Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, susține că autoritățile de la Chișinău refuză semnarea unui document care să garanteze securitatea în regiunea transnistreană. Krasnoselski s-a mai plâns că puterea centrală a Moldovei împiedică activitatea economică externă a întreprinderilor din stânga Nistrului. El a făcut declarația la o întrevedere cu ambasadorul UE la Chişinău, Janis Mazeiks.
Într-un comunicat emis ulterior se spune că „părţile au discutat despre menţinerea păcii, crearea condiţiilor pentru dezvoltarea economiei şi respectarea drepturilor omului”.
În cadrul întrevederii, Krasnoselski a dat citire unui proiect de declaraţie care confirmă soluţionarea conflictului transnistrean exclusiv prin mijloace paşnice. Liderul de la Tiraspol a spus că „partea transnistreană a înmânat acest document Chişinăului, însă vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a respins propunerea”.
„Înțeleg că, din motive obiective și subiective, formatul „5+2” nu poate funcționa acum. Dar nu ne putem ascunde în spatele acestei circumstanțe și să nu lucrăm deloc. Iar Declarația este un pas comun bun. Poziția Republicii Moldova este neclară când respinge propunerea de a semna un document de pace. Toată lumea vorbește despre pace și excluderea agresiunii, inclusiv de partea moldovenească. Deci, să semnăm și să înregistrăm această dorință”, a menționat Vadim Krasnoselski la întâlnirea cu ambasadorul european.
Liderul de la Tiraspol i-a mai spus lui Janis Mazeiks despre închiderea conturilor bancare în partea dreaptă a Nistrului ale afacerilor transnistrene, fiindu-le restricţionat accesul la programele UE menite să înlesnească relaţiile comerciale. Această decizie reprezintă – potrivit lui Krasnoselski – „o blocadă bancară”.
Totodată, acesta a atras atenţia asupra faptului că Moldova „forţează transnistrenii să recurgă la servicii intermediare” şi „a dat exemple de întreprinderi specifice care s-au confruntat cu dificultăţi în exportul produselor şi au fost nevoite să reducă producţia”.
În același timp, ambasadorul UE la Chișinău a cerut „furnizarea unei liste complete a organizaţiilor afectate negativ de măsurile restrictive impuse de Republica Moldova, în special a celor care se confruntă cu problema închiderii conturilor bancare”.
Am solicitat poziția Biroului pentru Reintegrare la acest subiect. dar deocamdată nu am primit un răspuns. Responsabilii de acolo ne-au spus că Tiraspolul intenționat se manifestă prin inițiative provocatoare, Chișinăul fiind nevoit să-i reamintească de fiecare dată că scopul central al negocierilor constă în realizarea dezideratului strategic de reîntregire a țării, în limitele frontierelor Republicii Moldova, recunoscute internațional, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a țării.