17.7 C
Chișinău

Sindicaliștii cer autorităților să examineze posibilitatea de a stopa majorarea vârstei de pensionare a femeilor: Se propune instituirea unui moratoriu | VIDEO

În Republica Moldova, femeile ar trebui să iasă la pensie la vârsta de 61 de ani, iar pragul de pensionare, atins recent, ar trebui menținut, sunt de părere cei de la Confederația Sindicatelor. Un proiect pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii a fost expediat Parlamentului pentru examinare. Sindicaliștii cer autorităților să examineze posibilitatea de a stopa majorarea vârstei de pensionare a femeilor.

Ca o alternativă, pentru a nu modifica legislația, se propune instituirea unui moratoriu pentru o anumită perioadă, așa încât să fie oprită creșterea plafonului de pensionare a femeilor până la 63 de ani, cotă la care urmează să se ajungă până în 2028. Unul dintre motive este nivelul scăzut de viață în țara noastră, în comparație cu multe alte state europene.

ANGELA OTEAN, președinta Comisiei de Femei a CNSM: „La momentul de față au ajuns în prag de pensionare femeile care au 34 de ani cotizați, dar care au trecut prin diferite perioade, nu din cele mai bune al dezvoltării țării noastre. Mă refer la condiții de muncă în perioade de tranziție, salarii mici, creșterea copilor foarte mulți, în lipsa creșei, grădiniței. Ar fi bine din partea guvernanților ca acest moratoriu să fie instituit”.

Nu este pentru prima oară, când Confederația Sindicatelor își exprimă dezacordul privind majorarea vârstei de pensionare pentru femei până la cea la care se pensionează bărbații – de 63 de ani.

ANGELA OTEAN, președinta Comisiei de Femei a CNSM: „Este foarte corect să respecte egalitatea de gen, dar să nu uităm că în Republica Moldova și speranța de viață dar și grijile dea lungul anilor au fost puse pe seama femeilor, au îmbătrânit foarte mult, sunt o mulțime de îmbolnăviri și considerăm că e precoce de a se vorbi despre o vârstă de pensionare egalată cu cea din țările europene – acolo unde și salarile sunt mari și au fost mari, și condițile de muncă au fost bune. De 80 de ani – este speranța de viață în Europa. La noi este cu mult mai mică. Da noi considerăm că este corect ca femeile care ajunse în prag de pensioanare la 61 de ani să stabilească pensia”.

Pentru o reacție, l-am pe ministrul Munci, însă acesta nu a răspuns la apelurile și mesajele noastre. Reprezentanții serviciului de presă din cadrul ministerului ne-au comunicat că vor veni ulterior cu o reacție.

Conform statisticilor, Confederației Naționale a Sindicatelor, în Republica Moldova, anual, se pensionează în jur de 20 de mii de salariați, dintre care între 56 și 58% sunt femei.

Conform Biroului Național de Statistică, în anul 2022, speranța medie de viață pentru bărbații care au atins vârsta de 65 ani era de 12 ani, iar pentru femeile, ajunse la aceeași vârstă – de 15,7 ani.

De menționaat că, la nivelul țărilor UE, la fel, potrivit datelor din 2022, speranța de viață la 65 de ani, în cazul femeilor constituia în medie 21 de ani. Precizăm că vârsta de pensionare se majorează treptat până la 63 de ani – atât pentru bărbați, cât și pentru femei, începând cu 1 iulie 2017. De atunci, plafonul a crescut cu câte patru luni pentru bărbați, până în iulie 2019, când a ajuns la 63 de ani. De asemenea, pentru femei, vârsta de pensionare continuă să crească cu câte șase luni până la 1 iulie 2028.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE