22.7 C
Chișinău

Moldovenii ar putea primi bani, dacă vor restitui sticlele

Moldovenii ar putea primi bani, dacă vor restitui sticlele și unele recipiente ale băuturilor. Inițiativa vine de la Ministerul Mediului, care propune adăugarea unui depozit suplimentar la preț, care va fi întors cumpărătorului atunci când predă ambalajul, transmite Realitatea.MD.

Măsura se va referi la băuturile vândute în recipiente de plastic, sticlă și aluminiu, nu și la cele împachetate în ambalaje care nu își pot păstra forma după ce sunt golite.

Detalii despre costurile exacte ale sticlelor returnate nu este deocamdată precizat în proiectul pregătit de autoritate, conform BANI.MD. Conform Ministerului mediului, măsurile de gestionare a deșeurilor de unică folosință devine tot mai accentuată, deoarece industria de îmbuteliere se extinde rapid.

Potrivit sursei citate, în 2021, În Moldova s-au înregistrat aproximativ 129.994 de tone de plastic plasate pe piață, cu o medie de 50 kg de plastic raportate la o persoană. Doar 3% din deșeurile de plastic au fost colectate și valorificate la nivel național în 2021.

Propunerea sistemului de depozitare cu returnare are scopul de a încuraja reciclarea și de a reduce poluarea cu plastic în Moldova, în conformitate cu prioritățile de mediu și obiectivele gestionare a deșeurilor la nivel național.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE