10.5 C
Chișinău

„Are o conotație strict politică și va fi anulat prin judecată”. Deputații Blocului „Victorie” vor cere pedepse aspre pentru ilegalitățile comise de PAS, nu au fost lăsați din nou să intre în sala de ședințe a Parlamentului | VIDEO

Deputații Blocului „Victorie” nu au fost lăsați din nou să intre în sala de ședințe a Parlamentului. Angajații din pază și securitate au blocat accesul parlamentarilor. Aleșii poporului decizia șefului Legislativului, care le-a interzis accesul la 5 şedinţe consecutiv a fost contestată, iar, potrivit regulamentului, pe perioada examinării contestației, interdicția se anulează. Char și așa, intrarea nu le-a fost permisă.

În acel moment, președintele Parlamentului oferea un interviu jurnaliștilor, iar deputații au scandat nu au ezitat să-și manifeste dezaprobarea față de deciziile abuzive ale speakerului.

În replică, Grosu a spus că deputații au venit cu agenda de la Kremlin. Mai apoi, șeful legislativului a intrat la ședința Parlamentului, fără a se opri pentru discuții cu deputații, iar parlamentarii din opoziție au fost bruscați de ofițerii SPPS, în timp ce aceștia îi asigurau trecerea lui Grosu.

Ulterior, deputatul Marina Tauber a chemat poliția, explicând că, în ciuda faptului că decizia președintelui a fost contestată, deputaților nu le este permis accesul în sala de ședințe a Legislativului.

MARINA TAUBER: „Noi am depus acest document, cerere prealabilă și cerere de suspendare, prin care se suspendă decizia care a fost luată anterior, precum că noi nu avem acces la ședințele Parlamentului. Respectiv, noi avem dreptul să intrăm la ședință”.

DENIS ULANOV: „Conform Codului administrativ, din momentul înregistrării cererii de suspendare, hotărârea atacată prin această cerere este suspendată automat. Nu are forță juridică”.

Oamenii legii au înregistrat cazul, dar le-au spus parlamentarilor că nu au voie să intre în clădirea Parlamentului.

DENIS ULANOV: „Cum este posibil? Noi am apelat la poliție pentru a vă face treaba dvs.”.

Deputații blocului au declarat că vor cere pedepse aspre pentru ilegalitățile comise de partidul de la guvernare.

DENIS ULANOV, deputat independent: „Acest act cu caracter individual în raport cu noi are o conotație strict politică și va fi anulat prin judecată, mai devreme sau mai târziu, cu toate efectele declarării ilegalității acestuia pentru toți complicii acestei crime”.

Am solicitat un comentariu de la reprezentanții puterii, dar, deocamdată nu am primit un răspuns.

Amintim că, la mijlocul lunii iunie, deputații Blocului „Victorie” și câțiva parlamentari ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au blocat tribuna centrală a Parlamentului, protestând în acest mod față de gestul președintelui Igor Grosu, care nu i-a permis deputatului Denis Ulanov să ia cuvântul pe marginea unui proiect de lege dezbătut în ședință. În rezultat, majoritatea parlamentară PAS a adoptat o sancțiune față de parlamentari din blocul „Victorie”, prin care le-a fost interzisă participarea la următoarele cinci ședințe plenare.

În semn de protest față de încălcarea drepturilor opoziției, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au boicotat ședința, iar vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrâncea a declarat că ceea ce s-a întâmplat joi cu deputatul Ulanov, reprezintă o încălcare sistematică a drepturilor opoziției, prin interzicerea expunerii opiniei și a propus să-i fie acordat votul de neîncredere speakerului Igor Grosu.

Ulterior, Blocul Politic ”Victorie” a cerut revocarea din funcție a lui Grosu. Mai mult, a fost au elaborat proiecte de hotărâri cu privire la inițierea procedurilor și au îndeamnat deputații din opoziției să susțină inițiativa.

Anterior, Asociația Promo-LEX a remarcat în repetate rânduri, în rapoartele sale, încălcările comise de majoritatea de de la guvernare, încălcarea drepturilor legale ale opoziției și reglementărilor parlamentare, inclusiv, a remarcat comportamentul Președintelui Igor Grosu.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE