nu sunt superman și eu tot spun… măi, cred că trebuie să-mi iau un costum și să zbor în cosmos.  Centrul de Resurse Juridice este singura organizație neguvernamentală care se ocupă de justiție în Moldova? – Nu. – Dar sunteți cei mai activi, din câte am înțeles. – Dar și, probabil, cei mai criticați, probabil – Da, pentru că sunteți implicați în toate reformele. – Nu suntem implicați în toate. – Ei bine, ați fost implicați în reforma din 2013-2016, după asta în reforma mică din 2018, deja acum sunteți implicat. – Noi nu suntem implicați. Se fac apeluri, noi reacționăm. Exact așa cum pot s-o facă și alții. De ce alții nu o fac, e o altă chestiune”.

În acest interviu, Vladislav Gribincea a spus că în Moldova sunt doar trei sau patru organizații neguvernamentale implicate în reforma justiției și lupta împotriva corupției. Iar Centrul de Resurse Juridice este cel mai longeviv dintre acestea. Anterior, într-un comentariu pentru portalul noi.md, cu referire la reforma justiției efectuată de PAS, fostul director adjunct al Centrului Național Anticorupție, Cristina Ciubotaru, a spus că, de mulți ani, reformele justiției în Moldova sunt realizate, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, practic, de către aceleași ONG-uri, care, potrivit acesteia, nu sunt interesate să obțină rezultate.

„Este ultimul lucru pe care și-l doresc, e circuitul banilor în natură: creați o reformă, scrieți-o, controlați-o, apoi descoperiți că lucrurile stau prost și propuneți o altă reformă, și așa mai departe la infinit, – a spus Ciubotaru.

Dar, după ceva timp, potrivit acesteia, aceleași ONG-uri evaluează reformele efectuate și afirmă că acestea nu au fost implementate corespunzător și că trebuie efectuate alte reforme.

Partenerii externi alocă anual fonduri de milioane pentru reforma justiției în Moldova. Astfel, numai în acest an, Uniunea Europeană va aloca peste 40 de milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de reformare a justiției din Republica Moldova.

Iar bugetul total al acestui program pentru 2021-2027 se ridică la 305 milioane de euro. Cu toate acestea, în raportul său anual pentru 2023, Centrul de Resurse Juridice nu furnizează date despre bugetul său de anul trecut sau despre fondurile asimilate. Doar enumeră principalii donatori. Potrivit datelor prezentate, reforma justiției moldovenești este finanțată de Fundația Soros, Fundația Friedrich Ebert, Agenția Germană pentru Cooperare Internațională, Uniunea Europeană, ambasadele SUA și Olandei și Fundația Canadiană pentru Inițiative Locale.

În același timp, dacă luăm în considerare dinamica anilor trecuți, suma de fonduri absorbite de Centrul de Resurse Juridice crește de la an la an.

Astfel, dacă în 2019 bugetul Centrului era de 9,5 milioane de lei, în 2020 – 9,2 milioane de lei, iar în 2021 – 9,8 milioane de lei, atunci în 2022 fondurile cu care a operat ONG-ul au depășit 12 milioane de lei. otrivit raportului de anul trecut, în perioada 2022-2023, juriștii de la Centrul de Resurse Juridice au făcut parte dintr-un grup de experți care a pregătit pachetul de legi privind reforma Curții Supreme de Justiție. Și acum fostul director al Centrului, Vladislav Gribincea, deși cu probleme, a devenit membru al CSJ-ului reformat, devenind primul judecător al Curții Supreme de Justiție numit în funcție dintre persoanele care nu erau judecători.

După cum a scris portalul „Europa Liberă” în primăvară, La momentul, când Gribincea a trecut prin procedura de Vetting, dosarul său conținea trei mii de pagini, cu toate acestea, interviul fostului director al Centrului de Resurse Juridice a durat doar 11 minute, iar membrii comisiei nu au avut întrebări pentru el, în timp ce un alt candidat, judecătorul de la Curtea Supremă a Curții de Justiție Anatolii Țurcan, a fost nevoit să povestească membrilor comisiei, timp de aproape două ore, despre veniturile și cheltuielile sale, apartamentul surorii și automobilul ginerelui.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE