14.2 C
Chișinău

Veaceslav Ioniță, despre cea mai mare greșeală a guvernării PAS, pierderile din schemele de gaze și creșterea contrabandei pe fondul incompetenței autorităților | VIDEO

Cea mai mare greșeală a guvernării este că nu ascultă de mediul de afaceri, de aceea investitorii pleacă din Moldova. Asta a declarat expertul economic, Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii “Puls” de la Canal 5.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Vorbiți cu oamenii. Ceea ce a fost scandal cu o companie că s-a dus Fiscul nostru și abuziv a venit peste dânșii, noi l-am transformat într-o oportunitate. Am sunat compania, am spus: „Băi, luăm măsuri, modificăm legislația, în patru zile legea se înregistrează în Parlament” și le-am spus. Tot meritul nostru, și o repet încă o dată, ascult business-ul. Eu, când eram președinte de Comisie, unicul lucru care te face deștept în relațiile cu alții, pur și simplu ascultă-i pe dânșii. Dacă mediul de afaceri te crede că tu vrei să-l asculți, el îți va spune tot. Greșeala guvernării, oricare este, atunci când ei ajung miniștri, ei cred că nu știu ce sunt. Puteți acum să-mi spuneți un prim-ministru care a făcut ceva bun? Dar dintre miniștri? Toți miniștrii care li se pare că sunt acum așa de importanți, băi, băieți, nici n-o să știe lumea că ai fost ministru”.

Şi fostul premier Vladimir Filat a spus anterior că nimeni din Guvern nu comunică cu mediul de afaceri. El a declarat că pe lângă companiile care au plecat deja din Moldova, mai sunt și alți investitori care vor să plece.

În cadrul emisiunii, Veaceslav Ioniță a abordat și tarifele la energie. Potrivit lui, prețul exorbitant la gaz și păstrarea monopolului a bătut nu doar în populație, dar și în agenții economici, în special în micii producători.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Am cumpărat gaz scump și, cel mai grav, am păstrat monopolul și am dat și continuăm să dăm în cap la micii producători. Dumneavoastră știți că astăzi agenții noștri economici au unul dintre cele mai mari prețuri din Europa? Nu-i cel mai mare, dar unul dintre cele mai mari. Și după asta vă miraţi de ce economia noastră moare? De ce agenții economici la noi nu au libertate să aleagă niște soluții mai bune? Banul public, instituțiile publice, companiile private, care controlează doar 7% din toate vânzările de gaz, au făcut oferte către instituțiile publice preț la gaz cu mult mai mic. Procuratura noastră vrea să ne spună ceva? Banul public, care trebuia să fie procurat gazul cu 20-30% mai ieftin și să se economisească zeci de milioane de lei, cum a fost cheltuit?”.

Expertul a mai spus că, în pofida lozincilor proclamate de autorități despre lupta împotriva corupției și contrabandei, aceste fenomene nu doar că nu au scăzut, ci dimpotrivă au crescut. Anul trecut, bugetul de stat a pierdut circa 650 de milioane de lei din cauza contrabandei cu țigări.

„Anul acesta chiar îmi este frică să numesc cifra”, a declarat Ioniță.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „O guvernare slabă este aceea care nu poate garanta executarea legii. Dar cum nu o poți garanta? Tu ai vameși, ai polițiști de frontieră care, pentru o anumită sumă de bani, nu văd tirul. Și gata. Știți un instrument de evaluare care e? Unu, dacă există presă independentă care scrie despre corupție. Și doi, dacă există reacție din partea autorităților. În ultimul an de zile câte analize ați văzut pe corupție în rândul puterii? A fost cu traseul Bumbăta, şi a dispărut. Gata, nu mai știm. Noi avem primarul, primar de oraș, care n-a semnat recepția finală, și el iese și spune, băi, drumul ăsta trebuie să fie declarat un Muzeul al Corupției în R. Moldova. Câte reacții ați văzut? Și când m-ați întrebat de ce a crescut contrabanda de ţigări, cred că v-am răspuns. Avem instituții slabe ale statului”.

Potrivit portalului mold-street.com, care a citat recent surse românești, contrabanda cu țigări din Moldova pe piața românească a crescut cu circa 50%. Şi ţara noastră rămâne a doua sursă de contrabandă cu țigări pentru România.

Veaceslav Ioniță a abordat și tema finanțării externe pentru țara noastră. Potrivit lui, guvernarea se tot laudă cu granturile externe şi majorarea acestora, dar în realitate, aceşti bani nu sunt suficienţi pentru dezvoltare.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Atât de mult se laudă, știți, ca găina care a făcut un ou mititel, da cotcodăcește ca de 10 ouă, da? Deci, trebuie să o spunem cu subiect și predicat. Care este volumul granturilor raportat la PIB? La Produsul nostru intern brut, adică la mărimea la pantalonii noștri mari, cât e grantul? Deci valoarea maximă a granturilor a fost în 2014, 3% din PIB, ceea ce în ziua de astăzi ar însemna cam 9 miliarde lei. Noi acum am ajuns maxim la 2%. Deci, cu toată această cotcodăceală, cu toată această laudă, din păcate, suportul politic enorm de care se bucură guvernul nostru, nu este convertit în beneficii pentru cetățeni. Adică ei, având așa un suport mare, nu reușesc să aducă granturile care sunt pe măsura suportului politic. Altfel vor să ne dea, și n-au cui”.

În legătură cu declarațiile lui Veaceslav Ioniță, am încercat să obținem comentarii de la Guvern, dar nimeni nu ne-a răspuns la telefon și mesaje.

Potrivit centrului analitic Expert-Grup, anul trecut, Moldova a primit împrumuturi și granturi de la Uniunea Europeană în valoare totală de circa 600 de milioane de dolari, dintre care peste 125 de milioane au fost granturi. Anterior, Moldova a cerut UE să crească volumul asistenței financiare în următorii ani, precum și să sprijine noi proiecte în domeniul energiei și dezvoltării infrastructurii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE