13.3 C
Chișinău

Bani pentru a finanța armata da, dar pentru școli ba: Încă două gimnazii din țară își vor pune lacăt la uși, începând cu luna septembrie, iar copii vor fi transferați în alte instituție de învățământ | VIDEO

Guvernarea a sporit finanțarea pentru armată, dar nu are bani de școli, așa că le închide. Tot din cauza lipse de resurse, lacăt pe ușă, din septembrie își va pune și gimnaziul cu predare în limba rusă Sofievca din raionul Taraclia. Copii vor fi transferați într-o altă instituție de învățământ, spune administrația gimnaziului.

ELENA BOCICOVAR, directorul gimnaziului din Sofievca, Taraclia: „La noi școala a activat până pe 31 mai, dar acum când s-a pus întrebarea despre deschiderea clasei întâi, așa cum de câțiva ani de când am devenit filială, prima clasă nu se deschide, iar copiii noștri merg la altă școală, păi părinții au mers la domnul Filipov și au discutat de două ori, dar domnul Filipov a spus că prima clasă nu o deschide, școala va fi închisă. În luna mai au venit, ne-au anunțat, a fost adunare și ne-au spus că nu sunt resurse financiare și școala va fi închisă”.

Șefa instituției ne-a mai spus că gimnaziul a fost modernizat de curând, cu susținerea părinților și a localnicilor. Oamenii au contribuit pentru ca micuții să aibă toate condițiile necesare, dar se pare că efortul lor financiar a fost făcut în zadar.

ELENA BOCICOVAR, directorul gimnaziului din Sofievca, Taraclia: „Reparația în școală am făcut-o în 2017 în prima etapă, prima galerie a fost unită cu clasele gimnaziale și cu cantina, iar în a doua etapă în 2018 vara am unit clasele gimnaziale cu clasele primare. Pentru a îmbunătăți condițiile pentru elevii noștri ca să nu mergă prin ploaie am unit aceste trei clădiri și acum cu toții suntem sub același acoperiș”.

Profesorii care activează în acest gimnaziu de când au ieșit de pe băncile facultăților, ne-au spus că cel mai probabil vor rămâne fără lucru pentru că, acolo unde vor fi transferați copii, sunt suficienți profesori.

NADEJDA DUȘCOVA, profesor de istorie: „Eu consider că sunt asemenea riscuri, deoarece în școala care doresc să ne transfere, acolo sunt profesori de istorie și mii frică că posibil eu nu o să am ore pentru a munci. Eu am patru copii care doi merg la această școală și desigur eu doresc ca să fim pe loc, să muncim aici cu copii mei”.

De închiderea școlilor sunt indignați și părinții. Ei spun că dacă școala se va închide, satul va muri.

„Eu nu vreau să dau fata din această școală, ea s-a obișnuit foarte tare și nu vreau să o dau din motivul că tot din satul vecin și e foarte departe. Eu am trei fete la școală, două în clasa întâi, una în clasa a patra, ultima fată e la grădiniță și îmi vine foarte greu să le trimit dintr-un sat în altul, ele sunt fete, acolo sunt copii mai mari, sunt din clasele primare care o să le supere, nu o să fie cum este aici, noi aici ne știm cu părinții, acolo părinții sunt diferiți și noi aici tot suntem diferiți, eu nu vreau deloc ca copiii mei să meargă într-o școală străină”.

„Eu am învățat și am crescut în acest sat și vreau ca satul meu să trăiască, dar fără această școală, satul pur și simplu va muri pentru că anume școala dă viață. Noi avem în școala noastră condiții minunate pentru ca copiii să învețe, eu am crescut și învățat în această școală, dar atunci condițiile erau mai rele decât acum”.

Copiii din Sofievca ar urma să meargă la gimnaziul „Sfinții Chiril și Metodiu” din satul Albota de Sus, adică la o distanță de 4 km de localitatea lor.

Echipa Canal 5 a mers să vadă cum arată această școală, dar a găsit-o închisă. Pereții șerpuiți ai wc-ului de afară ne-au făcut să înțelegem însă că micuții vor trebui să meargă la baie prin ploaie, vânt și ger, adică fără niciun fel de condiții.

Lacăt la ușă își va pune și gimnaziul-grădiniță „Nikolai Gogol” din satul Musaitu, tot cu predare în limba rusă, iar copii vor merge la gimnaziul din Budăi, tot din raionul Taraclia.

TATIANA BERCARU, directorul gimnaziului din satul Musaitu: „Pe noi demult ne-au speriat că școala se va închide, dar parcă nu voiam să credem asta, însă la ședința cu directorii neau spus că într-adevăr școala va fi închisă, deci ne vor lichida de tot și v-om fi tranferați la Budăi. Mie deja mi-au spus că ating plafonul de vârstă și de aceea voi trebui să plec”.

Primarul raionului Taraclia a declarat pentru Canal 5 că, prin închiderea școlilor, puterea încearcă să economisească bani.

VEACESLAV LUPOV, primarul orașului Taraclia: „Problema cu școlile închise este în toată Moldova, deoarece guvernarea noastră a decis că în așa mod vor economi, eu categoric nu sunt de-acord cu asta, dar mai mult decât asta nu sunt de-acord cu modul în care ei fac asta, deoarece copii care primesc o învățătură rea nu vor putea în viitor să devină specialiști buni”.

Amintim că, pe lângă gimnazii, Ministerul Educației închide colegii, școli profesionale și universități. Un proiect al Ministerului Educației, care urmează să fie supus consultărilor publice, prevede reorganizarea mai multor instituții de învățământ tehnic și fuzionarea lor cu unele colegii din țară. Este vorba de șase școli profesionale și două colegii. Până la absolvire, elevii își vor face studiile în sediile existente, iar profesorii care rămân fără loc de muncă vor primi indemnizații.

Totodată, de la începutul anului trecut, Ministerul Educației a reorganizat câteva instituții de învățământ superior, chiar dacă reforma a stârnit nemulțumiri și proteste în rândul rectorilor. Un alt proiect al Ministerului prevede trecerea copiilor din gimnazii cu un număr mai mic de 50 de copii la cele 35 de școli modele pe care vrea să le creeze. Potrivit unui proiect de lege, Ministerul Educației va oferi 1000 de lei per elev părinților care vor accepta să își dea copiii la școli mai mari.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE