16.6 C
Chișinău

Poliţiştii de frontieră şi carabinierii, implicați în cursuri de instruire organizate de Marele Stat Major al Armatei Naționale | VIDEO

După militari şi rezevişti, a venit rândul poliţiştilor de frontieră şi carabinierilor sa facă antrenamente. La Centrul de instruire din cadrul Batalionului de Geniu „Codru” se desfășoară cursul de pregătire pentru echipele canine din aceste două entităţi.

Potrivit Ministerului Apărării şi Poliţiei de Frontieră, aplicaţia este organizată de Marele Stat Major al Armatei Naționale în perioada 1-5 iulie. Scopul exerciţiilor este dezvoltarea capacităților de securitate, recunoașterea și identificarea obiectelor şi substanțelor explozive.

Deprinderile obținute vor consolida colaborarea interinstituțională și schimbul de bune practici între structurile din sistemul național de securitate, se mai arată în comunicatul Armatei Naționale și în cel al Poliției de Frontieră. Grănicerii participă la sesiuni nouă echipe canine.

Canal 5 a încercat să afle numărul carabinierilor implicați în instruiri, dar n-am primit răspuns la mesajul expediat.

Amintim că antrenamentele militarilor, inclusiv internaţionale, dar şi cele în care sunt incluși rezerviştii moldoveni s-au cam întețit în ultima perioadă.

Acest lucru a fost recunoscut chiar de rezerviști, care ne-au mărturisit că nu au mai avut parte de astfel de practici de când au terminat armata. Internauții, la fel, postează imagini cu tehnică de luptă pe drumurile țării, dar și pe paginile oficiale ale Ministerului Apărării aproape săptămânal sunt publicate mai multe astfel de știri. Instituția ține să ne asigure însă că aceste acțiuni nu sunt legate de situația din regiune și că fac parte din Planul de instruiri pentru acest an al Armatei Naționale.

Ținem să menționăm că de la izbucnirea războiului în Ucraina, Moldova și-a întărit capacitățile militare, prin finanțare de la structurile europene, dar și-a crescut treptat și propriul buget pentru apărare, în ciuda statutului său de neutralitate.

Anul trecut, majorarea a fost de 650 de milioane de lei, ajungând până la aproximativ un miliard 700 de milioane. Iar anul acesta este de aproape 2 miliarde, cu 262 de milioane mai mult față de anul trecut. Asta în timp ce bugetul pentru educație, spre exemplu, a fost redus cu 524 de milioane de lei față de cel din 2023. Autoritățile își propun să crească finanțarea Armatei gradual, astfel încât până în 2030 bugetul acesteia să ajungă la 1% din Produsul Intern Brut al țării.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE