Satul Mihălașa din raionul Telenești este o localitate izolată de civilizație. Deși se află la doar trei kilometri de centrul raional, ba chiar face parte din componența administrativă a acestuia, aici nu este nici sistem de canalizare, nici punct medical și nici oficiu poștal. Tot ce a mai rămas din instituțiile de menire socială, este o Casă de Cultură. Iar pe deal – o biserică. Localnicii spun că își doresc cel puțin un magazin în sat, să nu fie nevoiți să se deplaseze pentru o pâine la raion.
„Nu avem nimic, din păcate ne-au închis și oficiul poștal, ni l-au închis, și școala și au rămas bisericile. Cândva, când am venit, că eu nu-s originară din Mihălașa, sunt din alt sat, când am venit era, era școala, era punct medical, s-a făcut mai târziu, dar oricum era. Acum au închis și oficiul poștal chiar și este foarte multă lume, că eu știu, pentru că sunt lucrător la Poșta Moldovei”.
Oamenii din sat spun că există doar un singur microbuz care le asigură circulația până la Telenești, însă și acela merge prin sat doar de dimineață, iar la amiază, prin soare, oamenii sunt nevoiți să ajungă acasă pe jos.
„Foarte greu lumea se deplasează din colo. Nu avem chiar nicio rutieră să venim, vine o rutieră străină din alt sat și ia lumea și o aduce la Telenești numai odată, dimineața la fără 20 opt. E greluță situația, e greluță. La ce trebuință este, la Telenești venim. Nu avem nimic absolut în sat în afară de biserică și casa de cultură, dar casa de cultură rar când se oficiază ceva”.
„Ar fi binevenit, da, rutieră. Lumea este, am înțeles că dimineața este, dar la masă nu-i, vin pe jos”.
„Numai dimineața la ora 8, dar așa pe jos. La amiază nu-i deja când vii înapoi, poți să cazi pe drum. Ce să facem?”.
„- Este dimineața câteodată, da. Nu în toată vremea, dar este.
– Și ei cum, vin înapoi pe jos?
– Deja fiecare cu ce are.
– Dar cum credeți, ar trebui să fie mai multe rute în sat, să fie un punct medical?
– Bineînțeles că dacă este pe loc e ceva bun, decât să se ducă până acolo ar fi bine să fie un doctor și aici, și toate celea”.
Am mers la Consiliul Raional Telenești pentru a vorbi cu președintele raionului, Iurie Tulgara. Nu l-am găsit la Consiliu, așa că l-am telefonat pentru a afla dacă cunoaște despre doleanțele locuitorilor din Mihălașa și ce ar putea să întreprindă pentru a le facilita condițiile de trai. Președintele raionului ne-a spus că nu a primit nicio adresare sau plângere de la săteni în care să solicite mai multe rute de transport sau să le fie deschis în sat un punct medical și un oficiu poștal.
Pentru mai multe rute de transport ar fi nevoie de resurse financiare, iar acest lucru trebuie discutat cu consilierii, spune președintele de raion.
IURIE TULGARA, președintele Raionului Telenești: „Deja din experiența pe care o am, cel mai bine e atunci când vine un demers, vine o solicitare, vine o plângere și atunci se discută și se analizează. Dacă ar fi un demers, o solicitare am putea să ne expunem. Este comisie, se întrunește, analizează. Nu înseamnă că președintele este atotputernic și cu bagheta magică rezolvă întrebările”.
Satul Mihălașa din raionul Telenești, numără 1.600 de locuitori.