17.7 C
Chișinău

Flyone introduce reguli drastice pentru pasagerii curselor Erevan-Chișinău: Verificări suplimentare, bilete pierdute și limite la bani cash. Ce spun experții | VIDEO

Compania aeriană Flyone introduce reguli drastice pentru pasagerii curselor Erevan-Chișinău. Potrivit comunicatului, asta se face „în contextul evenimentelor recente, care au afectat siguranța și securitatea zborurilor, dar și confortul călătorilor”. Se menționează că măsurile vor susține eforturile instituțiilor statului în lupta împotriva migrației ilegale, terorismului și altor activități ilicite ce amenință ordinea constituțională.

Principalele modificări ţin de verificarea pasagerilor. Compania spune că lista acestora va fi transmisă autorităților competente din Moldova, până la decolare. Acestea vor efectua verificări suplimentare până la decolare și aterizare, pentru a identifica și preveni orice risc potențial de securitate. Doar călătorii care au primit confirmarea că sunt admiși la zbor vor putea continua deplasarea. Cei refuzați sau considerați „non grata” nu vor putea săşi continuie drumul și nu le va fi rambursată contravaloarea biletului achiziționat.

Se menţionează că în Erevan, toți pasagerii vor fi supuși unui control de securitate suplimentar, la trecerea frontierei de stat și/sau la îmbarcarea în aeronavă. Este instituită şi o limită de transportare a numerarului la bordul aeronavelor FLYONE la cursele Erevan– Chișinău, în valoare de 3000 USD sau echivalentul acestei sume în orice valută. Călătorii care dețin mai mult de echivalentul a 3000 USD în numerar și nu pot justifica proveniența banilor, nu vor putea continua deplasarea, avertizează compania.

Asta deşi, conform legislației moldoveneşti, trebuie declarată doar suma care depășește 10 mii de dolari. Flyone a precizat că proveniența banilor poate fi confirmată prin documente oficiale emise de autoritățile de stat, angajator, contracte de vânzare-cumpărare etc.

Se menţionează că toți pasagerii vor completa un formular prin care vor declara suma de bani pe care o dețin la traversarea frontierei. Pasagerii sunt rugați să fie prezenți la aeroport cu cel puțin 4 ore înainte de decolare, pentru a putea parcurge toate formalitățile de securitate.

Compania aeriană Flyone spune că aceste măsuri sunt esențiale pentru a preveni utilizarea teritoriului național pentru activități extremiste, teroriste sau subversive, care ar putea destabiliza ordinea constituțională și securitatea statului. De asemenea, măsurile sunt menite să asigure respectarea normelor legale și să prevină activitățile ilegale.

Departamentul marketing al Flyone a promis detalii pentru Canal 5, în special, de ce noile reguli au fost introduse doar pentru pasagerii acestor curse, și de ce banii pentru bilete nu vor fi rambursaţi celor care nu vor fi lăsaţi la bord. Dar până la momentul editării acestui material n-am primit răspuns.

Pentru Mega TV, președintele consiliului de administrație FLYONE, Vladimir Cebotari, a spus că noile măsuri au fost introduse la recomandarea autorităților.

Fostul judecător din partea Moldove la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Stanislav Pavlovschi, spune că introducerea unor reguli noi fără modificarea legislației este inacceptabilă.

STANISLAV PAVLOVSCHI, fost judecător la CtEDO: „Compania aeriană nu poate introduce noi reguli vamale. Pentru asta trebuie aduse modificări Codului Vamal. Dacă Parlamentul a făcut asta, este dreptul suveran al statului. Dar acest lucru ar trebui să se aplice nu doar pasagerilor unei anumite destinații, ci tuturor în mod egal. Eu personal cred că asta este o ingerinţă neîntemeiată în viața privată a omului”.

Canal 5 a solicitat un comentariu de la Poliţia de Frontieră.

Purtătorul de cuvânt, Raisa Noviţchi, a spus că nu ştie nimic despre inovațiile de la Flyone. Reprezentanta Serviciului Vamal, Tatiana Şompol, nu ne-a răspuns la telefon și mesaje.

De menționat că în ultima perioadă pasagerii cursei ErevanChișinău se confruntă frecvent cu probleme. Amintim că în Aeroport au avut loc rețineri și scandaluri deoarece pasagerii erau supuși controalelor îndelungate și ținuți ore în șir în aerogară fără a le fi oferite explicații. Unora le-au fost luaţi banii şi telefoanele. Oamenii care s-au pomenit în această situație s-au plâns că polițiștii de frontieră acţionau brutal. Oamenii legii au negat orice acuzație și au subliniat că acţionează strict în limitele legii. Menţionăm că zborul Erevan este deosebit de popular printre compatrioții noștri care revin din Rusia.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE