28.2 C
Chișinău

”Șansă” ar urma să fie penalizat din nou, iar PAS nu are niciodată încălcări. Cum explică Pavel Postică intenția CEC de a interzice temporar formațiunii conduse de Alexei Lungu să participe la alegeri | VIDEO

Partidul ”Șansă” riscă să nu poată participa la alegerile prezidențiale din toamnă și la referendumul din 20 octombrie, deoarece Comisia Electorală Centrală a depistat mai multe abateri în activitatea formațiunii. Despre asta a declarat vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, la o emisiune de la Rlive. Postica mai spune că, mai mult decât atât, activitatea Partidului ”Șansă” ar putea fi suspendată pentru jumătate de an. De cealaltă parte, deputații independenți care susțin viziunile partidului au declarat că afirmațiile lui Pavel Postica au iz politic și sunt ilegale, deoarece în activitatea lor membrii CEC trebuie să fie echidistanți.

PAVEL POSTICA, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale: „Partidul nu a fost cooperant, nu a prezentat niciun fel de documente în termenul și în formatul stabilit de Comisia Electorală Centrală. Din această cauză, noi am sesizat Ministerul Justiției și Ministerul Justiției s-a adresat în instanța de judecată și acum pe rolul Judecătoriei Bălți se află procesul cu privire la limitarea activității partidului politic ”Șansa”. Dacă instanța va dispune limitarea activității pe o durată de jumătate de an, asta înseamnă că partidul nu poate desfășura activități cu caracter politic, nu poate participa la alegeri, nu poate distribui ziare sau participa la acțiuni de informare în masă. Nu va putea participa la alegerile din toamnă și nici la referendum”.

Cu o reacție la cele declarate de Pavel Postica a venit președintele Partidului ”Șansă”, Alexei Lungu. El a menționat că declarațiile sale despre suspendarea temporară a activității partidului “Șansă” se bazează pe minciuni, manipulări și încălcări grosolane ale dreptului internațional.

„Aș dori să îi reamintesc dlui Postica că am prezentat în instanță toate dovezile care confirmă intenția rea a autorităților de a curăța câmpul politic de concurenți. Este păcat că dl Postica nu a menționat că instanța a admis cererea noastră de a verifica constituționalitatea legii pe care CEC a înaintat-o în parlament pentru a interzice partidele indezirabile. Așteptăm decizia finală a Curții Constituționale. Totodată, Postica nu a informat că legea interzice suspendarea activităților partidelor în perioada preelectorală. Prin urmare, îl îndemn să își asume cel puțin o anumită responsabilitate și să studieze cadrul legal pe care îl încalcă.”

Deputatul independent, Marina Tauber susține că, astfel, CEC încearcă să distrugă democrația, pluralismul și alegerile libere și corecte în Republica Moldova prin minciună și manipulare, executând ordinele politice ale autorităților.

MARINA TAUBER, deputat independent: „Îi reamintim acestui tovarăș că am prezentat în instanță toate probele care demonstrează intenția și scopul de a curăța câmpul politic de concurenți. Păcat că Postica nu a informat societatea despre faptul că instanța de judecată a admis cererea de verificare a constituționalității legii pe care CEC a împins-o în Parlament pentru interzicerea persoanelor indezirabile. Așteptăm decizia Curții Constituționale. De asemenea, îl informăm pe acest funcționar că, în conformitate cu aceeași lege este interzisă suspendarea unui partid în perioada preelectorală. Vom lupta pentru drepturile noastre. Vom susține desigur că pe Partidul Politic ”Șansă”, iar Postică să se apuce de studierea legilor”.

De asemenea, deputatul independent, Reghina Apostolova a declarat că Partidul ”Șansa” ar putea fi exclus din cursa electorală doar dacă va înainta un candidat pentru prezidențiale, dar așa cum acest lucru încă nu a fost făcut, CEC încearcă să anticipeze lucrurile fără vreun temei legal.

REGHINA APOSTOLOVA, deputat independent: „Este o concluzie neîntemeiată a domnului Postică și ilegală. Ei totul pot să facă, cum de exemplu au exclus Partidul ”ȘOR” pentru niște prăjituri, cum în două zile au exclus Partidul ”Șansă” de la alegerile locale și astăzi la fel vor inventa ceva așa cum au inventat diferite modificări în legi și tot așa mai departe. Totul merge spre aceea, ca în primul rând să destabilizeze situația în țară și anume ei fac asta și al doilea lucru, să falsifice alegerile, dar că la vot merge fiecare cetățean”.

O cu totul altă abordare însă Comisia Electorală Centrală are față de partidul de guvernare PAS. Atunci când e vorba de unele sesizări sau încălcări ale legislației electorale pe care le comite PAS, CEC nu le cataloghează ca fiind grave.

De exemplu, la alegerile locale din toamna anului 2023, Promo-Lex a constatat că PAS a utilizat în mod abuziv resursele administrative într-un număr record de cazuri. Este vorba de implicarea în activități de campanie a persoanelor care dețin funcții publice, organizarea întrunirilor electorale în cadrul instituțiilor publice cu angajații instituțiilor respective și atribuirea de către candidații electorali a meritelor pentru lucrările sau serviciile de uz public efectuate din bani publici.

De asemenea, la alegerile locale generale de anul trecut, Poșta Moldovei a livrat zeci de ziare tipărite pentru PAS cu o zi înainte de începerea campaniei electorale. În spațiul public au apărut nemulțumiri, întrucât Codul Electoral prevede că ”ziarele, pliantele, buletinele de campanie pot fi transmise la tipar doar cu o zi înainte de începerea oficială a campaniei electorale.”

Atunci PAS a confirmat că ziarele aparțin formațiunii, însă partidul ar avea un contract încheiat oficial cu Poșta Moldovei. Se pare că partidul de la guvernare încalcă legislația electorală și în acest an. Deputatul neafiliat, Vasile Bolea, dar și reprezentanții Mișcării Alternative Naționale au sesizat Comisia Electorală Centrală după ce PAS a distribuit prin țară ziare despre referendumul privind aderarea la UE, în afara campaniei electorale.

Ulterior, CEC a venit cu un răspuns și a declarat că nu a depistat nicio încălcare în campania pentru referendum inițiată de Partidul Acțiune și Solidaritate. CEC însă a avertizat formațiunea că va analiza cheltuielile pentru această campanie în raportul financiar al PAS.

Totodată, săptămâna trecută, Comisia Electorală Centrală a anunțat că PAS a primit un avertisment să respecte legislația referitoare la partidele politice, fiind somat să transfere în bugetul de stat suma de 370 de mii de lei, bani primiți ilegal de la companii care aveau datorii față de bugetul de stat, lucru interzis de lege. Dar și în acest caz Postica a spus că nu există vreo răspundere.

Cu privire la agitația electorală pentru referendum făcută de PAS, înainte ca să înceapă campania electorală, pentru Canal 5, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale a declarat că orice agitație electorală trebuie să făcută în strictă conformitate cu prevederile legale și în timpul care este alocat pentru această campanie, fără să se expună dacă PAS a încălcat sau nu legea.

PAVEL POSTICA, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale: „Data alegerilor a fost stabilită pentru 20 octombrie 2024, respectiv, campania de agitație electorală pentru sau contra întrebării supuse referendumului trebuie să înceapă cu 30 de zile înainte de data alegerilor. În același timp, partidele politice sunt libere să desfășoare campanii de publicitate politică de mesaje de informare de comunicare cu cetățenii zi de zi, doar cu restricția că agitația electorală se face cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor”.

În ceea ce privește participarea funcționarilor, deputaților, miniștrilor la distribuirea ziarelor de propagandă, deplasările cu mijloace de transport oficiale în localitățile țării pentru a se întâlni cu oamenii și la călătoriile de afaceri în străinătate, unde sunt organizate întâlniri cu diaspora, Postica a răspuns la întrebarea noastră dacă este legal acest lucru și dacă fondurile bugetare nu sunt utilizate în acest scop după cum urmează:

PAVEL POSTICA, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale: „Toate partidele politice, toți concurenții electorali sunt obligate să raporteze toate cheltuielile de campanie, inclusiv pentru remunerarea muncii simpatizanților și voluntarilor, inclusiv pentru acoperirea cheltuielilor de transport, diurne, cazare, alimentare, care sunt utilizate direct în campania electorală”.

Postica a comentat și scoaterea din cursa electorală a Marinei Tauber la alegerile din 2021 pentru funcția de primar al municipiului Bălți, pe faptul că nu a declarat cheltuielile pentru cazare, alimentare și transport a voluntarilor. Acesta a declarat că toate partidele politice sau concurenții electorali trebuie să raporteze cheltuielile de campanie, inclusiv pentru remunerarea muncii simpatizanților și voluntarilor.

PAVEL POSTICA, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale: „Comisia Electorală Centrală a aplicat sancțiuni de anulare a înregistrării doar persoanelor vinovate de comiterea anumitor încălcări, care potrivit legii sunt pasibile răspunderii de anulare a înregistrării, adică pentru utilizarea resurselor financiare nedeclarate, pentru depășirea plafoanelor cheltuielilor și pentru finanțare din exterior, de peste hotarele țării”.

Cât despre scoaterea din cursa electorală a candidaților din partea opoziției la alegerile locale generale din toamna anului trecut, dar și a declarațiilor în adresa Partidului Politic ”ȘOR” și a Partidului ”Șansă” din partea reprezentanților puterii, care încălcau prezumția nevinovăției oferind indicații CEC-ului în raport cu deciziile luate în adresa partidelor menționate, Postica a declarat că toate hotărârile aprobate atunci de Comisia Electorală Centrală în special legate de aplicarea anumitor sancțiuni au trecut controlul legalității, inclusiv la Curtea Supremă de Justiție, astfel că CEC nu a comis nicio legalitate când a scos partidele din cursă.

Amintim, înainte de alegerile locale din noiembrie 2023, Comisia Națională pentru Situații Excepționale a decis anularea înregistrării în cursa electorală a tuturor candidaților Partidului ”Șansă”. Pe buletinul de vot, în dreptul tuturor concurenților electorali desemnați de această formațiune, a fost aplicată ștampila ”retras”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE