28.2 C
Chișinău

Igor Munteanu, despre gestionarea achizițiilor și transferul eșuat al spațiilor comerciale ale aeroportului: Arată neputința APP, precum și faptul că statul își administrează extrem de prost proprietatea | VIDEO

Gestionarea achizițiilor sau transferul eșuat al spațiilor comerciale ale aeroportului în cadrul achizițiilor eșuate arată clar neputința Agenției Proprietății Publice, precum și faptul că statul își administrează extrem de prost proprietatea. Asta a declarat preşedintele Coaliţiei pentru Unitate şi Bunăstare, Igor Munteanu, în platoul postului TV N4.

IGOR MUNTEANU, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare: „Modalitatea în care, de exemplu, s-au gestionat achizițiile sau transmiterea spațiilor comerciale prin achiziții eșuate, arată foarte clar lipsa de capacităţi a APP-ului și a oamenilor care încearcă într-un fel să își asume aceste laude. Ar fi fost o idee să căutăm un alt manager, ar fi fost o idee într-un fel să înțelegem de ce investitorii nu se bat pentru Aeroportul Chișinău sau poate se bat, dar învăluit oarecum în obscuritate, cum a fost cu Lagardere, care până la urmă își rezolvă, am impresia, interesul de a ocupa spațiile, în condițiile în care Procuratura deja a spus că va iniția niște investigații pe deciziile care s-au luat. Totul plutește într-o largă obscuritate”.

Liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare consideră că în ultima perioadă calitatea serviciilor în Aeroport a scăzut foarte mult și a atras atenția asupra problemelor de personal.

IGOR MUNTEANU, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare: „Sunt foarte nemulțumit de serviciile oferite în aeroport. Am stat o oră și jumătate la controlul de pașapoarte săptămâna trecută. Infrastructura este indisponibilă, adică nu există suficiente terminale. Felul în care a plecat fostul director al Aeroportului a rămas în continuare învăluit în mister. Pentru că nu a existat o investigație de ce pleacă managerii de bună calitate din acest sistem. Evident, explicația atunci s-a dat. Domnul Vozian, îmi aduc aminte, a spus că el nu mai tolerează să fie sunat și să i se spună ce să facă din partea unor oficiali ai statului”.

Canal 5 a solicitat o reacţie de la Agenția Proprietății Publice. Purtătorul de cuvânt Ghenadie Vasilache ne-a spus că în calitate de instituţie de stat, APP nu comentează declarațiile politice.

De menționat că săptămâna trecută, fostul lider al Platformei DA Andrei Năstase a depus o sesizare la Procuratura Generală şi cea Anticorupţie, prin care cere investigarea schemelor ilegale de influență a procesului de atribuire a spațiilor comerciale din incinta Aeroportului Chișinău. Năstase susține că tot ce s-a întâmplat în ultima vreme în acest caz ne arată că există un grup compus din membrii Guvernului, ai Agenției Proprietății Publice și deputați PAS, care încearcă prin orice mijloace să ofere spațiile din incinta aerogării unui protejat, ca urmare a unor a înțelegeri făcute la cel mai înalt nivel.

Procuratura Generală şi cea Anticorupţie ne-au confirmat că sesizarea a fost înregistrată și urmează a fi examinată potrivit legii. Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas, şi cel al Guvernului, Daniel Vodă, ne-au spus că nu comentează adresarea lui Năstase.

Acum câteva luni și fostul premier Ion Chicu a depus un denunț la Procuratură și a cerut ca persoanele care au decis transmiterea în locațiune a activelor aerogării să fie identificate și trase la răspundere, pentru că tenderul ar fi organizat cu abateri grave de la normele legale și în detrimentul intereselor statului.

În 21 iunie, cea de-a treia licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a fost amânată din nou, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional amendamentul propus de deputatul PAS, Radu Marian, și votat de Parlament, care prevedea extinderea termenului de închiriere a spațiilor din incinta aerogării de la 3 la 5 ani. Mai mulți politicieni din opoziția parlamentară și cea extraparlamentară au criticat modul și condițiile de participare la tender, invocând că în spatele unor scheme și interese de la Aeroogară ar sta ministrul Infrastructurii Andrei Spînu, acuzații respinse de către acesta.

Licitațiile de la Aeroport au intrat în vizorul procurorilor Anticorupție, care însă, după o perioadă, au declarat că nu există temei pentru pornirea unui dosar penal, dar care susțin că rămân a fi cu ochii pe ceea ce se întâmplă acolo.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE